Рішення
від 15.01.2024 по справі 930/3203/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/3203/23

Провадження № 2/930/141/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.01.2024 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі

головуючого судді - Науменка С.М.,

за участі секретаря судового засідання - Андрущак Л.П.

учасників справи: представника позивача прокурора - Юрченка В.В.,

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у порядку спрощеного позовного провадження, в м. Немирів цивільну справу за позовом Керівника Немирівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Національної служби здоров`я України, Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області, Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину ,-

В С Т А Н О В И В:

Керівник Немирівської окружної прокуратури Ростислав Петраш звернувся з позовом в інтересах держави в особі: Національної служби здоров`я України, Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області, Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину.

В обґрунтування позову прокурор зазначив, що вироком Немирівського районного суду від 13.03.2023 року (справа № 930/1949/22) ОСОБА_1 засуджено за ч. 2ст. 125 КК України. Указане судове рішення набрало законної сили.

Вказаним судовим рішенням встановлено, що ОСОБА_1 , 02.06.2022 близько 10:00 год. перебуваючи поблизу будинку АДРЕСА_1 , на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, зумовлених конфліктом його дружини ОСОБА_2 з ОСОБА_3 , усвідомлюючи наслідки своїх протиправних дій, реалізовувати свій злочинний умисел направлений на умисне нанесення тілесних ушкоджень та бажаючи їх настання, умисно завдав один удар кулаком лівої руки в область обличчя ОСОБА_3 , заподіявши йому тілесне ушкодження у вигляді травматичного перелому четвертого зуба верхньої щелепи зліва ( з подальшим його хірургічним видаленням), яке за ступенем тяжкості, відповідно до висновку судово-медичної експертизи, відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Вироком Немирівського районного суду Вінницької області від 13.03.2023 у справі № 930/1949/22 встановлено, що діяння, яке поставлене ОСОБА_1 за провину, дійсно мало місце та воно містить склад кримінального правопорушення.

Відповідно до довідки Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради № 5 від 30.08.2023 та листа № 01-11-1051 від 31.08.2023 загальна вартість лікування хворого ОСОБА_3 становить 44564 гривень 75 копійок, з них затрачено за рахунок коштів місцевого бюджету в сумі 4584 гривень 50 копійок, за рахунок коштів Національної служби здоров`я України в сумі 39980 гривень 25 копійок.

Таким чином, закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину було затрачено 44564 гривень 75 копійок.

Зазначені обставини стали підставою для звернення прокурора з зазначеним позовом.

10 січня 2024 року від відповідача ОСОБА_1 , надійшов відзив на позовну заяву, згідно якого заперечує проти задоволення позову, оскільки такий є необґрунтованим, до витрат включено витрати на оплату праці медичних працівників та всі загальні фактичні витрати по лікарні. Тому просить суд у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.

В судовому засіданні прокурор Немирівської окружної прокуратури Юрченко В.В. позов підтримав повністю, просить його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Представник позивача Національної служби здоров`я України, в судове засідання не з`явився, надав суду клопотання в якому просить справу розглядати без його участі, позов прокурора підтримує в повному обсязі, просить його задовольнити.

Представник позивача Немирівської міської ради Вінницького району в судове засідання не з`явився, надав суду заяву в якій просить справу розглядати без його участі, позов прокурора підтримує повністю, просить його задовольнити.

Представник позивача КНП «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради в судове засідання не з`явився, надав суду клопотання в якому просить справу розглядати без його участі, позов прокурора підтримує повністю, просить його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 , в судовому засіданні заперечує проти задоволення позовних вимог з підстав викладених у відзиві. Просить у задоволенні позову прокурора відмовити у повному обсязі.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, ОСОБА_1 , вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши зібрані у справі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов висновку про необхідність задоволення позову з наступних підстав.

Вирішуючи питання про наявність підстав для представництва у суді прокурором інтересів держави в особі Національної служби здоров`я України, Немирівської міської ради, та Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради, суд керується таким.

Частиною 3, 4статті 23 Закону України «Про прокуратуру»передбачено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень.

Відповідно до частини 4, 5статті 56 ЦПК Українипрокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Зміст вказаних норм дає підстави для висновку, що прокурор звертається до суду за захистом інтересів держави в особі суб`єкта владних повноважень, який уповноважений здійснювати функції держави у спірних правовідносинах. Саме суб`єкт владних повноважень виступає позивачем у справах, де до суду за захистом державних інтересів звертається прокурор.

Статутом Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня) Немирівської міської ради Вінницької області ради (нова редакція) (надалі - Підприємство), затвердженим Рішенням 56 сесії Немирівської міської ради 1 скликання від 07 липня 2020 № 1465, передбачено, що Комунальне некомерційне підприємство «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області (надалі підприємство) є лікарняним закладом охорони здоров`я комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом. Засновником, Власником та органом управління майном Підприємства є Немирівська міська об`єднана територіальна громада в особі Немирівської міської ради (надалі Засновкник). Підприємство є підпорядкованим. Підзвітним та підконтрольним Засновнику.

Вказані обставини підтверджуються даними Статуту.

Таким чином, у спірних правовідносинах суб`єктом владних повноважень, котрий набуває статусу позивача, є «Немирівська міська рада» Вінницької області, як засновник підприємства, власник його майна і орган управління майном.

Крім цього, прокурор вказує позивачем у даній справі Національну службу здоров`я України.

Відповідно до Положення Про Національну службу здоров`я України, що затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017№ 1101,Національна служба здоров`я України (НСЗУ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра охорони здоров`я, який реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. Основними завданнями НСЗУ є: 1) реалізація державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій); 2) виконання функцій замовника медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій; 3) внесення на розгляд Міністра охорони здоров`я пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. НСЗУ відповідно до покладених на неї завдань: укладає, змінює та припиняє договори про медичне обслуговування населення та договори про реімбурсацію; здійснює заходи, що забезпечують цільове та ефективне використання коштів за програмою медичних гарантій, у тому числі заходи з перевірки дотримання надавачами медичних послуг вимог, установлених порядком використання коштів програми медичних гарантій, умов договорів про медичне обслуговування населення.

Наразі механізм фінансування Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради здійснюється Національною службою здоров`я України (далі НСЗУ) за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом оплати наданих лікарнею медичних послуг за програмами медичних гарантій відповідно до укладеного між КНП «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради та НСЗУ Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій № 0083-Е122-Р000. Кошти перераховуються НСЗУ безпосередньо на рахунок лікарні.

Оскільки Національна служба здоров`я України є замовником медичних послуг, який здійснює фінансування Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради, за таких обставин виступає належним позивачем у даній справі.

КНП "Немирівська міська лікарня" не вживала заходів щодо відшкодування витрат на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 .

Керівник Немирівської окружної прокуратури Вінницької області Ростислав Петраш 04.10.2023 надіслав Національній службі здоров`я України, Немирівській міській раді та КНП «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради повідомлення про намір звернутися до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Немирівської міської ради та КНП «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину у розмірі 44564, 75 грн.

Згідно з даними листа Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області керівнику Немирівської окружної прокуратури № 03-34-2155 від 14.09.2023, Немирівська міська рада не зверталася та не планує звертатися до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину у розмірі 4584,50 грн.

Таким чином, прокурор відповідно до вимогстатті 23 Закону України «Про прокуратуру», частини четвертоїстатті 56 ЦПК Україниобґрунтував наявність у нього підстав для представництва інтересів держави у суді, визначив, у чому полягає порушення інтересів держави, та визначив органи, уповноважені державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Національна служби здоров`я України і Немирівська міська рада Вінницького району Вінницької області.

Зазначення у позовній заяві позивачем також Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради, яке не є суб`єктом владних повноважень, відтак, не є належним позивачем у справі, не впливає на вирішення спору щодо суті, оскільки інші вказані прокурором позивачі є належними.

Щодо суті спору судом встановлені такі обставини.

Вироком Немирівського районного суду Вінницької області від 13.03.2023 ОСОБА_1 , визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 125 КК України та призначено йому покарання у виді штрафу в розмірі 100 (ста) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одну тисячу сімсот) гривень. Вирок суду набрав законної сили.

Вироком суду встановлено, що ОСОБА_1 , 02.06.2022 близько 10:00 год. перебуваючи поблизу будинку АДРЕСА_1 , на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, зумовлених конфліктом його дружини ОСОБА_2 з ОСОБА_3 , усвідомлюючи наслідки своїх протиправних дій, реалізовувати свій злочинний умисел направлений на умисне нанесення тілесних ушкоджень та бажаючи їх настання, умисно завдав один удар кулаком лівої руки в область обличчя ОСОБА_3 , заподіявши йому тілесне ушкодження у вигляді травматичного перелому четвертого зуба верхньої щелепи зліва (з подальшим його хірургічним видаленням), яке за ступенем тяжкості, відповідно до висновку судово-медичної експертизи, відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я. ОСОБА_3 лікувався у КНП "Немирівська міська лікарня".

Згідно з даними довідки КНП "Немирівська міська лікарня" Немирівської міської ради № 5 від 30.08.2023, ОСОБА_3 , знаходився на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні КНП «Немирівська міська лікарня» з 02.06.2022 по 27.06.2022. Вартість лікування хворого за 1 ліжко-день складає 1782,58 грн. Загальна вартість витрат за 25 ліжко-днів склала 44564,75 грн.

Керівник Немирівської окружної прокуратури Вінницької області Ростислав Петраш 07.09.2023 надіслав Немирівській міській раді повідомлення з проханням надати інформацію про вартість лікування ОСОБА_3 .

Згідно з даними листа КНП «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради повідомлено, що вартість лікування ОСОБА_3 , у сумі 4584,50 грн., не відшкодовано, у тому числі за рахунок Національної служби здоров`я України 39980,25 грн.

Згідно з частиною першоюстатті 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до частини 1статті 1206 ЦК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно з частиною 3статті 1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженогопостановою КабінетуМіністрів України№ 545 від 16.07.1993, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи наявність причино-наслідкового зв`язку між діями відповідача та наслідками травмування потерпілого ОСОБА_3 від злочину, суд вважає, що обов`язок по відшкодуванню витрат необхідно покласти на відповідача в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.1166,1206 ЦК України, ст.10-13,81,141,263-265,352,354 ЦПК України, суд ,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Керівника Немирівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області, Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської радидо ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 на користь Національної служби здоров`я України грошові кошти у сумі 39980 гривень 25 копійок витрат, понесених на лікування потерпілого ОСОБА_3 від кримінального правопорушення, які перерахувати в дохід державного бюджету на номер рахунку: UA258999980313060115000002796; код ЄДРПОУ 37979858, отримувач ГУК у Він. обл./м. Немирів/24060300, банк отримувача Казначейство України (ЕАП).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 на користь Немирівської міської ради грошові кошти у сумі 4584 гривень 50 копійок витрат, понесених на лікування потерпілого ОСОБА_3 від кримінального правопорушення, які перерахувати на розрахунковий рахунок: (ГУК у Він. Обл./м. Немирів/24060300, ЄДРПОУ 37979858 № НОМЕР_1 , МФО 899998).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 на користь Вінницької обласної прокуратури (м. Вінниця, вул. Монастирська, 33, МФО 820172, Державна казначейська служба України, м. Київ р/р НОМЕР_2 код за ЄДРПОУ 02909938) сплачений судовий збір в сумі 2684,00 грн.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку передбаченому ст.ст. 351-356 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Немирівського

районного суду: С.М.Науменко

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116377728
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —930/3203/23

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Постанова від 04.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні