Ухвала
від 22.01.2024 по справі 520/33658/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

22 січня 2024 року Справа № 520/33658/23

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 34756609) про зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернулася позивачка ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, в якому, з урахуванням уточнень, просить суд:

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР прийняти рішення щодо надання соціальної послуги екстрено кризової допомоги ОСОБА_1 в повному обсязі згідно чинного законодавства

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР вчинити дії самостійно або підконтрольними цьому департаменту структурними підрозділами шляхом надання їм розпоряджень, щодо винесення рішення про надання соціальних послуг та допомоги, щодо укладання письмової угоди зі мною з вищезазначених питань, щодо скасування рішення про відмову у наданні мені пільги зі сплати житлово-комунальних послуг, щодо надання соціальних послуг та допомоги та пільг, передбачених згідно довідки МСЕК та ІПР та програми надання пільг окремим категоріям громадян .

Ухвалою судді від 28.11.2023 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 12.01.2024 залишено позовну заяву без руху, надано позивачці строк на усунення недоліків позовної заяви протягом 5 днів з дня отримання ухвали шляхом подання до суду:

- уточненої позовної заяви із викладенням позовних вимог із конкретизацією, яких саме соціальних послуг, допомог, пільг стосується подана 11.12.2023 заява та які саме рішення (дата, номер, орган видання), дії або бездіяльність та стосовно яких саме соціальних послуг, допомог, пільг оскаржує позивачка;

- копій листів Департаменту соціальної політики від 16.11.2023 № 1430/0/147/23 та від 07.12.2023 № 1562/0/147-23 у вигляді, що надасть змогу встановити їх зміст.

Позивачкою у строк, встановлений судом, було направлено до суду уточнену позовну заяву та копії доказів, зазначених в ухвалі від 12.01.24.

Відповідно до ч. 14 ст. 171 КАС України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Суд також зазначає, як вбачається з листа Департамениу соціальної політики Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області, відповідно до рішення 1 сесії Харківської міської ради 8 скликання «Про затвердження положень виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання» від 09.12.2020 № 7/20, призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд; відноситься до повноважень Управлінь соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради.

Відповідно до листа Департаменту від 16.11.2023 № 1430/0/147-23 надання соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) здійснюється Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради.

Відповідно до Листа УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради, на виконання Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням 37 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 19.08.2020 № 2257/20 (зі змінами), формування пакета документів та подання списків громадян на адресну грошову компенсацію - місцеву пільгу на оплату за користування житлово-комунальними послугами окремим соціальним категоріям громадян здійснюється по району проживання позивачки Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради.

Крім того, згідно з листом Департаменту від 16.11.2023 № 1430/0/147-23 відповідно до вимог Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632) (зі змінами), на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії про тривалу хворобу (більше трьох місяців) позивачці призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям на період з 01.10.2023 по 31.03.2024 у розмірі 1207,80 грн щомісячно.

В той же час, нарахування державних соціальних допомог, формування та звіряння виплатних відомостей, завантаження до електронних особових справ інформації щодо нарахування, отримання/неотримання коштів за призначеними державними соціальними допомогами входить до повноважень Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації (далі - Центр), з огляду на що електронну особову справу 12.10.2023 було направлено до Центру для подальшого опрацювання та нарахування допомоги.

Відповідно до ч. 3,4, 6 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

З огляду на вищезазначене, враховуючи наявність повноважень щодо спірних питань у інших, ніж відповідач, суб`єктів владних повноважень, суд вважає за необхідне залучити у якості співвідповідачів:

Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653) та

Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694).

Відповідно до ч.1, 2, 4 ст. 77 КАС України Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З урахуванням наведених позивачкою обставин спірних правовідносин, суд вважає за необхідне:

витребувати у Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради інформацію щодо всіх соціальних пільг, послуг та допомог, які надавалися та надаються позивачці та з приводу яких Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради розглядалися звернення позивачки, прийняті за результатом такого розгляду рішення, надані відповіді;

витребувати у Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації інформацію стосовно того, нарахування яких саме допомог та виплат здійснюється центром на адресу ОСОБА_1 .

Керуючись ст. 48, 77, 80, 121, 122, 160, 161, 171 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Продовжити розгляд справи за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 34756609) про зобов`язання вчинити певні дії.

Залучити у якості співвідповідачів у справі:

Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653) та Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694).

Розпочати спочатку розгляд справи за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 34756609), Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653), Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694) про зобов`язання вчинити певні дії.

Направити на адресу співвідповідачів позовну заяву та уточнену позовну заяву із доданими до них документами.

Роз`яснити співвідповідачам, що вони мають право подати до суду відзив на позовну заяву протягом 15-ти днів з дня отримання даної ухвали.

Витребувати у відповідача Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради інформацію щодо всіх соціальних пільг, послуг та допомог, які надавалися та надаються позивачці та з приводу яких Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради розглядалися звернення позивачки, прийняті за результатом такого розгляду рішення, надані відповіді.

Витребувати у Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації інформацію стосовно того, нарахування яких саме допомог та виплат здійснюється центром на адресу ОСОБА_1 .

Витребувані докази надати до суду у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 162 КАС України відзив на позовну заяву повинен містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 5,7,8 ст. 18 КАС України суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, у порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 22.01.2024.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116460059
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/33658/23

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Рішення від 29.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 09.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні