Ухвала
від 22.01.2024 по справі 590/14/24
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/14/24

Провадження №2/590/70/24

УХВАЛА

іменем України

22 січня 2024 року смт. Ямпіль

Суддя Ямпільського районного суду Сумської області Деркач І.М., отримавши позовну заяву виконавчого комітету Ямпільської селищної ради як органу опіки та піклування (адреса місцезнаходження: б-р Ювілейний, буд.1, смт.Ямпіль Шосткинського району, Сумської області) який діє в інтересах ОСОБА_1 (зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 ) про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів,

установив:

До Ямпільського районного суду Сумської області надійшла позовна заява виконавчого комітету Ямпільської селищної ради як органу опіки та піклування який діє в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із такими вимогами: відібрати малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) без позбавлення батьківських прав; встановити опіку та призначити опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , над малолітнім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути аліменти зі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у встановленому законом порядку на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, дійшов висновку, що справу слід передати на розгляд іншого суду.

На адресу Ямпільського районного суду Сумської області надійшла інформація про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) відповідача, отримана в порядку ч. 6 ст.187ЦПК України із Єдиного державного демографічного реєстру. Зареєстрованим у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) ОСОБА_2 значиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з частиною першою статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Виняток з вказаного правила становить альтернативна підсудність (стаття 28 ЦПК України) та виключна підсудність (стаття 30 ЦПК України).

Згідно із статтею 28 ЦПК України визначено перелік справ підсудність яких можлива за вибором позивача.

Відповідно до частини 16 статті 28 ЦПК України позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Як вбачається зі змісту статті 28 ЦПК України, позов про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав не входить до переліку справ, підсудність яких, крім визначеної законом (частина 1 статті 27 цього Кодексу), може бути також визначена за вибором позивача.

Положення статті 28 ЦПК України не можуть бути застосовані при визначені підсудності позову про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, отже не можуть бути застосовані і, зокрема, положення частини 16 статті 28 ЦПК України, можливість вибору позивача до якого суду звернутися з позовом про позбавлення батьківських прав, - відсутня, оскільки підсудність такої справи визначена законом.

Таким чином, з аналізу зазначених статей вбачається, що справи про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав розглядаються за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача, згідно зі статтею 27 ЦПК України.

Поєднання в одному провадженні двох позовних вимог (про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів) не суперечить положенням процесуального закону, отже, не впливає на правильність визначеної судом територіальної юрисдикції (підсудності) такої справи і узгоджується з положеннями частини 4 статті 170 Сімейного кодексу України відповідно до якої при задоволенні позову про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. Тобто позовна вимога про стягнення аліментів на дитину, яка поєднується із позовною вимогою про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, є похідною від останньої.

Таким чином, підсудність справи має визначатись згідно з ч. 1 ст. 27 ЦПК України за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача.

У відповідності до ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Отже враховуючи що відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , цивільна справа за позовом виконавчого комітету Ямпільської селищної ради як органу опіки та піклування який діє в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів не підсудна Ямпільському районному суду Сумської області.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене вище, матеріали цивільної справи № 590/14/24 (провадження 2/590/70/24) підлягають направленню до Овідіопольського районного суду Одеської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.27,28,31,187,261,354 ЦПК України, суд

постановив:

Цивільну справу №590/14/24 (провадження 2/590/70/24) за позовною заявою виконавчого комітету Ямпільської селищної ради як органу опіки та піклування який діє в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів, передати на розгляд до Овідіопольського районного суду Одеської області (вул. Берегова 9, смт. Овідіополь, Одеського району, Одеської області, поштовий індекс: 67801) за підсудністю.

Копію ухвали про передачу справи за підсудністю направити позивачу.

Здійснити передачу справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня підписання ухвали.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Повний текстухвали складенийта підписаний22січня 2024року.

Суддя : І.М. Деркач

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116468851
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —590/14/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні