Ухвала
від 22.01.2024 по справі 759/2496/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-п/759/5/24

ун. № 759/2496/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2024 року Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді П`ятничук І.В.,

секретаря судового засідання Марус А.О.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника відповідача ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення суду у цивільній справі № 759/2496/23 за позовом Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування службовим приміщенням,

ВСТАНОВИВ:

Заочним рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 22 червня 2023 року у цивільній справі № 759/2496/23 визнано ОСОБА_3 таким, що втратив право користування службовим жилим приміщенням, а саме: однокімнатною службовою квартирою АДРЕСА_1 ; стягнуто з ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» сплачений судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп.

27.11.2023 року представником відповідача ОСОБА_2 подано до суду заяву про перегляд заочного рішення від 22 червня 2023 року, посилаючись на те, що рішення суду було ухвалено у відсутність відповідача, оскільки відповідач був не належним чином повідомлений про судове засідання, що не дало йому можливості реалізувати в судовому засіданні свої процесуальні права. Вважаючи ці обставини достатніми для перегляду заочного рішення суду, просить задовольнити заяву.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 заяву про перегляд заочного рішення підтримав та просив її задовольнити, посилаючись на обставини викладені в заяві.

Представник Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» Глузд О.В. в судовому засіданні заперечувала проти скасування заочного рішення суду від 22 червня 2023 року.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника відповідача, представника позивача, суд знаходить підстави для задоволення заяви та перегляду ухваленого судом заочного рішення, виходячи з наступного.

Встановлено, що заочне рішення в справі було ухвалене судом 22 червня 2023 року у відсутності відповідача ОСОБА_3 .

Як вбачається з матеріалів справи та не спростовується відповідачем, судом відповідач викликався в судове засідання у встановленому законом порядку, про що свідчать судова повістка, повернута з поштового відділення (а.с. 35, 36).

Відповідно до ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів.

Статтею 288 ЦПК України передбачено, що заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Так, при ухваленні заочного рішення в справі у суду були наявні всі умови, необхідні для заочного розгляду справи: неявка відповідача в судове засідання; належне повідомлення відповідача про час і місце судового засідання; відсутність поважних причин неявки відповідача в судове засідання; згода позивача на заочний розгляд справи.

Відповідно до ст. 284 ЦПК України, заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Статтею 285 ЦПК України передбачено, що у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 288 ЦПК України, заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що неявка відповідача ОСОБА_3 в судове засідання викликана поважними причинами, його посилання на докази, що не були оцінені судом мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Оскільки, судом встановлена наявність передбачених ст. 288 ЦПК України підстав для скасування заочного рішення, заяву представника відповідача необхідно задовольнити.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 287 ЦПК України, в результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення, суд може своєю ухвалою скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Суд вважає, що заява представника відповідача ОСОБА_2 підлягає задоволенню, а тому заочне рішення суду підлягає скасуванню та призначенню справи до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 284, 287, 288 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити заяву представника відповідача ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення суду у цивільній справі № 759/2496/23 за позовом Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування службовим приміщенням.

Скасувати заочне рішення Святошинського районного суду м. Києва від 22 червня 2023 року по цивільній справі за позовом Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування службовим приміщенням.

Призначити справу до судового розгляду за правилами загального позовного провадження на 21 лютого 2024 року о 15 год. 00 хв. в приміщенні Святошинського районного суду м. Києва ( м. Київ, вул. Якуба Коласа, 27-А, зал. № 12, каб. № 213), про що повідомити сторін по справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.В. П`ятничук

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116465688
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —759/2496/23

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні