Ухвала
від 19.01.2024 по справі 148/2025/23
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/2025/23

2/152/113/24

У Х В А Л А

19 січня 2024 року м. Шаргород

Справа №148/2025/23

Провадження №2/152/113/24

Суддя Шаргородського районного суду

Вінницької області Славінська Н.Л.,

розглянувши та перевіривши на відповідність вимогам ЦПК України позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи без самостійних вимог Відділу опіки та піклування виконавчого комітету Шпиківської селищної ради, про позбавлення батьківських прав,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Тульчинського районного суду Вінницької області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою судді Тульчинського районного суду Вінницької області від 26.12.2023 року означена цивільна справа передана за підсудністю для розгляду до Шаргородського районного суду Вінницької області (а.с.22).

11.01.2024 року цивільна справа Тульчинський районним судом Вінницької області надіслана до Шаргородського районного суду та отримана в судом 18.01.2024 року (а.с.24).

18.01.2024 року проведено автоматизований розподіл судової справи між суддями та визначено головуючого у справі суддю Славінську Н.Л. (а.с.27).

Перевіривши позовну заяву, вбачається, що вона подана з додержанням вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України.

Справа підлягає розглядові в судах у порядку цивільного судочинства на підставі ст.19 ЦПК України.

Згідно із ч.1 ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Справа підсудна Шаргородському районному суду Вінницької області на підставі ч.1 ст.27 ЦПК України, оскільки відповідно доінформації зЄдиного державногодемографічного реєстру,яка сформованазасобами підсистемиЄСІТС «Електроннийсуд» 18.01.2024року назапит прозареєстроване місцепроживання відповідачавбачається,що ОСОБА_2 зареєстрований у АДРЕСА_1 (а.с.28-29).

Згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», яка набрала чинності 19.07.2020 року, в Україні утворено 136 нових та ліквідовано 490 районів, в тому числі, ліквідовано Шаргородський район Вінницької області та утворено Жмеринський район (з адміністративним центром у місті Жмеринка) та Тульчинський район (з адміністративним центром у м. Тульчин) у складі територій територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відтак, населений пункт село Рахни-Лісові, яке входить до складу Шпиківської селищної ради, разом з нею включено до складу утвореного Тульчинського району (колишня назва адміністративно-територіальної одиниці Шаргородський район) Вінницької області.

Пунктом 3.1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», встановлено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Село Рахни-Лісові тепер Тульчинського району знаходиться у межах територіальної юрисдикції Шаргородського районного суду.

Таким чином, справа підсудна Шаргородському районному суду Вінницької області на підставі ч.1 ст.27 ЦПК України та пункту 3.1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Підстав для відмови у відкриті провадження у справі, передбачених ч.1 ст.186 ЦПК України, та для повернення позовної заяви, передбачених ч.4 ст.185 ЦПК України, не вбачається.

Слід прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Оскільки спір між сторонами виник із сімейних правовідносин, зокрема, щодо позбавлення батьківських прав, то розгляд справи належить здійснювати в порядку загального позовного провадження, відповідно до вимог п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України, з проведенням підготовчого засідання.

Крім того, при вивченні позовної заяви та доданих до неї документів з метою вирішення питання про відкриття провадження у справі встановлено, що позивач просить залучити до участі в справі в якості, дослівно «третьої особи без самостійних вимог» Відділ опіки та піклування виконавчого комітету Шпиківської селищної ради.

Разом з тим, позивачем не зазначено доказів, що у Шпиківській селищній раді наявний такий орган як Відділ опіки та піклування виконавчого комітету, а також, що він є юридичноюособою,а такожне зазначено,на стороніпозивача чивідповідача слідзалучити доучасті всправі третюособу,у зв`язкуіз чимсуд вважає,що доучасті всправі вякості третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна стороніпозивача слід залучитиШпиківську селищнураду якорган опікита піклування.

Так, відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі …, у разі, коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі в справі також за заявою учасників справи.

Частинами 3, 5-6 статті 53 ЦПК України встановлено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору… Про залучення третіх осіб до участі в справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Частиною 4 ст.19 СК України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо, в тому числі, позбавлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч.1 ст.56 ЦК України, органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі в справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне (ч.6 ст.56 ЦПК України).

Відповідно до приписів ч.5 ст.19 СК України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Таким чином, для з`ясування питань розв`язання спору та з метою ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі Шпиківську селищну раду Тульчинського району Вінницької області як орган опіки та піклування для надання нею суду висновку щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно доч.ч.1,2ст.171СК України,дитина маєправо нате,щоб бутивислуханою батьками,іншими членамисім`ї,посадовими особамиз питань,що стосуютьсяїї особисто,а такожпитань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6).

Таким чином, на переконання суду, дитина не досягла віку, коли може висловити свою думку, тому не підлягає виклику до суду.

Керуючись ст.ст.4, 19, 23, 27, 42, 56, 175, 177-180, 187 ЦПК України, ст.19 СК України,

ухвалив:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та відкрити провадження у справі.

Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Шпиківську селищну раду Тульчинського району Вінницької області як орган опіки та піклування.

Роз`яснити Шпиківській селищній раді як органу опіки та піклування, що вона має процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

Відкрити підготовчепровадження усправі запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,з участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Шпиківської селищноїради Тульчинськогорайону Вінницькоїобласті, пропозбавлення батьківськихта призначитипідготовче судовезасідання на10годину 12лютого 2024року у залі судових засідань №3 Шаргородського районного суду Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 231, м. Шаргород, Вінницька область).

Запропонувати відповідачу ОСОБА_2 в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали подати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам, встановленим статтею 178 ЦПК України. До відзиву на позовну заяву слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу та третій особі.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_2 , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Повідомити відповідача ОСОБА_2 про те, що відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву він має право пред`явити зустрічний позов.

Копію відзиву та доданих до нього документів відповідачу ОСОБА_2 слід також у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали надіслати позивачу ОСОБА_1 та Шпиківській селищній раді як органу опіки та піклування.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_2 , що у випадку визнання позову, відзив напозовну заяву до суду не надсилається, а в строк, встановлений для подання відзиву, слід надіслати до суду письмову заяву про визнання позову.

Запропонувати третій особі Шпиківськійселищній радіяк органуопіки тапіклування в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали подати до суду письмові пояснення щодо позову, які мають відповідати вимогам, встановленим статтею 181 ЦПК України. До пояснень щодо позову слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову, якщо такі докази не надані позивачем та документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів позивачу та відповідачу. Крім того, запропонувати третій особі у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву відповідача надати письмові пояснення щодо відзиву.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи. Крім того, відповідачу та третій особі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ця ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Шаргородський районний суд лише щодо недотримання правил підсудності, учасником справи, а також особою, яка не бере участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116399551
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —148/2025/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні