Рішення
від 18.01.2024 по справі 442/7882/23
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/7882/23

Провадження №2/442/138/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі: головуючої судді Павлів З.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

07.11.2023 КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради звернулося до суду з позовом до відповідача, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в розмірі 4858,94 грн. та судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради надає відповідачу послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення постійно та безперервно за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою встановлений засіб обліку води, відповідно до якого і здійснюються нарахування. Однак, споживач здійснив лише часткові оплати, не в повному розмірі, в результаті чого станом на 01.10.2023 за ним обліковується заборгованість в сумі 4858,94 грн., що стверджується випискою з особового рахунку. Станом на 01.10.2023 будь-яких заяв про відсутність води у вищевказаній квартирі від відповідача не надходило, а також позивачу не відомо про жодні дії, вчинені відповідачем, щодо відключення (відмови) від комунальних послуг, а також із заявою щодо опломбування вхідної запірної арматури відповідач не звертався, отже споживач ОСОБА_1 фактично користувався і продовжує користуватися послугами КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради.

Ухвалою судді від 08.11.2023 прийнято до розгляду, відкрито провадження в справі. Постановлено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін на 04.12.2023. Встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, пред`явлення зустрічного позову. Також позивачам встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, а відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

01.12.2023 ОСОБА_1 подав до суду відзив на позовну заяву. Позов заперечує, вважає позовні вимоги необгрунтованими та протизаконними. Зокрема, зазначає, що з 01.01.2022 КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради односторонньо ввів плату за абонентське обслуговування, що суперечить вимогам Конституції України та ст.525, 526 ЦК України тощо, оскільки про такі зміни не було доведено до відома, а новго договору він з КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради не укладав. Квитанцію, яку надсилає позивач, не є квитанцією, а повинен бути рахунком-фактурою, виписаним та завіреним бухгалтерією з підписом та печаткою. А ще мають надсилати акт виконаних робті за виконану роботу. Позивач у позовній заяві не вказавжодного розрахункового рахунку, на який могла б бути проведена оплата. Розрахунковий рахунок, вказаний у платіжці, яка приходить на адресу абонента не є законним. Крім цього, заперечує й протии сплати судових витрат, оскільки вважає, що звільнений від оплати таки на підставі ст.22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Ухвалою суду від 04.12.2023 розгляд справи відкладено на 19.12.2023 для подання відповіді на відзив.

04.12.2023 КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради (отримано 04.12.2023 о 15:30 год.) подало до суду відповідь на відзив, в якому виклав свої заперечення на відзив відповідача. Зокрема, у відповіді на відзив зазначено, що відповідно до внесених змін до постанови Кабінету Міністрів України №690 від 05.07.2019 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення» КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради 01.03.2022 розмістив на офіційному веб-сайті підприємства повідомлення про публічну пропозицію щодо укладення Публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення. Публічний індвідуальний договір про надання послуг з централізованого водовідведення, який є договором приєднання поав діяти з 01.04.2022 та вважається укладеним, якщо протягом 3 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради власник не вчинив дій щодо відключення (відмови) від комунальної послуги. Така ж інформація булла розміщена і на квитанціях споживачів. Фактом приєднанн до умов договору є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема, надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунку за надані послуги, фкт отримання послуг. З ОСОБА_1 був укладений договір про надання послуг з постачання холодної води і водовідведення від 21.05.2008, який вважається розірваний. Публічний індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, який є договором приєднання та почав діяти з 01.04.2022 таким чином з ОСОБА_1 . На ім`я ОСОБА_1 відкрито особовий рахунок НОМЕР_1 як на фактичного споживача послуг. Згідно умов вищевказаних договорів, відповідач зобов`язаний сплачувати послуги в установлені договором строки, а згідно договору, який діє з 01.04.2022 й вносити плату за абонентське обслуговування. Однак, відповідач такого обов`язку, згідно договору, не виконав. Жодних заяв, до листопада 2023 року, про розтермінування заборгованості, заяв про припинення нарахування, у зв`язку з тим, що за вищевказаною адресою ніхто не проживає та не користується послугами, заяв про відмови від послуги за пломбування вхідного вентиля на адресу КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради не надходило. Від ОСОБА_1 також не надходило заяв щодо ненадання, надання не в повному обсязі або зниження якості послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на адресу КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради. Наголошує, що за адресою відповідача встановлений засіб обліку води, відповідно до якого здійснюється нарахування. З таких підстав, вважає заявлені вимоги законними та обгрунтованими.

Ухвалою суду від 19.12.2023 розгляд справи відкладено на 18.01.2024 з метою забезпечення принципу диспозитивності цивільного процессу та реалізації сторонами своїх процесуальних прав та виконання обов`язків, зокрема права відповідача подати заперечення на відповідь на відзив.

17.01.2024 ОСОБА_1 подав до суду заперечення на відповідь на відзив. Позов заперечує. Вважає, що одностороннє введення плати за абонентське обслуговування є нечинним. Повідомлення про неприйняття оферти він на адресу позивача надіслав.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, розглянувши справу в межах заявлених вимог, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів

Відповідно до положень ст.5 ЦПК України, «здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Під способами захисту цивільних прав розуміють передбачені законом заходи примусового характеру, за допомогою яких відновлюються порушені, невизнані або оспорювані права.

За принциповими положеннями ст.12 ЦПК України, які встановлюють змагальність цивільного процесу, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, тобто обов`язок доказування покладений на сторони.

Встановлено, що 21.05.2008 між КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради Львівської області та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з централізованого водопостачання, постачання холодної води і водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , абонентський номер споживача: НОМЕР_2 .

Згідно з умов договору, а також згідно інформації по абоненту НОМЕР_2 , у відповідача встановлений засіб обліку води.

Згідно умов договору суб`єктом користування послугами є 3 осіб (власник (наймач, орендар) квартири та члени його сім`ї.

У п.5 Договору визначено, що тарифи на послуги становлять: з централізованого постачання холодної води 0 2,10 грн./куб.метр, з водовідведення 0,48 грн./куб.метр.

У відповідності до п.14 вищевказаного договору споживач зобов`язаний, зокрема: оплачувати послуги в установлені договором строки.

Правовідносини із споживання житлово - комунальних послуг регулюються Законом України «Про житлово - комунальні послуги», відповідно до ст.4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги поділяються на житлові послуги (послуги з управління багатоквартирним будинком: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо-будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо-будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо-будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівля електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку) та комунальні послуги (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами).

Новою редакцією Закону України«Про житлово-комунальні послуги» (введено в дію з 01.05.2019) змінено класифікацію комунальних послуг і єдиним видом комунальних послуг, що надаються суб`єктом господарювання в сфері питного водопостачання є централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Законом Українивід 03.12.2020№ 1060«Про внесеннязмін додеяких законівУкраїни щодоврегулювання окремихпитань усфері наданняжитлово -комунальних послуг» внесено зміни до Закону України «Про житлово - комунальні послуги»та змінено моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг і запроваджено поняття індивідуального договору про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Відповідно до ч.5 ст.13 Закону України «Про житлово - комунальні послуги», у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

На офіційному сайті КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради (https://vodokanal-drohobych.com.ua/%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d1%96%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d1%96%d1%80/) розміщено повідомлення від 01.03.2022 про публічну пропозицію (оферту) Комунального підприємства «Дрогобичводоканал» про укладення Публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення наступного змісту:

«Відповідно до положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції Закону України від 03.12.2020 № 1060), Постанови Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690 (зі змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2022 № 85), статей 633, 634 Цивільного Кодексу України Комунальне підприємство «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради розміщує цю публічну пропозицію (оферту) про укладенняпублічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення (далі по тексту Договір) для споживачів власників (співвласників, користувачів) житлових приміщень в житловому будинку (багатоквартирному або індивідуальному).

Договір розміщено на офіційному вебсайті КП Дрогобичводоканал (виконавця послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення) https://vodokanal-drohobych.com.ua у вільному доступі.

З огляду на те, що цей Договір є договором приєднання, його умови не підлягають узгодженню зі стороною, що приєднується (споживачем).

Фактом приєднання споживача до умов договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання (додаток до договору), сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуг.

Цей Договір розроблений на основі Типового індивідуального договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2022 № 85, яка набрала чинності 04.02.2022.

Договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з моменту його розміщення на офіційному веб-сайтові КП Дрогобичводоканал ДМР https://vodokanal-drohobych.com.ua власники/співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з КП Дрогобичводоканал ДМР.»

Як вбачається з Інформації по абоненту 31882 ОСОБА_1 частково вносив плату за надані послуги.

З таких підстав, суд вважає що ОСОБА_1 акцептував умови договору від 01.04.2022, попередній Договір втратив свою чинність.

Відсутність укладеного між сторонами договору, який був би підписаний особисто ОСОБА_1 , не є підставою для не сплати останнім коштів за надані комунальні послуги, оскільки згідно усталеної практики Верховного Суду, викладеної в постанові Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2020 у справі №712/8916/17, у сторін спору є фактичні договірні відносини щодо надання відповідних житлово-комунальних послуг, а відсутність укладеного письмового договору не звільняє відповідача від обов`язку оплатити за надання такої послуги.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 26.09.2018 у справі №750/12850/16-ц та від 06.11.2019 у справі №642/2858/16.

Згідно з Типовим індивідуальним договором про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, що розміщений на офіційному сайті КП Дрогобичводоканал ДМР, сторонами договору є КП Дрогобичводоканал Дрогобицької міської ради в особі начальника підприємства Романа ШАГАЛИ, що діє на підставі Статуту, (далі - виконавець), з однієї сторони, та індивідуальний споживач, який приєднався до умов цього договору згідно з пунктом 5 цього договору (далі - споживач).

У п.5 зазначено Договору визначено, що Фактом приєднання споживача до умов договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання (додаток до договору), сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуг.

Цей договір є публічним договором приєднання, що укладається з метою надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення (далі - послуги) індивідуальному споживачу. Цей договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України. 2. Даний договір вважається укладеним через 30 днів з моменту розміщення на https://vodokanal-drohobych.com.ua. (п.1 вищевказаного Договору).

У п.29 Договору визначено, що споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з: плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. №690 (Офіційний вісник України, 2019 р., №63, ст.2194), - в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2022 р. №85, та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розмірів затверджених уповноваженим органом тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та обсягу спожитих послуг або за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування, до встановлення вузла комерційного обліку; плати за абонентське обслуговування в розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або веб-сайті виконавця https://vodokanal-drohobych.com.ua.

Згідно з п.32 Виконавець формує та надає споживачу рахунок на оплату спожитих послуг не пізніше ніж за десять днів до граничного строку внесення плати за спожиту послугу. Рахунок надається на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунок може надаватися в електронній формі, зокрема за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів.

Зі змісту п.40 вбачається, що Споживач зобов`язаний: оплачувати надані послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені цим договором.

Згідно п.11 ч.1 Закону України «Про житлово - комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов`язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання інших функцій, пов`язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньо-будинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Таким чином, на відповідача, як індивідуального споживача, умовами публічного індивідуального договору та Законом України«Про житлово-комунальні послуги» покладено обов`язок зі своєчасної оплати наданих йому послуг до складу яких входить, у тому числі: оплата за абонентське обслуговування.

Позивач щомісячно нараховував відповідачу плату за наданні послуги з водопостачання, однак остання кошти за вказані послуги в повній мірі не сплачувала, внаслідок чого виникла заборгованість за надані послуги.

Як вбачається з представленої позивачем інформації по абоненту НОМЕР_2 ( ОСОБА_1 ) станом на 01.10.2023 у ОСОБА_1 наявна заборгованість за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в розмірі 4858,94 грн.

Згідно з ч.1 ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст.903 ЦК України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» суб`єктами відносин у сфері питної води та питного водопостачання є споживачі питної води.

Статтею 22 цього Закону передбачено, що споживач зобов`язаний своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів та послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Згідно з ст.16 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» - послуга по централізованому водопостачанню надається своєчасно, безпреривно, належної якості та підлягає оплаті.

Відповідно до п.18 ч.1 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення» розрахунковим період для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Відповідно до вимог ст.32 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», тарифи на надання послуг питного водопостачання розраховуються на підставі галузевих нормативів витрат і повинні повністю компенсувати експлуатаційні витрати та забезпечити надійну роботу об`єктів централізованого питного водопостачання.

Несплата боргу призводить до погіршення стану комунальних мереж централізованого водопостачання та водовідведення, погіршує можливості щодо забезпечення екологічного добробуту міста і негативно впливає на впровадження природоохоронних заходів.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання цього обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановленихстаттею 11 цього Кодексу.

Положеннями ст.ст.526,530 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Як зазначено уст. 610ЦК України, - порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Відповідно до положеньст.611ЦК України, - у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Відповідно до ст.ст.67,68 та 162 ЖК України та у відповідності до «Правил надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженихПостановою КМУ №630 від 21.07.2005 рокутаЗакону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-4 від 24.06.2004 року, наймач або власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

Відповідачем не спростовані докази позивача щодо наявної заборгованості, не доведено належними допустимими доказами фактів ненадання йому послуг, не споживання послуг або оформлення відмови від їх надання.

У випадку небажання сплачувати послуги водопостачання та водовідведення, відповідач не був позбавлений можливості відмовитись від цієї послуги Комунального підприємства «Дрогобичводоканал», однак не скористався даною можливістю та не звертався до позивача з будь-якими заявами щодо якості надання послуг водопостачання або відключення від постачання води, каналізації. Доказів на підтвердження того, що відповідач не користувався послугами позивача суду не надано.

На підставі наведеного вище суд дійшов висновку, що відповідач дійсно має борг перед КП «Дрогобичводоканал» ДМР по особовому рахунку № НОМЕР_2 в сумі 4858,94 грн.

Таким чином, аналізуючи досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Щодо покликань відповідача про неналежність рахунків - повідомлень, суд вважає за необхідне зазначити, що дане питання не є предметом даного позову, копій таких суду не представлено, разом з тим, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Рахунок - повідомлення формується відповідно до Вимог до формування рахунків на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Наказом Міністерства розвитку громад та територій України № 23 від 31 січня 2020 року.

Згідно п. 4 розділу 2 вищевказаних вимог, у разі укладення між споживачем та виконавцем комунальної послуги індивідуального договору про надання комунальної послуги відповідно доЗакону України «Про житлово - комунальні послуги»у рахунку на оплату комунальної послуги зазначається, зокрема інформація про розмір оплати за абонентське обслуговування.

Згідно ч. 2 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача, а тому суд стягує з відповідача на користь позивача сплачений при подачі позову судовий збір у розмірі 2684 грн.

Щодо покликань відповідача про звільнення його від сплати судового збору на підставі ч.3 ст.22 Закону України «Про захист прав споживачів», то такі підлягають відхиленню, оскільки у відповідності до ч.3 ст.22 зазначеного закону споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням їх прав, тобто дана вимога поширюється саме на позивачів.

Суд також враховує положення Висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів щодо якості судових рішень (пункти 32-41), в якому, серед іншого, звертається увага на те, що усі судові рішення повинні бути обґрунтованими, зрозумілими, викладеними чіткою і простою мовою і це є необхідною передумовою розуміння рішення сторонами та громадськістю; у викладі підстав для прийняття рішення необхідно дати відповідь на доречні аргументи та доводи сторін, здатні вплинути на вирішення спору; виклад підстав для прийняття рішення не повинен неодмінно бути довгим, оскільки необхідно знайти належний баланс між стислістю та правильним розумінням ухваленого рішення; обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент заявника на підтримку кожної підстави захисту; обсяг цього обов`язку суду може змінюватися залежно від характеру рішення.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

Керуючись 10, 12, 81, 247, 258, 263-265, 268 ЦПК України,

вирішив:

Позов КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради 4858,94 гривень заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та 2684 гривні судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради, адреса: м.Дрогобич вул.Федьковича 11, 82100.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Суддя Павлів З.С.

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116371968
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —442/7882/23

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні