Рішення
від 19.01.2024 по справі 337/4121/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЄУН № 337/4121/23

Провадження № 2/337/55/2024

19.01.2024 м.Запоріжжя

Хортицький районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Мальованого В.О.,

за участю секретаря - Крижко Я.О.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) до Новосвітської селищної ради Старобешівського району Донецької області (далі - відповідач) про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати,

ВСТАНОВИВ:

02.08.2023 позивач звернувся до суду з даним позовом.

В обґрунтування зазначивши.

З 08.01.2014 позивач був обраний головою Новосвітської селищної ради Старобешівського району Донецької області. Внаслідок незавершеності нормативного регулювання правового статусу органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей виборну посаду Голови Новосвітської селищної ради Старобешівського району Донецької області займає по теперішній час. У зв`язку із цим, йому заробітна плата нараховується, проте не виплачується. Так, починаючи з 2014 року останній не має підтвердженого страхового стажу для призначення в майбутньому пенсії. А тому, просить суд стягнути з відповідача на його користь, нараховану, але не виплачену заробітну плату за період з 01.08.2014 по 31.06.2017 та з 01.01.2018 по 31.12.2022 з урахуванням передбачених законодавством податків та обов`язкових платежів при їх виплаті, в загальному розмірі 736 787, 97 грн.

Ухвалою суду від 20.12.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Оскільки, сторони в судове засідання не з`явились, згідно з ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу суд не здійснює.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про час та місце судового розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку. Надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, вказуючи, що позовні вимоги підтримує повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач до суду не з`явився, повідомлявся про час та дату судового засідання належним чином. Раніше надіславши заяву про визнання позову, та розгляд справи без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено.

Позивачем додано до позовної заяви довідку Новосвітської селищної ради Старобешівського району Донецької області від 01.06.2023 б/н про наявність заборгованості по заробітній платі станом на 01.01.2023 у розмірі 736 787, 97 грн.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань Новосвітська селищна рада Старобешівського району Донецької області знаходиться за а адресою: Донецька область, Старобешівський район, смт. Новий Світ, вул. Леніна, 11.

Відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085 - р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення», смт. Новий Світ Старобешівського району Донецької області відноситься до населених пунктів, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Рішенням національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально - економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» від 04.11.2014, введеним в дію Указом Президента № 875/2014 від 14.11.2014, вирішено, зокрема Кабінету Міністрів України ужити заходів щодо: припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв; евакуації працівників (за їх згодою); вивезення в разі можливості майна та документації; переведення державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях на роботу в іншу місцевість.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 595 «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей», яка набрала чинності 11 листопада 2014 року, встановлено, що міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації зобов`язані забезпечити до 01 грудня 2014 року переміщення бюджетних установ, підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (далі - тимчасово неконтрольована територія), в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Пунктом 3 Тимчасового порядку встановлено, що заробітна плата працівникам установи за період, коли установа розміщувалась на тимчасово неконтрольованій території, а у подальшому територія була повернута під контроль органів державної влади, або установа переміщена в населений пункт на контрольовану територію, виплачується у повному обсязі за рахунок кошторису установи.

Згідно з пунктом 4 Тимчасового порядку, заробітна плата виплачується працівникам установи, яка переміщена на контрольовану територію, якщо установа продовжує функціонувати (здійснювати господарську, статутну діяльність) і працівники виконують свої функціональні обов`язки.

Відомості щодо перереєстрації та переміщення відповідача на територію, підконтрольну державній владі України відсутні.

Беручи до уваги той факт, що відповідач Новосвітська селищна рада Старобешівського району Донецької області розташована на території, на якій згідно Указу Президента України від 14.04.2014 року № 405/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.04.2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» з квітня 2014 року проводиться антитерористична операція, є тимчасово непідконтрольною українській владі та згідно додатку № 1 до розпорядження КМУ № 1085 - р від 07.11.2014 року органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноваження, у тому числі і відповідач.

Суд акцентує увагу на тому, що вказана вище довідка б/н від 01.06.2023 видана Новосвітською селищною радою Старобешівського району Донецької області не відповідає вимогам закону та є недопустимим доказом.

Зазначені обставини позбавляють суд можливості встановити дійсність трудових відносин позивача з відповідачем, достовірність нарахованої заробітної плати позивачу.

Як передбачено ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК).

Стаття 12 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Суд на підставі ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст. ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу. Обставини, встановлені рішенням суду у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Докази надаються сторонами та іншими особами, що беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ст. 77 ЦПК України). Крім того, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 2 ст. 78 ЦПК України).

Обґрунтування наявності обставин повинні здійснюватися за допомогою належних, допустимих і достовірних доказів, а не припущень, що й буде відповідати встановленому статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року принципу справедливості розгляду справи судом.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні кожного отриманого у справі доказу зокрема та належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є недоведені та необґрунтовані, тому в задоволенні позову необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 263 - 265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Новосвітської селищної ради Старобешівського району Донецької області, про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати - відмовити.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 19 січня 2024 року.

Суддя В.О. Мальований

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116496533
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —337/4121/23

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 27.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Постанова від 27.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мальований В. О.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мальований В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні