Рішення
від 09.01.2024 по справі 910/12440/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

09.01.2024Справа № 910/12440/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось»

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Крам`є»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковент»

про визнання договору недійсним

Суддя Сівакова В.В.

секретар судового засідання Ключерова В.С.

за участі представників сторін

від позивача Берьозкіна Ю.В., ордер серії АІ № 1435185 від 01.08.2023

від відповідача-1 не з`явився

від відповідача-2 не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

04.08.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» про визнання недійсним договору факторингу № КРФ/2023/03/01-1 від 16.09.2021, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Крам`є» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ковент».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.08.2023 відкрито провадження у справі № 910/12440/23 та прийнято позовну заяву до розгляду; розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Рішенням Господарського суду міста Києва № 910/12440/23 від 19.12.2023 позов задоволено повністю. Визнано договір факторингу № КР/Ф/2023/03/01-1 від 16.09.2021, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Крам`є» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ковент» недійсним. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Крам`є» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» 1.342,00 грн витрат по сплаті судового збору. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковент» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» 1.342,00 грн витрат по сплаті судового збору.

22.12.2023 позивачем через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» подано заяву, відповідно до якої позивач просить суд ухвалити додаткове рішення та стягнути з відповідачів солідарно 35.400,00 грн витрат на правничу допомогу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва № 910/12440/23 від 27.12.2023 судове засідання призначено на 09.01.2024.

Позивач в судовому засіданні 09.01.2024 заявлено усне клопотання про внесення змін до прохальної частини заяви про стягнення витрат на правничу допомогу, а саме виключити слово «солідарно», що вказано у заяві помилково.

Позивач в судовому засіданні 09.01.2024 вимоги заяви підтримав повністю з урахуванням заявлених змін.

Відповідачі в судове засідання 09.01.2024 не з`явилися, заперечень щодо розміру витрат позивача на правову допомогу не подали.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, об`єктивно оцінивши надані суду докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Згідно ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема до них належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частина 1 статті 124 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Стаття 161 Господарського процесуального кодексу України визначає, що заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

У позовній заяві позивачем зазначено, що попередній (орієнтовний) розрахунок суми витрат на правову допомогу становитиме 50.000,00 грн, докази яких будуть подані до закінчення судових дебатів або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

У поданій заяві про ухвалення додаткового рішення позивач просить суд стягнути з відповідачів 35.400,00 грн витрат на правову допомогу.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Заява позивача про ухвалення додаткового рішення з документами про витрати на правову допомогу надіслана до суду 22.12.2023, тобто в межах встановленого строку на її подання.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

За приписами ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат - фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом; адвокатська діяльність - незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно зі ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За змістом статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

01.07.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» (позивач, замовник) та Адвокатським об`єднанням «Ювіто» (Об`єднання) укладено договір про надання правової допомоги б/н (далі - договір), відповідно до умов якого Об`єднання прийняло на себе зобов`язання надавати замовнику допомогу, а замовник прийняв на себе зобов`язання приймати та сплачувати вартість такої правової допомоги.

01.08.2023 Адвокатським об`єднанням «Ювіто» на представництво ТОВ «Агро-Рось» видано адвокату Берьозкіній Юлії Володимирівні ордер серії АІ № 1435185.

Підтвердженням того, що Берьозкіна Ю.В. є адвокатом свідчить свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії КС № 9461/10 від 18.09.2020.

Згідно з п. 1.2 договору замовник доручив Об`єднанню надання правової допомоги щодо визнання договору факторингу № КР/Ф/2023/03/01-1 від 16.09.2021, укладеного між ТОВ «ФК «Крам`є» та ТОВ «Ковент».

Відповідно до п. 3.1.2 договору замовник зобов`язаний оплачувати правову допомогу Об`єднанню в порядку, передбаченому цим договором, а також усі витрати, фактично понесені та необхідні для виконання доручень, що надаються в рамках цього договору. Включаючи витрати на відрядження представника Об`єднання.

Згідно з п. 3.1.4 договору замовник зобов`язався приймати все виконане Об`єднанням за цим договором шляхом підписання акту приймання-передачі виконаних робіт/наданих послуг.

Пунктом 5.1 договору сторони погодили наступну вартість правової допомоги (гонорару) Об`єднання за цим договором:

15.000,00 грн - 25.000,00 грн за надання правової допомоги щодо аналізу ситуації, документів, формування доказової бази, написання позовної заяви, формування реквізитів для оплати судового збору, пакету документів для подання позову до суду;

3.500,00 грн за участь в одному судовому засіданні по справі не залежно від результатів засідання (відкладення, оголошення перерви, зняття з розгляду і т.д.);

1.000,00 грн за 1 годину надання правової допомоги щодо надання супутніх/додаткових послуг (підготовка будь яких процесуальних документів, окрім позовної заяви, їх подання до суду, отримання рішень в суді наручно, копіювання документів, засвідчення копій документів, участь у перемовинах і т.д.), вартість яких не зазначена вище.

Вартість правової допомоги (гонорар) Об`єднання за цим договором фіксується сторонами у актах приймання-передачі виконаних робіт/надання послуг/правової допомоги.

Відповідно до п. 5.2 договору не пізніше 5 (п`ятого) робочого дня місяця наступного за днем надання послуг сторони зобов`язуються підписати акт приймання-передачі виконаних робіт/наданих послуг/правової допомоги (надалі - акт) сформований Об`єднанням. Замовник зобов`язаний або підписати акт, або направити Об`єднанню протягом 5 (п`яти) днів з моменту отримання проекту акту свої мотивовані письмові заперечення з його приводу. Одностороння невмотивована відмова від підписання акту не допускається. Неотримання заперечень замовника протягом вказаного терміну вважатиметься прийняттям наданих послуг.

Відповідно до п. 5.3 договору правова допомога Об`єднання оплачується замовником протягом 5-ти днів з моменту виставлення рахунку.

В матеріалах справи наявні наступні рахунки на оплату на загальну суму 35.400,00 грн: № 74 від 17.08.2023 на суму 15.000,00 грн; № 87 від 17.10.2023 на суму 4.500,00 грн; № 101 від 20.11.2023 на суму 2.200,00 грн; № 102 від 14.12.2023 на суму 10.200,00 грн; № 107 від 20.12.2023 на суму 3.500,00 грн.

Між позивачем та Об`єднанням складено наступні акти надання послуг на загальну суму 31.900,00 грн:

№ 74 від 17.08.2023 на суму 15.000,00 грн (надання правової допомоги щодо аналізу ситуації, документів, формування доказової бази, написання позовної заяви, формування реквізитів для оплати судового збору, пакету документів для подання позову та подання позову до суду);

№ 87 від 17.10.2023 на суму 4.500,00 грн (підготовка до участі в судовому засіданні, участь в судовому засіданні 26.09.2023, підготовка та подача клопотання про проведення експертизи та витребування оригіналу договору);

№ 108 від 20.11.2023 на суму 2.200,00 грн (надання правничої допомоги);

№ 109 від 14.12.2023 на суму 10.200,00 грн (надання правничої допомоги);

З матеріалів справи вбачається, що позивачем сплачено на користь Об`єднання кошти за правову допомогу в загальному розмірі 31.900,00 грн, а саме

платіжна інструкція № 19010263 від 01.09.2023 на суму 15.000,00 грн;

платіжна інструкція № 19012080 від 19.10.2023 на суму 4.500,00 грн;

платіжна інструкція № 19013357 від 23.11.2023 на суму 2.200,00 грн;

платіжна інструкція № 18164316 від 18.12.2023 на суму 10.200,00 грн.

До заявленої до стягнення з відповідачів вартості правової допомоги в сумі 35.400,00 грн позивачем включено суму в розмірі 3.500,00 грн згідно рахунку № 107 від 20.12.2023 (підготовка та участь в судовому засіданні у справі № 910/12440/23 19.12.2023).

Проте позивачем ані складеного між сторонами акту на вказану суму ані здійсненої оплати не подано.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідачами клопотання про зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката не заявлено; не доведено неспівмірність витрат позивача на правову допомогу.

Слід зазначити, що за змістом статті ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до статті 28 Правил адвокатської етики, затверджених Звітно-виборним з`їздом адвокатів України від 09.06.2017, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів професійної правничої (правової) допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата тощо), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань. При встановленні розміру гонорару можуть враховуватися складність справи, кваліфікація, досвід і завантаженість адвоката та інші обставини. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. В разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу і обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Отже, адвокатський гонорар може існувати в двох формах - фіксований розмір та погодинна оплата. Вказані форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки, підставою для виплату гонорару, який зазначено як погодинну оплату, є кількість годин помножена на вартість такої години того чи іншого адвоката у залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв (аналогічну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду від 07.09.2020 у справі № 910/4201/19).

Адвокатський гонорар (ціна договору про надання правової допомоги) зазначається сторонами як одна із умов договору при його укладенні. Вказане передбачено як приписами цивільного права, так і Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; відсутність в договорі про надання правової допомоги розміру та/або порядку обчислення адвокатського гонорару (як погодинної оплати або фіксованого розміру) не дає як суду, так і іншій стороні спору, можливості пересвідчитись у дійсній домовленості сторін щодо розміру адвокатського гонорару.

Отже, визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити з встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується зі статтею 30 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

На підтвердження надання правової допомоги суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Аналогічний висновок викладено у постанові Верховного Суду від 24.09.2020 у справі № 520/9408/18.

Наявними в матеріалах справи документами підтверджується понесення позивачем витрат на правову допомогу на суму 31.900,00 грн. Доказів понесення відповідачем витрат ще в сумі 3.500,00 грн не подано.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов до висновку про те, що витрати відповідача на правову допомогу в розмірі 3.500,00 грн не підлягають покладенню на відповідачів, з огляду на те, що позивачем не надано доказів оплати цих послуг, тобто суд не встановив, що витрати на професійну допомогу є фактично понесеними і як наслідок повинні бути стягнуті з відповідачів.

Враховуючи те, що позивачем підтверджено правовий статус адвоката, наявність доказів фактичного надання послуг, а також співмірність розміру витрат з наданими послугами, господарський суд дійшов висновку, що у відповідності до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати позивача на правову допомогу покладаються порівну на відповідачів частково в сумі 31.900,00 грн.

Керуючись ст.ст. 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Крам`є» (03127, м. Київ, пр. Голосіївський, 93, офіс 315, код ЄДРПОУ 44094234) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» (20751, Черкаська обл., Черкаський р-н, с. Ташлик, вул. Б.Хмельницького, 103, код ЄДРПОУ 30929025) 15.950 (п`ятнадцять тисяч дев`ятсот п`ятдесят) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковент» (03035, м. Київ, вул. Солом`янська площа, 2, офіс 906, код ЄДРПОУ 43554996) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Рось» (20751, Черкаська обл., Черкаський р-н, с. Ташлик, вул. Б.Хмельницького, 103, код ЄДРПОУ 30929025) 15.950 (п`ятнадцять тисяч дев`ятсот п`ятдесят) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини 1 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Повне рішення складено 18.01.2024.

СуддяВ.В. Сівакова

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116445180
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —910/12440/23

Рішення від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Рішення від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні