Ухвала
від 23.01.2024 по справі 167/63/24
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/63/24

Номер провадження 2-о/167/29/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

23 січня 2024 року м. Рожище

Суддя Рожищенського районного суду Волинської області Гармай І. Т. вивчивши заяву ОСОБА_1 , подану в її інтересах представником ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Управління «Центр надання адміністративних послуг та соціального захисту населення» Рожищенської міської ради про оголошення фізичної особи померлою

в с т а н о в и в :

19 січня 2024 року представник заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 через систему «Електронний суд» звернулася до суду з заявою про оголошення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померлим та просить вважати датою смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті населений пункт Соледар та причиною смерті загибель під час виконання бойового завдання в умовах воєнного стану пов`язану з захистом Батьківщини.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно з ст. 187 ЦПК України суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд доходить такого висновку.

При зверненні до суду до заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

В обґрунтування заявлених вимог заявником до заяви долучено копію пояснень від 03 червня 2022 року, копію наказу командира військової частини «номер частини» від 26 червня 2022 року № 796А, проте вказані копії є неякісними та нечитабельними, що позбавляє суд можливості встановити дійсні факти, зафіксовані в оригіналі та обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до ст. 306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

За правовими наслідками оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження(ст. 47 ЦК України).

Заявником при поданні цієї заяви зазначено, що оголошення померлим ОСОБА_4 їй необхідне для подальшого оформлення спадкових прав. Виходячи з цього, заінтересованими особами у даній справі мають бути усі спадкоємці особи та зазначено обсяг спадкового майна.

Однак, представником заявника до заяви не додано інформації/доказів, які б підтверджували склад спадщини ОСОБА_4 (перелік, належність на праві власності, місцезнаходження).

Крім цього, представник заявника звертаючись із заявою просить вважати датою смерті вважати ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті населений пункт Соледар та причиною смерті загибель під час виконання бойового завдання в умовах воєнного стану пов`язану з захистом Батьківщини, але жодним чином не обґрунтовує для якої мети необхідно заявникові встановлення таких фактів, що є також недоліком поданої заяви.

Ураховуючи вищенаведене, заявнику необхідно виправити вказані в ухвалі недоліки, а саме: подати до суду копію пояснень від 03 червня 2022 року, копію наказу командира військової частини «номер частини» від 26 червня 2022 року № 796А належної якості, а також надати інформацію/докази, які б підтверджували склад спадшини ОСОБА_4 , у разі необхідності вказати усіх спадкоємців останнього та зазначити для якої мети необхідно заявникові встановлення фактів зазначних в абзаці другому прохальної частини заяви.

Вказані недоліки позбавляють суд можливості прийняти справу до провадження та призначити її до судового розгляду.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Залишення заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення заявником недоліків заяви та дотримання порядку її подання, визначеного ЦПК України.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких-не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків заяви не є порушенням права на справедливий судовий захист.

З урахуванням викладеного та відповідно до вимог ст. 185 ЦПК України заяву ОСОБА_1 , подану в її інтересах представником ОСОБА_2 про оголошення фізичної особи померлою необхідно залишити без руху надавши заявнику строк для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись ст. 175, 177, 185, 306 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 , подану в її інтересах представником ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Управління «Центр надання адміністративних послуг та соціального захисту населення» Рожищенської міської ради про оголошення фізичної особи померло - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

У разі невиконання вимог суду заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І. Т. Гармай

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116470499
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —167/63/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні