Ухвала
від 19.01.2024 по справі 927/698/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaУХВАЛА

про повернення заяви

19.01.2024Справа № 927/698/23

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Буденерготрейд"

про розстрочення виконання рішення

у справі за позовом Керівника Козелецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі

1) Північного офісу Державної аудиторської служби України;

2) Управління освіти, культури, туризму, сім`ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Буденерготрейд"

про визнання додаткових угод недійсними та стягнення коштів 112 471,26 грн.

ВСТАНОВИВ:

16.01.2024 до Господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Буденерготрейд" (далі - ТОВ "Буденерготрейд", заявник) з заявою про розстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 07.11.2023 у справі № 927/698/23, що набрало законної сили.

Дослідивши подані матеріали, суд приходить до висновку, що вказану заяву необхідно повернути заявнику без розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 331 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Пунктом 7.3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 9 від 17.10.2012 р. "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" визначено, що заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи.

Згідно зі ст. 169 ГПК України заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

18.10.2023 введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023, який набрав чинності 21.07.2023 та яким внесено зміни до ряду статтей ГПК України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 170 ГПК України (в новій редакції) будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Водночас за приписами ч. 6 статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи в обов`язковому порядку реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

З огляду на викладене заявник мав зареєструвати в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд") електронний кабінет та у поданій заяві зазначити інформацію про його наявність, а також зазначити інформацію про наявність/відсутність такого електронного кабінету у інших сторін по справі.

Однак, при дослідженні судом поданої заяви встановлено, що відповідач не надав суду відомості щодо наявності/відсутності зареєстрованого електронного кабінету у вказаній підсистемі ЄСІТС у прокуратури та позивачів-1, 2, що суперечить вимогам статті 170 ГПК України, та є підставою для повернення вказаної заяви.

Також відповідно до ч. 2 ст. 170 ГПК України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до п. 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів № 270 від 05.03.2009 р., у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

Проте, з матеріалів заяви вбачається, що прокуратурі та позивачам-1, 2 не направлено заяви про розстрочення виконання рішення з доданими до неї документами (відсутній опис вкладення), а надані поштові квитанції не є належними доказами такої відправки, оскільки не містять переліку направлених документів.

Згідно з ч. 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

За таких обставин заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Буденерготрейд" про розстрочення виконання рішення слід повернути заявнику без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 169, 170, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Буденерготрейд" про розстрочення виконання рішення заявнику без розгляду.

Роз`яснити, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання до суду апеляційної інстанції.

Суддя Борисенко І. І.

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116415355
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання додаткових угод недійсними та стягнення коштів 112 471,26 грн

Судовий реєстр по справі —927/698/23

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні