Ухвала
від 25.01.2024 по справі 334/609/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 25.01.2024

Справа № 334/609/24

Провадження № 1-кс/334/236/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУ НП в Запорізькій області ОСОБА_3 кримінальному провадженні за №42023082020000055 від 21 грудня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУ НП в Запорізькій області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні за №42023082020000055 від 21 грудня 2023 року,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України про арешт майна.

Клопотання слідчого обґрунтоване тим, що Дніпровською окружною прокуратурою м. Запоріжжя в ході здійснення заходів представницького характеру встановлено, що не відомі особи використали завідомо підроблені документи для державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державна реєстрація вказаного об`єкту нерухомого майна здійснена 15.04.2019 року. Право приватної власності зареєстровано за ОСОБА_4 . Підставою для державної реєстрації вказаного об`єкту нерухомого майна стали наступні документи: технічний паспорт, серія та номер: б/н, виданий 10.01.2018, видавник: ПП «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації»; акт, серія та номер: ЗП/2018/136, виданий 10.01.2018, видавник: ПП «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації».

В подальшому, в ході досудового розслідування здійснено огляд ділянки місцевості за адресою: АДРЕСА_1 , на якій згідно до відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровані об`єкти нерухомості, а саме нежитлові будівлі, які складаються з: адміністративної будівлі літ. А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення-ІІ. В ході проведення огляду встановлено, що будь-які об`єкти нерухомого майна, а саме адміністративні будівлі, фундаменти, замощення відсутні, а на вказаній земельній ділянці проростають дерева. В ході огляду вказаної ділянки місцевості будь-яких слідів вищевказаних об`єктів нерухомості у вигляді залишків будівельних матеріалів, а саме фундаментів, цегли, стін, бетону не виявлено. На вказаній земельній ділянці на момент огляду лише знаходилася тимчасова споруда, розміром 2Х3 м.

Вищевказані факти можуть свідчити про незаконність здійснення державної реєстрації права власності за ОСОБА_4 на об`єкти нерухомого майна, що розташовані на земельній ділянці за адресою АДРЕСА_1 .

Реєстрацію права власності на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 за ОСОБА_4 здійснено державним реєстратором Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області ОСОБА_5 .

В подальшому, вищевказане нерухоме майно відповідно до Акту прийому-передачі та грошової вартості майна від 24 жовтня 2019 року ОСОБА_4 передав до статутного фонду ТОВ «Афінагранд» (ЄДРПОУ 43296424), оцінивши дане майно в 100000 грн, тим самим змінивши право власності на вказане майно, яке стало належати ТОВ «Афінагранд».

11.07.2022 ОСОБА_4 на підставі Акту прийому передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Афінагранд» передає ОСОБА_6 вищевказане майно, яка придбала його на підставі договору купівлі-продажу.

25.07.2022 змінено директора ТОВ «Афінагранд» з ОСОБА_4 на ОСОБА_6 .

Згідно з інформацією Виконавчого комітету Запорізької міської ради, листом від 21.11.2023 № 21-11/23 ТОВ АФІНАГРАНД» звернулось про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, до звернення додано копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, копія технічного паспорту, схема розташування земельної ділянки, копія витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб, копія Статуту. Також у відповідності до ст. 123 земельного кодексу України, отримано лист Департаменту архітектури та містобудування про відповідність виду використання земельної ділянки містобудівній документації.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нежитлові будівлі, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого мана 1812501223101) належать на праві власності ТОВ «Афінагранд» (ЄДРПОУ 43296428).

Згідно з інформацією з Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради та архівними даними, переданими виконавчими органами Запорізької міської ради, які здійснювали присвоєння та зміну поштових адрес об`єктам нерухомого майна в м. Запоріжжя відсутня інформація щодо присвоєння поштової адреси об`єктам нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказані факти можуть свідчити про незаконність здійснення державної реєстрації об`єкту нерухомості нежитлових будівель, розташованих за адресою: м. Запоріжжя, вул. Портова, 2г, які фактично на вказаній земельній ділянці відсутні, а поштова адреса уповноваженим органом не присвоювалася.

З метою виконання завдань, передбачених ст. 2 КПК України, для запобігання незаконних операцій з земельною ділянкою та об`єктами нерухомого майна за адресою м. Запоріжжя, вул. Портова, 2г, з метою забезпечення виконання у подальшому судових рішень у кримінальному провадженні та збереження речових доказів, враховуючи негативні наслідки, що матимуть місце при незастосуванні даної міри забезпечення, під час досудового розслідування по даному кримінальному провадженню виникла необхідність у накладенні арешту на нерухоме майно, а саме на нежитлові будівлі, що складаються з: адміністративної будівлі літ.А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення -ІІ за адресою м. Запоріжжя, вул. Портова, 2г з забороною відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном, оскільки їх незастосування може призвести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і усуненню негативних наслідків вчиненого кримінального правопорушення.

Клопотання слідчого оформлено відповідно до ст. 171 КПК України та погоджено процесуальним прокурором Дніпровської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області ОСОБА_7 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити в повному обсязі.

Дослідивши доводи щодо підстав накладення арешту на майно, копії матеріалів кримінального провадження, надані в обґрунтування доводів клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 3 ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Так, згідно положень ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Судом встановлено,що 21.12.2023були внесенівідомості доЄдиного реєструдосудових розслідуванькримінальне провадження№ 42023082020000055, відповідно до яких, у ході здійснення заходів представницького характеру встановлено, що невстановлені особи використали завідомо підроблені офіційні документи для державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою м. Запоріжжя, вул. Портова, буд. 2г. (а.с.4)

В ході досудового розслідування здійснено огляд ділянки місцевості за адресою: м. Запоріжжя, вул. Портова, 2Г, на якій згідно до відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровані об`єкти нерухомості, а саме нежитлові будівлі, які складаються з: адміністративної будівлі літ. А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення-ІІ.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нежитлові будівлі, розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Портова, 2г (реєстраційний номер об`єкта нерухомого мана 1812501223101) належать на праві власності ТОВ «Афінагранд» (ЄДРПОУ 43296428).

Згідно Постанови про долучення до матеріалів кримінального провадження речових доказів від 22 січня 2024 року, об`єкт нерухомого майна, а саме на нежитлові будівлі, що складаються з: адміністративної будівлі літ.А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення -ІІ за адресою м. Запоріжжя, вул. Портова, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «Афінагранд» речовим доказом.

При зверненні із клопотанням, слідчим обґрунтовано наявність підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 358 КК України.

У своєму клопотанні слідчий просить суд заборонити відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном, однак будь-яких обгрунтувань щодо необхідності заборони користування майном, в клопотанні слідчим не наведено.

Також суд враховує, що накладення обмеження у вигляді заборони користування жодним чином не вплине на факти, які підлягають державній реєстрації, тобто перешкод кримінальному провадженню не вбачається.

Зважаючи на викладене вище, з урахуванням вимог ч.2 ст. 173 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, а саме необхідно накласти арешт на зазначені об`єкти нерухомого майна із забороною відчуження та розпорядження. В частині заборони користування вказаним майном слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 170-173, 309, 395 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУ НП в Запорізькій області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42023082020000055 задовольнити частково.

Накласти арешт на об`єкти нерухомого майна, а саме нежитлові будівлі, що складаються з: адміністративної будівлі літ.А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення -ІІ за адресою м. Запоріжжя, вул. Портова, 2г за адресою м. Запоріжжя, вул. Потова, 2г, право власності на яке зареєстровано за ТОВ «Афінагранд» (ЄДРПОУ 43296424) з забороною відчуження, розпорядження зазначеним майном.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116535439
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —334/609/24

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні