Ухвала
від 17.01.2024 по справі 161/22123/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/22123/23

Провадження № 2-о/161/43/24

У Х В А Л А

17 січня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Присяжнюк Л.М.,

присяжнихПриступи П.І., Процик В.І.,

при секретарісудового засідання Шарунович К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцькузаяву ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Городищенської сільської ради Луцького району, особа щодо якої вирішується питання про недієздатність ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду знаходиться вказана заява.

Порядок розгляду судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено главою6РозділуIV "Окреме провадження" ЦПК України.

Пунктом 5 частини 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до частини третьоїстатті 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно з ч. 1 ст. 295 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

З матеріалів, долучених до заяви, вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

Пунктом 3-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Суд зауважує, що с. Шклинь Луцького району Волинської області до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX відносилося до складу Горохівського району Волинської області.

Відповідно до частини першоїстатті 31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Судом встановлено, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення, не підсудна Луцькому міськрайонному суду Волинської області відповідно до ст. 316 ЦПК України, що унеможливлює її прийняття до свого провадження, не порушуючи при цьому правил про підсудність.

Згідно ізстаттею 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладені обставини, зазначені норми закону та той факт, що заява не належить до територіальної юрисдикції Луцького міськрайонного суду Волинської області, суддя дійшов висновку, що справу слід передати на розгляд Горохівському районномусуду Волинської області.

Суд, керуючись ст.ст. 31, 32, 259, 260, 316, 354 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Городищенської сільської ради Луцького району, особа щодо якої вирішується питання про недієздатність ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна, надіслати за територіальною підсудністю до Горохівського районногосудуВолинської області (45700, Волинська область, м. Горохів, вул. Шевченка, 29).

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Л.М. Присяжнюк

Присяжні П.І. Приступа

В.І. Процик

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116372729
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —161/22123/23

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні