Ухвала
від 27.02.2024 по справі 161/22123/23
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №161/22123/23

Провадження №2-о/155/50/24

ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження

27.02.2024 м. Горохів

Суддя Горохівськогорайонного судуВолинської областіСанакоєв Д.Т.,вивчивши заявуадвоката Степанюк Майї Ярославівни, жительки АДРЕСА_1 , яка діє в інтересах представника заявника ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Городищенської сільської ради, вул. Шкільна, 35, с. Городище Луцького району Волинської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Степанюк М.Я., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною та встановлення над нею опіки, заінтересована особа: орган опіки та піклування Городищенської сільської ради.

Заява подана з додержанням вимог статтей 295-297 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Розгляд даної справи слід здійснювати за правилами окремого провадження.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Отже, заяву слід прийняти до провадження та призначити до розгляду у судовому засіданні.

Відповідно до ч.5ст.293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті,розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Враховуючи положення ч.5 ст.293ЦПК України та зважаючи на те, що ОСОБА_2 , як особі, стосовно якої розглядається справа, не залучений адвокат, а участь адвоката особи, щодо якої розглядається справа, є обов`язковою, тому слід залучити адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Згідно п.2 ч.2 ст.13 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п.24 ч.1 ст.14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Крім того, відповідно до ч.ч.1, 2ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За таких обставин, суд приходить до висновку про необхідність витребування доказів, а саме: подання органу опіки та піклування про можливість призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в разі визнання його недієздатним.

Керуючись ст.187, 293 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження у справі за заявою адвоката Степанюк Майї Ярославівни, жительки АДРЕСА_1 , яка діє в інтересах заявника ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Городищенської сільської ради, вул. Шкільна, 35, с. Городище Луцького району Волинської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опікуна.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката Кратюку Андрію Васильовичу, ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу» для участі в даній цивільній справі.

Органу опіки та піклування Городищенської сільської ради надати подання про можливість призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в разі визнання його недієздатним.

Розгляд справи згідно ч.4 ст. 293 ЦПК України проводити судом у складі одного судді і двох присяжних.

Призначити судове засідання у приміщенні Горохівського районного суду Волинської області (м.Горохів, вул.Шевченка, 29, Волинська область) на 11 квітня 2024 року о 10 годині 00 хвилин.

Учасникам судового розгляду надіслати копію ухвали, копію заяви з копіями доданих до неї документів для заінтересованої(их) особи(осіб).

Копію ухвали негайно направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги для виконання.

Надіслати присяжним письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя.

Роз`яснити заінтересованій(им) особі(ам) право в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали подати пояснення на заяву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за вебадресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України https://gr.vl.court.gov.ua/sud0302/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Д.Т.Санакоєв

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117256430
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —161/22123/23

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні