Ухвала
від 18.01.2024 по справі 761/4147/15-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 січня 2024 року

м. Київ

справа № 761/4147/15-ц

провадження № 61-19ск24

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Коломієць Г. В.,

розглянув касаційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Ткачука Олександра Вікторовича, на ухвалу Шевченківського районного суду

м. Києва від 30 серпня 2023 року та постанову Київського апеляційного суду

від 22 листопада 2023 року за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Мотус Анте» про залучення у справу правонаступника, видачу виконавчого листа та зміну стягувача правонаступником у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства «Родовід Банк» до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «РЕД» про визнання договорів недійсними, застосування наслідків недійсності правочинів,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Мотус Анте» (далі - ТОВ «ФК «Мотус Анте») звернулося до суду із заявою про залучення правонаступника, видачу виконавчого листа, заміну стягувача правонаступником у вказаній справі.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 22 грудня 2022 року, залишеною без змін постановою Київського апеляційного суду від 05 квітня

2023 року, заяву ТОВ «ФК «Мотус Анте» задоволено частково.

Залучено до участі у справі ТОВ «ФК «Мотус Анте» у якості правонаступника

ПАТ «Родовід Банк». У задоволенні іншої частини вимог заяви відмовлено.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 24 липня 2023 року ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 22 грудня 2022 року та постанову Київського апеляційного суду від 05 квітня 2023 року скасовано, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції (провадження № 61-7151св23).

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 30 серпня 2023 року, залишеною без змін постановою Київського апеляційного суду від 22 листопада 2023 року, заяву ТОВ «ФК «Мотус Анте» задоволено частково. Залучено до участі

у справі ТОВ «ФК «Мотус Анте», як правонаступника ПАТ «Родовід Банк».

У задоволенні іншої частини вимог заяви відмовлено.

У грудні 2023 року представник ОСОБА_1 - адвокат Ткачук О. В., шляхом формування документа у системі «Електронний суд», звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою на ухвалу Шевченківського районного суду

м. Києва від 30 серпня 2023 року та постанову Київського апеляційного суду

від 22 листопада 2023 року, в якій просить оскаржувані судові рішення скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

1. Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до вимог абзацу 6 частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 2, 3 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Частиною першою статті 394 ЦПК України передбачено, що одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів

у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Відповідно до абзацу 4 пункту 5 частини другої статті 392 ЦПК України у разі подання касаційної скарги на судове рішення, зазначене у пунктах 2 і 3 частини першої статті 389 цього Кодексу, в касаційній скарзі зазначається обґрунтування того, в чому полягає неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, що призвело до ухвалення незаконного судового рішення (рішень).

Частиною восьмою статті 394 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Касаційна скарга обґрунтовується неправильним застосуванням судами норм матеріального права та порушенням норм процесуального права (абзац 6 частини другої статті 389 ЦПК України).

Касаційна скарга подана у передбачений статтею 390 ЦПК України строк на касаційне оскарження та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підстави касаційного оскарження, передбачені абзацом 6 частини другої статті 389 ЦПК України.

Наведені у касаційній скарзі доводи містять підстави для відкриття касаційного провадження.

2. Крім того заявник, у клопотанні, викладеному у змісті касаційної скарги, порушує питання про зупинення дії оскаржуваних судових рішень до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Заявник вказує, що у разі незупинення дії судових рішень, існує ризик стягнення з ОСОБА_1 коштів та відчуження майна на користь нового кредитора (ТОВ «ФК «Мотус Анте»), що в подальшому може утруднити або навіть призвести до неможливості повороту виконання судового рішення.

Відповідно до частини восьмої статті 394 ЦПК України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії.

Частиною першою статті 436 ЦПК України передбачено, що суд касаційної інстанції за заявою учасника або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Аналіз оскаржуваних судових рішень та наведені у клопотанні доводи дають підстави для висновку про задоволення клопотання та необхідність зупинення дії ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 30 серпня 2023 року та постанови Київського апеляційного суду від 22 листопада 2023 року до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Керуючись статтями 392, 394, 395, 436 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відкрити касаційне провадження у справі за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Мотус Анте» про залучення у справу правонаступника, видачу виконавчого листа та зміну стягувача правонаступником у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства «Родовід Банк» до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «РЕД» про визнання договорів недійсними, застосування наслідків недійсності правочинів, за касаційною скаргою представника ОСОБА_1 - адвоката Ткачука Олександра Вікторовича, на ухвалу Шевченківського районного суду

м. Києва від 30 серпня 2023 року та постанову Київського апеляційного суду

від 22 листопада 2023 року.

Витребувати із Шевченківського районного суду м. Києва вищевказану цивільну справу № 761/4147/15-ц.

Клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Ткачука Олександра Вікторовича, про зупинення дії оскаржуваних судових рішень задовольнити.

Зупинити дію ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 30 серпня

2023 року та постанови Київського апеляційного суду від 22 листопада 2023 року до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Роз`яснити іншим учасникам право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк, який не може перевищувати чотирнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали.

До відзиву необхідно додати докази надсилання відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: Д. Д. Луспеник

Б. І. Гулько

Г. В. Коломієць

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116417473
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —761/4147/15-ц

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

Постанова від 24.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні