Ухвала
від 29.02.2024 по справі 520/33658/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

29 лютого 2024 року Справа № 520/33658/23

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження клопотання про поновлення строку на подання відзиву у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64,м. Харків,61002, код ЄДРПОУ34756609) , Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653), Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694) про зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернулася позивачка ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, в якому просить суд:

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР прийняти рішення щодо надання соціальної послуги екстрено кризової допомоги ОСОБА_1 в повному обсязі згідно чинного законодавства, що саме і було метою звернення до департаменту вищезазначеного 03.10.2023 р.,

- зобов`язати вищезазначений департамент надати ОСОБА_1 соціальну послугу екстрено кризової допомоги після індивідуального узгодження особисто її потреб згідно закону про соціальні послуги.

Ухвалою суду від 28.11.2023 прийнято справу до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі. Надано відповідачу строк на подання відзиву - протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали судді.

Вказану ухвалу отримано Департаментом соціальної політики ХМР 30.11.2023 через кабінет Електронного суду, що підтверджується довідкою про доставку документу в електронний кабінет Електронного суду, сформованою в автоматичному режимі.

У встановлений судом строк на подання відзиву Департаментом соціальної політики ХМР відзив до суду подано не було, клопотань про продовження строку на подання відзиву не надходило.

11.12.2023 на адресу суду надійшла заява про збільшення позовних вимог, в яких позивачка просила суд:

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР прийняти рішення щодо надання соціальної послуги екстрено кризової допомоги ОСОБА_1 в повному обсязі згідно чинного законодавства;

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР вчинити дії самостійно або підконтрольними цьому департаменту структурними підрозділами шляхом надання їм розпоряджень, щодо винесення рішення про надання соціальних послуг та допомоги, щодо укладання письмової угоди зі мною з вищезазначених питань, щодо скасування рішення про відмову у наданні пільги зі сплати житлово-комунальних послуг, щодо надання соціальних послуг та допомоги та пільг, передбачених згідно довідки МСЕК та ІПР та програми надання пільг окремим категоріям громадян.

Ухвалою суду від 22.01.2024 продовжено розгляд справи, залучено у якості співвідповідачів у справі: Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653) та Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694). Розгляд справи розпочато спочатку.

Вказану ухвалу суду Департамент соціальної політики ХМР отримав 22.01.2024 через електронний кабінет Електронного Суду, що підтверджується довідкою про доставку документу в електронний кабінет Електронного суду, сформованою в автоматичному режимі.

При цьому копії позовної заяви та заяви про збільшення позовних вимог позивачкою було направлено на електронну адресу Департаменту соціальної політики ХМР одночасно з поданням таких заяв до суду, також вказані документи направлені через кабінет Електронного суду.

Згідно даних підсистеми Електронний суд, що містяться в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду", Департамент соціальної політики ХМР отримав позовну заяву 23.11.2023, заяву про збільшення позовних вимог - 11.12.2023.

Після отримання ухвали суду від 22.01.2024 та заяви про збільшення позовних вимог Департаментом соціальної політики ХМР відзиву або клопотання про продовження строку на його подання у 15-денний строк також надано не було.

26.02.2024 Департаментом соціальної політики ХМР до канцелярії суду було подано відзив на адміністративний позов, в якому останнім, зокрема, викладено клопотання про поновлення строку на подання відзиву, в обґрунтування якого, посилаючись на введення на території України воєнного стану та перебування м. Харкова в зоні можливих бойових дій, відповідач зазначив, що 01.03.2022 року російські військові вчинили ракетний обстріл центру міста Харкова, внаслідок чого виникла руйнація будівлі Харківської обласної військової адміністрації за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Сумська, буд. 64, яка від вибухової хвилі зазнали пошкоджень та приміщення якої повністю зруйновано, у тому числі і комп`ютерна техніка. Вищевказана будівля не використовується за призначенням, працівники Департаменту соціальної політики Харківської міської ради переведені до інших приміщень, що значно уповільнює реєстрацію вхідної кореспонденції та її направлення виконавцю. У день отримання ухвали про відкриття провадження у цій справі та копії позовної заяви, орган, який її отримав, проводив ряд заходів з її реєстрації, складення доручень та направлення до належного виконавця, що займає певний час. Крім того, пріоритетними напрямками роботи міської ради на цей час є організація першочергових організаційно-технічних невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, пов`язаних із пошкодженням будівель та споруд, участь в організації роботи щодо компенсації витрат за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб, та вирішення інших невідкладних питань, пов`язаних із збройною агресію. Необхідність першочергового та оперативного вирішення вказаних заходів, наявність великої кількості звернень громадян, адвокатських запитів, запитів правоохоронних та контролюючих органів, запитів на публічну інформацію, пов`язані із численними руйнаціями внаслідок військової агресії з боку російської федерації, наявність великої кількості судових справ, у яких Харківська міська рада та її виконавчі органи є учасниками справи, покладає надмірне трудове навантаження на працівників, у тому числі, і на Департамент соціальної політики Харківської міської ради. За вказаних обставин у Департаменті соціальної політики Харківської міської ради була відсутня можливість для підготовки та подання в передбачений ухвалою про відкриття провадження у цій справі строк відзиву на позов.

Одночасно, позивачкою 27.02.2024 року у поданій до суду відповіді на відзив викладені заперечення проти клопотання Департаменту соціальної політики ХМР про поновлення строку на подання відзиву, в обґрунтування чого зазначено, що всі заяви позивачки направлялися нею на адресу Департаменту вчасно, разом з поданням їх до суду, відтак у відповідача було достатньо часу на подання відзиву до суду, а наведені ним причини пропуску не є поважними.

Вирішуючи заяву Департаменту соціальної політики ХМР про поновлення строку на подання відзиву, суд виходить з таких норм.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до ч.5-6 ст. 162 КАС України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи категорію справи (соціальний спір), відповідно до приписів ст. 263 КАС України, судом було визначено строк на подання відзиву відповідачу протягом 15 днів.

Суд зазначає, що нормами чинного законодавства не встановлено пріоритетів у виконанні обов`язків та здійсненні повноважень суб`єкта владних повноважень, зокрема, Департаменту соціальної політики ХМР.

В той же час, відповідно до ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Посилання Департаменту соціальної політики ХМР на пріоритетність виконання одних обов`язків над іншими, надмірну завантаженість не ґрунтується на нормах чинного законодавства, не підтверджено відповідними доказами, а також не спростовує неможливість подання клопотання про продовження строку на подання відзиву у 15-денний строк.

З наведених Департаментом соціальної політики ХМР та встановлених судом обставин, з урахуванням того, що Департамент соціальної політики ХМР був заявлений позивачкою відповідачем у первинному позові, провадження за яким відкрито 28.11.2023, враховуючи, що з моменту відкриття провадження за первинною позовною заявою минуло майже три місяці, суд не вбачає обґрунтованих підстав вважати наведені Департаментом обставини такими, що обґрунтовують поважність причин пропуску строку на подання відзиву.

Крім того, відповідач у випадку об`єктивної неможливості подання відзиву у встановлений судом строк не був позбавлений права подати клопотання про продовження такого строку з обґрунтування відповідних причин.

З огляду на зазначене, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання Департаменту соціальної політики ХМР про поновлення строку на подання відзиву, а відтак наявні підстави для застосування наслідків неподання відзиву у встановлений строк, передбачених ч. 6 ст. 162 КАС України, та вирішення справи за наявними матеріалами без врахування доводів відзиву.

Керуючись ст. 121, 162, 256, 292-294 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви Департаменту соціальної політики ХМР про поновлення строку на подання відзиву - відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Другого апеляційного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 29 лютого 2024 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117349211
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/33658/23

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Рішення від 29.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 09.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні