Ухвала
від 18.01.2024 по справі 916/2361/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

"18" січня 2024 р. Справа № 916/2361/23

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

при секретарі судового засідання Павловій О.В.,

розглядаючи справу № 916/2361/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАІДА» (65003, Одеська обл., м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, буд. 52А; код ЄДРПОУ 39301845)

до відповідача: NUANS SAVUNMA ITHALAT IHRACAT SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (НЮАНС САВУНМА ІТХАЛАТ ІХРАДЖАТ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ ЛІМІТЕД ШІРКЕТІ) (Buyuk Esat Mahallesi Koza 1.Cadde SEV Apt.No: 153/4 Cankaya / Ankara, Turkiye; особа не є резидентом України; номер реєстрації в торговельній палаті Туреччини: Анкара 472365)

про стягнення 163 800,00 доларів США;

представники сторін:

від позивача Баєнко Я.В.,

від відповідача не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАІДА», звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до NUANS SAVUNMA ITHALAT IHRACAT SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI про стягнення попередньої оплати вартості товару за контрактом № 2022/12/130 від 13.12.2022 у розмірі 163 800,00 доларів США.

В обґрунтування позову посилається на порушення відповідачем своїх зобов`язань щодо поставки товару у визначений договором строк.

Ухвалою від 07.06.2023 позовну заяву (вх. № 2449/23 від 02.06.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАІДА» прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 916/2361/23 за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 07.11.2023 о 12:00, запропоновано відповідачу у двадцятиденний строк з дня вручення ухвали подати відзив, надіславши його позивачу одночасно з наданням відзиву до суду.

Цією ж ухвалою зупинено провадження у справі до виконання судового доручення про вручення судових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

При розгляді матеріалів позовної заяви судом було встановлено, що відповідачем у справі є іноземний суб`єкт господарювання NUANS SAVUNMA ITHALAT IHRACAT SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (Buyuk Esat Mahallesi Koza 1.Cadde SEV Apt.No: 153/4 Cankaya / Ankara, Turkiye; номер реєстрації в торговельній палаті Туреччини: Анкара 472365) юридична особа яка створена та діє за законодавством Республіки Туреччина та є нерезидентом, яка не має свого представництва на території України.

Статтею 367 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) визначено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Законом України 2605-III (2605-14) від 05.07.2001 року ратифіковано Угоду між Україною та Турецькою Республікою про правову допомогу та співробітництво в цивільних справах, укладену в м. Анкара 23 листопада 2000 року (надалі - Угода).

Статтею 1 Угоди Сторони погодили, що громадяни договірних сторін мають право на рівний правовий захист на території другої договірної сторони щодо своїх прав та інтересів в цивільних справах так як би вони були громадянами другої договірної сторони.

Договірні сторони призначають центральні органи для надання правової допомоги одна одній згідно з цією Угодою. Центральними органом з боку Республіки Туреччина є Міністерство юстиції Республіки Туреччини, з боку України - Міністерство Юстиції України. Компетентні органи Договірних Сторін зносяться через їхні центральні органи з метою виконання цієї Угоди (стаття 2 Угоди).

Правова допомога включає виконання судових процесуальних дій, передбачених законодавством договірних сторін, зокрема опитування сторін, свідків, експертів, здійснення експертизи, судового огляду, вручення та передача документів, та інших правових дій, якщо це не суперечить законодавству запитуваної Договірної сторони (стаття 5 Угоди).

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про розгляд справи, з урахуванням положень Угоди між Україною та Турецькою Республікою про правову допомогу та співробітництво в цивільних справах, суд в ухвалі від 07.06.2023 зобов`язав позивача у строк до 19.06.2023 подати до суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на турецьку мову по три примірника кожного: ухвали Господарського суду Одеської області від 07.06.2023 про відкриття провадження у справі, Прохання про вручення документів та позовної заяви.

Після отримання від позивача належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів, супровідним листом від 19.06.2023 № 916/2361/23/3604/2023 судом направлено відповідні документи до Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для подальшого звернення з судовим дорученням до Центрального органу Республіки Туреччина Міністерства юстиції Республіки Туреччини.

У підготовче судове засідання 18.01.2024 з`явився представник позивача.

Судом з`ясовано, що станом на даний час відсутня інформація від центрального органу для надання правової допомоги зі сторони Туреччини щодо виконання судового доручення про вручення документів. Відсутнє також і повідомлення про неможливість такого вручення.

Згідно з ч. 1 ст. 182 ГПК України підготовче засідання проводиться судом з повідомленням учасників справи.

Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у підготовчому засіданні суд, серед іншого, направляє судові доручення, здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Пунктами 1, 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України визначено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу, та в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з підстави неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання.

Згідно з ч. ч. 1-4 ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Враховуючи вказані обставини, з метою належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи, суд вважає за доцільне відкласти підготовче судове засідання та повідомити про дату, час та місце судового засідання відповідача шляхом направлення Прохання про вручення документів до Міністерства юстиції України для подальшого звернення з судовим дорученням до Центрального органу Республіки Туреччина Міністерства юстиції Республіки Туреччини, з урахуванням положень Угоди між Україною та Турецькою Республікою про правову допомогу та співробітництво в цивільних справах, укладеної в м. Анкара 23 листопада 2000 року.

Керуючись ст.ст. 120, 182, 183, 202, 234, 235, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче судове засідання у справі № 916/2361/23 на "20" травня 2024 р. о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 4 (1 поверх), тел. 0(482)307-964.

2. Про дату, час та місце розгляду справи повідомити відповідача шляхом направлення Прохання про вручення документів до Міністерства юстиції України для подальшого звернення з судовим дорученням до Центрального органу Республіки Туреччина Міністерства юстиції Республіки Туреччини.

3. Зобов`язати позивача у строк до 28.01.2024 надати до суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на турецьку мову по три примірника кожного: ухвали Господарського суду Одеської області від 18.01.2024 у справі № 916/2361/23 та Прохання про вручення документів.

4. Нагадати позивачу та відповідачу, що відповідно до ст. 192 Господарського процесуального кодексу України, вони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

5. Зупинити провадження у справі № 916/2361/23 до виконання судового доручення про вручення судових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

6. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили 18 січня 2024 р. та відповідно до чинної редакції Господарського процесуального кодексу України оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 18 січня 2024 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116381944
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —916/2361/23

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні