Ухвала
від 05.03.2024 по справі 442/7882/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 442/7882/23 Головуючий у 1 інстанції: Павлів З.С.

Провадження № 22-ц/811/641/24 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

05 березня 2024 року суддя судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду Савуляк Р.В., перевіривши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської областівід 18 січня 2024 рокуу справі за позовом КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

Рішенням Дрогобицького міськрайонного суду Львівської областівід 18 січня 2024 рокупозов КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 в користь КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради 4858,94 гривень заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та 2684 гривні судових витрат.

Рішення суду оскаржив ОСОБА_1 .

Як вбачається з матеріалів апеляційної скарги, така подана з пропуском строку на апеляційне оскарження, передбаченого ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

З відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень вбачається, що оскаржуване рішення ухвалене Дрогобицьким міськрайонним судом Львівської області 18 січня 2024 року.

До матеріалів апеляційної скарги долучено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської областівід 18 січня 2024 року, з покликанням на те, що копію оскаржуваного рішення скаржником отримано 23 січня 2024 року, що підтверджується копією конверта та поштовим трекінгом.

Згідно з поштовим штемпелем на конверті, апеляційна скарга відправлена на адресу Львівського апеляційного суду 26 лютого 2024 року.

Звернувшись 26лютого 2024року досуду запеляційною скаргоюна рішенняДрогобицького міськрайонногосуду Львівськоїобластівід 18січня 2024року,скаржником пропущеновстановлений ЦПКУкраїни тридцятиденнийстрок здня вручення йому повного рішення суду, з огляду на те, що тридцятим днем з дня вручення йому повного тексту рішення суду було 22 лютого 2024 року.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 354 учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

За змістом ч. 1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 357 ЦПК України, апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 ЦПК України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому, протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 ЦПК.

З огляду на те, що скаржником пропущено строк на апеляційне оскарження судового рішення, йому необхідно надати строк для можливості звернення до суду з вмотивованим клопотанням, яке б містило докази про поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду.

Окрім цього, як убачається з матеріалів апеляційної скарги, така не відповідає вимогам п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України, оскільки до апеляційної скарги не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В поданій апеляційній скарзі скаржник, посилаючись на норми ст. 22 Закону України «Про судовий збір» стверджує, що в даній категорії справи судовий збір не справляється.

Приписами ч.3ст.22 Закону України «Про захист прав споживачів»передбачено,що споживачізвільняються від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням їх прав.

Проте, ч.3ст.22Закону України«Про захистправ споживачів» неможе бутизастосована доспірних правовідносин,оскільки, ОСОБА_1 оскаржує рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської областівід 18 січня 2024 рокуу справі за позовом КП «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

ОСОБА_1 не звертався до суду з позовом, що пов`язаний з порушенням його прав та оскаржуване ним рішення не ухвалене за результатами розгляду його позовної заяви.

Таким чином, враховуючи спірні правовідносини, у яких скаржник займає статус відповідача, а не є особою, яка звернулася за захистом порушених своїх прав, зокрема, як споживач, такий не може бути звільнений від сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Відповідно до пп. 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», у редакції чинній на момент подання апеляційної скарги, розмір судового збору встановлюється у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Узв`язку звищенаведеним,скаржнику необхіднооплатити судовийзбір врозмірі4 026 грн. за такими реквізитами:

Отримувач коштів ГУК Львiв/Личаківський р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38008294

Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA808999980313131206080013954

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Львівський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі "код платника" платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Окрім цього, в порушення норм п.2 ч.4 ст. 356 ЦПК України, скаржником при поданні апеляційної скарги не додано копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

Згідно ч. 2 ст. 357, ст. 185 ЦПК України, апеляційна скарга, оформлена з порушенням вимог встановлених статтею 356 цього Кодексу, залишається без руху.

Враховуючи допущені при подачі апеляційної скарги недоліки, вважаю за необхідне залишити таку без руху протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали для їх усунення, попередивши апелянта, що у випадку невиконання цієї ухвали у зазначений строк йому буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Клопотання про поновлення строку із зазначенням поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження з доказами, документ, що підтверджує сплату судового збору та копії апеляційноїскарги тадоданих письмовихматеріалів відповіднодо кількостіучасників справи, у визначений судом строк представити Львівському апеляційному суду.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України, -

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської областівід 18 січня 2024 року - залишити без руху.

Надати скаржнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення апелянту ухвали, попередити апелянта, що у випадку невиконання у встановлений строк вимог даної ухвали (не усунення недоліків, які зазначені в описовій частині даної ухвали), йому буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Суддя Львівського

апеляційного суду Савуляк Р.В.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117438883
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —442/7882/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні