Ухвала
від 19.01.2024 по справі 588/2553/23
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/2553/23

провадження № 2-о/588/10/24

У Х В А Л А

19 січня 2024 року Тростянецький районний суд Сумської області у складі головуючої судді Щербаченко М.В., присяжних: Кучеренко А.Л., Берьозкіної Л.Ю. за участю секретаря судових засідань Горлянд С.В., представника заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи Сумцова Є.С., представника осіб, щодо яких вирішується питання про визнання недієздатними ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Тростянці клопотання про призначення судової експертизи у цивільній справі за заявою Виконавчого комітету Тростянецької міської ради Сумської області як органу опіки і піклування, заінтересована особа: ОСОБА_3 ,

про визнання фізичних осіб недієздатними, встановлення опіки та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування у грудні 2023 року звернувся до суду із указаною заявою, у якій просить суд визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 недієздатними, встановити опіку та призначити їхнім опікуном ОСОБА_7 .

У судовому засіданні представником заявника ОСОБА_1 було подано клопотання про призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи з метою вирішення питання чи страждають ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на психічний розлад, чи усвідомлюють свої дії та чи можуть керувати ними та чи потребують опіки, яку просила доручити провести Сумській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». Для проведення судової експертизи представник заявника просила суд витребувати з КНП «Тростянецька міська лікарня» амбулаторні картки ОСОБА_4 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в якій останні перебувають на обліку у лікаря-психіатра і є особами з інвалідністю.

Представник заінтересованої особи адвокат Сумцов Є.С. та представник осіб, щодо яких вирішується питання про визнання недієздатними ОСОБА_2 не заперечили проти заявлених клопотань.

Заслухавши позиції учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання про призначення судової експертизи підлягає задоволенню, виходячи з таких мотивів.

За змістом статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з частиною 1, 4 статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом (стаття 105 ЦПК України).

Призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до частини 1 статті 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи, призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного, оскільки надані представником заявника письмові докази вказують на наявність достатніх даних про психічне захворювання ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , для вирішення справи по суті та визначення можливості останніх усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними, з`ясування питання про потребу в установленні опіки, клопотання заявника підлягає задоволенню з призначенням судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 проведення якої необхідно доручити експертам Сумської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

На час проведення експертизи відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України необхідно зупинити провадження у справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.103, 105, 298 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника заявника про призначення судової амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1) Чи страждають психічною хворобою ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 мешканці АДРЕСА_1 ?

2) Чи розуміють ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 значення своїх дій та чи здатні керувати своїми діями?

3) Чи потребують ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлення над ними опіки?

4) Чи може ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (проспект М.Лушпи, 54, м. Суми, 40000).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно до статей 384, 385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покладаються на рахунок держави.

Витребувати з КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР амбулаторні картки відносно ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_12 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Для проведення експертизи надіслати матеріали цивільної справи № 588/2553/23 (провадження № 2-о/588/10/24) та амбулаторні картки відносно ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_12 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зупинити провадження у справі на час проведення судової експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя М. В. Щербаченко

Присяжний А.Л. Кучеренко

Присяжний Л.Ю. Берьозкіна

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116400908
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —588/2553/23

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні