Ухвала
від 21.03.2024 по справі 167/63/24
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/63/24

Номер провадження 2-о/167/29/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2024 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Гармай І. Т.,

присяжних Олексюка П. В., Клодчика О. І.,

з участю:

секретаря судового засідання Ісакової Н. Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Фурман Ю. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , подану в її інтересах представником ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , управління «Центр надання адміністративних послуг» та соціального захисту населення Рожищенської міської ради про оголошення фізичної особи померлою

в с т а н о в и в :

19 січня 2024 року представник заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 через систему «Електронний суд» звернулася до суду з заявою про оголошення фізичної особи померлою.

Заяву обгрунтовує тим, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зазначає, що 09 березня 2022 року Рожищенським РВК ОСОБА_4 був призваний на військову службу. В період з 09 березня 2022 року по 23 травня 2022 року безпосередньо брав участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вказує, що перебуваючи в населеному пункті Соледар Бахмутського району Донецької області в складі військової частини «номер частини», загинув під час виконання бойового завдання, однак його тіло з вказаної території вивезено не було. Зазначає, що 06 червня 2022 року дружина ОСОБА_4 отримала сповіщення про його зникнення. За вказаних обставин просить оголосити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померлим та датою смерті вважати ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті населений пункт Соледар, причиною смерті загибель під час виконання бойового завдання в умовах воєнного стану пов`язану з захистом Батьківщини.

27 лютого 2024 року представник заінтересованої особи ОСОБА_3 - ОСОБА_5 на адресу суду надіслала пояснення на заяву в яких зазначає, що звернення заявника ОСОБА_1 із заявою про оголошення ОСОБА_4 померлим є передчасним, оскільки на день розгляду справи воєнні дії не закінчені та відлік встановленого ч. 2 ст. 46 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) шестимісячного строку не розпочався. А також дружина з дочкою Уляною надіються, що ОСОБА_4 живий або знаходиться в полоні. За наведених обставив просить в задоволенні заяви відмовити.

Заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали. Зазначили, що оголошення ОСОБА_4 померлим зумовлено необхідністю оформлення спадкових прав на земельні ділянки (паї) та отримання соціальних виплат відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Заявник вказала, що заінтересована особа ОСОБА_3 з сином прожила лише два роки відтак не має права претендувати на майно. Представник заявника пояснила, що дочка заінтересованої особи є також спадкоємицею майна ОСОБА_4 , має обов`язкову частку, однак за відсутністю у них свідоцтва про народження дитини, останню заінтересованою особою не зазначали, проте не заперечувала, що рішення у даній справі вплине і на її права.

Заінтересована особа ОСОБА_3 та представник заінтересованої особи ОСОБА_5 в судовому засіданні наголосили, що звернення з цією заявою до суду є передчасним, оскільки ними оспорюється цей факт та вказали, що заявник ОСОБА_3 та її дочка мають рівні права з заявником як щодо спадкового майна так і щодо можливих соціальних виплат. Представник заінтересованої особи ОСОБА_5 вказала на існування між сторонами спору про право, який може бути вирішений в порядку позовного провадження.

Заінтересована особа управління «Центр надання адміністративних послуг» та соціального захисту населення Рожищенської міської ради повідомлені про дату, час та місце розгляду справи належним чином, в судове засідання не з`явились, будь-яких заяв про відкладення розгляду справи не подавали.

Заслухавши учасників справи, вивчивши зміст заяви та пояснень, суд доходить такого висновку.

Відповідно до ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, згідно із ч. 2 ст. 46 ЦК України фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Відповідно до ч. 4 вказаної вище статті, порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного провадження, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За приписами п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження, справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, а згідно пункту 5 частини другої вказаної статті цього Кодексу справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Водночас, розгляд справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, регулюється ст. 305-309 глави 4 розділу IV ЦПК України, а розгляд справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення ст. 315-319 глави 6 розділу IV ЦПК України.

Представник заявника, звертаючись до суду з заявою посилається на приписи ст. 315 ЦПК України, однак просить ухвалити рішення саме про оголошення особи померлою та датою смерті вважати ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті населений пункт Соледар, причиною смерті загибель під час виконання бойового завдання в умовах воєнного стану пов`язану з захистом Батьківщини.

Відповідно до ст. 306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено, зокрема, для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне та можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

При цьому, за правовими наслідками оголошення фізичної особи померлою прирівнюється до правових наслідків, які настають у разі смерті фізичної особи, а саме: на майно такої особи відкривається спадщина.

Верховний Суд в аналізі застосування ч. 6 ст. 294 ЦПК України виходить з того, що залишити без розгляду заяву, подану в порядку окремого провадження, у зв`язку із встановленням існування спору про право можливо виключно у тому разі, якщо виявлений спір можливо вирішити саме в порядку цивільного судочинства.

Так, у постанові Верховного Суду від 13 грудня 2018 року у справі №712/10959/17 сформульовано висновки про те, що звернення до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин для подальшого вирішення спору про прийняття спадщини дає підстави для висновку про існування спору про право, а тому заява в порядку окремого провадження підлягає залишенню без розгляду.

Статтею 1216 ЦК Українивстановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За правилами ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1261, 1262 ЦК України визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Суд зауважує, що окреме провадження як вид цивільного судочинства характеризується певною специфікою процесуальної форми, що зумовлена такими особливостями:

1) відсутність спору про право, яка водночас не виключає спору про факт, що полягає в неочевидності його існування;

2) особливий об`єкт судового захисту, яким є охоронюваний законом (законний) інтерес як потреба та прагнення до користування конкретним матеріальним та (або) нематеріальним благом, що може як опосередковуватися, так і не опосередковуватися певним суб`єктивним правом. Захист охоронюваного законом (законного) інтересу у справах здійснюється шляхом підтвердження судом наявності чи відсутності певного юридичної факту як підстави виникнення, зміни чи припинення неоспорюваних суб`єктивних прав;

3) спеціальна мета підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Визначальною обставиною під час розгляду заяви у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого юридичного факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

Під час розгляду справи, судом було з`ясовано, що, метою звернення ОСОБА_1 із заявою про оголошенняфізичної особипомерлою з поміж іншого є реалізація її спадкових прав.

Однак, як встановлено судом у загиблого ОСОБА_4 є дочка ОСОБА_6 та дружина ОСОБА_3 , які проживають в АДРЕСА_1 , тобто дані особи виступають також спадкоємцями ОСОБА_4 та мають намір на реалізацію своїх спадкових прав.

При цьому, згідно поданих пояснень ОСОБА_3 на заяву та наданих в судовому засіданні встановлено, що остання вважає звернення заявника ОСОБА_1 із заявою про оголошення ОСОБА_4 померлим передчасним, оскільки на день розгляду справи воєнні дії не закінчені та встановлений ч. 2 ст. 46 ЦК України шестимісячний строк не розпочався. А також вона з дочкою Уляною надіються, що ОСОБА_4 живий або знаходиться в полоні та повідомила, що близько двох тижнів тому на фото осіб що перебувають у полоні бачила мужчину схожого на її чоловіка.

В ході розгляду справи заінтересована особа ОСОБА_3 зазначила, що між учасниками справи наявний конфлікт інтересів, який виник внаслідок заперечення заінтересованою особою оголошення ОСОБА_4 померлим.

Поруч з цим, як встановлено в судовому засіданні з наданих заявником та її представником пояснень, метою пред`явленої заяви є виникнення і реалізація спадкових прав заявниці та заперечення таких прав заявницею інших спадкоємців заінтересованої особи у цій справі та дочки, яка взагалі до участі в даній справі не залучалась.

Враховуючи вищевикладене та мету оголошення особи померлою - прийняття спадщини, суд доходить висновку, що заява не може бути предметом розгляду в порядку окремого провадження, оскільки між сторонами існує спір про право цивільне, який може бути вирішено в порядку позовного провадження, за участю інших спадкоємців, а відтак заяву ОСОБА_1 необхідно залишити без розгляду на підставі ч. 6 ст. 294 ЦПК України.

Керуючись ст. 293, 294 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 ,подану вїї інтересахпредставником ОСОБА_2 ,заінтересовані особи: ОСОБА_3 ,Управління «Центрнадання адміністративнихпослуг» тасоціального захистунаселення Рожищенськоїміської радипро оголошенняфізичної особипомерлою - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику право звернення до суду на загальних підставах в порядку позовного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий суддя І. Т. Гармай

Присяжні П. В. Олексюк

О. І. Клодчик

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117820468
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —167/63/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні