Ухвала
від 26.01.2024 по справі 334/609/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 26.01.2024

Справа № 334/609/24

Провадження № 1-кс/334/234/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2024 року м. Запоріжжя слідчий суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42023082020000055 від 21 грудня 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання слідчого Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42023082020000055 від 21 грудня 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що Дніпровською окружною прокуратурою м. Запоріжжя в ході здійснення заходів представницького характеру встановлено, що не відомі особи використали завідомо підроблені документи для державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державна реєстрація вказаного об`єкту нерухомого майна здійснена 15.04.2019 року. Право приватної власності зареєстровано за ОСОБА_4 . Підставою для державної реєстрації вказаного об`єкту нерухомого майна стали наступні документи: технічний паспорт, серія та номер: б/н, виданий 10.01.2018, видавник: ПП « ОСОБА_5 »; акт, серія та номер: ЗП/2018/136, виданий 10.01.2018, видавник: ПП « ОСОБА_5 ».

В подальшому, в ході досудового розслідування здійснено огляд ділянки місцевості за адресою: АДРЕСА_1 , на якій згідно до відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровані об`єкти нерухомості, а саме нежитлові будівлі, які складаються з: адміністративної будівлі літ. А, площею 19,0 кв.м.; адміністративної будівлі літ.Б, площею 32,6 кв.м.; адміністративної будівлі літ.В, площею 19,0 кв.м.; замощення-І, замощення-ІІ. В ході проведення огляду встановлено, що будь-які об`єкти нерухомого майна, а саме адміністративні будівлі, фундаменти, замощення відсутні, а на вказаній земельній ділянці проростають дерева. В ході огляду вказаної ділянки місцевості будь-яких слідів вищевказаних об`єктів нерухомості у вигляді залишків будівельних матеріалів, а саме фундаментів, цегли, стін, бетону не виявлено. На вказаній земельній ділянці на момент огляду лише знаходилася тимчасова споруда, розміром 2Х3 м.

Вищевказані факти можуть свідчити про незаконність здійснення державної реєстрації права власності за ОСОБА_4 на об`єкти нерухомого майна, що розташовані на земельній ділянці за адресою АДРЕСА_1 .

Реєстрацію права власності на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 за ОСОБА_4 здійснено державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 .

В подальшому, вищевказане нерухоме майно відповідно до Акту прийому-передачі та грошової вартості майна від 24 жовтня 2019 року ОСОБА_4 передав до статутного фонду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), оцінивши дане майно в 100000 грн, тим самим змінивши право власності на вказане майно, яке стало належати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

11.07.2022 ОСОБА_4 на підставі Акту прийому передачі частки у статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » передає ОСОБА_7 вищевказане майно, яка придбала його на підставі договору купівлі-продажу.

25.07.2022 змінено директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з ОСОБА_4 на ОСОБА_7 .

Згідно з інформацією ІНФОРМАЦІЯ_3 , листом від 21.11.2023 № 21-11/23 ТОВ АФІНАГРАНД» звернулось про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, до звернення додано копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, копія технічного паспорту, схема розташування земельної ділянки, копія витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб, копія Статуту. Також у відповідності до ст. 123 земельного кодексу України, отримано лист ІНФОРМАЦІЯ_4 про відповідність виду використання земельної ділянки містобудівній документації.

В зв`язку з цим, з метою встановлення усіх осіб, які можуть бути причетними до вчинення вказаного кримінального правопорушення, встановлення свідків, перевірки правомочності колишнього директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 та теперішнього директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_7 для підписання відповідних документів від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », проведення почеркознавчої експертизи з метою ідентифікації підписів ОСОБА_4 та ОСОБА_7 в документах, складених в результаті реєстрації майна, товариства та отримання дозволу на розроблення проєкту землеустрою необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів у друкованому вигляді, а саме до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та всіх документів, з яких вона складається, яка знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_5

Згідно з пунктом 1.1 розділу І « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Науково-методичних рекомендацій з підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Відповідно до пункту 1.3 розділу І « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Науково-методичних рекомендацій з підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації. Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження і не пов`язані з їх обставинами.

Вільні зразки підписи та почерку посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 та ОСОБА_7 містяться в документах реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_2 .

У зв`язку з вищевикладеним, з метою об`єктивного розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та всіх документів, з яких вона складається, з можливістю їх вилучення.

Зазначені документи мають першочергове значення для досудового розслідування, а дані, які в них містяться, можуть бути доказами в ході судового розгляду, вимагають дослідження і вивчення в ході досудового розслідування, в тому числі при проведенні почеркознавчої експертизи, та вказаний спосіб фіксації відомостей щодо обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, проведення вказаних слідчих дій, є необхідним.

В даному випадку, є достатні підстави вважати, що від посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 існує реальна загроза зміни або знищення реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів вищевказаних документів в друкованому вигляді, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_2 .

Клопотання слідчого оформлено відповідно до ст. 160 КПК України та погоджено процесуальним прокурором Дніпровської окружної прокуратури ОСОБА_8 .

В судове засідання слідча не з`явилась, надала заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій підтримала доводи свого клопотання та просила задовольнити з підстав вказаних у клопотанні.

Розгляд вказаного клопотання проходив без участі особи, у володінні якої знаходяться вказані документи, оскільки слідчим виконані вимоги ч. 2 ст. 163 КПК України.

Згідно до ч.4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

21.12.2023 внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 42023082020000055, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, відповідно до яких в ході здійснення заходів представницького характеру встановлено, що невстановлені особи використали завідомо підроблені документи для державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 4)

Відповідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання слідчого та надати право на тимчасовий доступ до оригіналів документів в друкованому вигляді, а саме до реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та всіх документів, з яких вона складається, шляхом ознайомлення з нею та можливістю її вилучення, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 309, 395 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області

ОСОБА_9 , слідчому СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_10 тимчасовий доступ до оригіналів документів в друкованому вигляді, а саме до реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та всіх документів, з яких вона складається, шляхом ознайомлення з нею та можливістю її вилучення, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України.

Строк дії ухвали до 26 лютого 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116556492
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —334/609/24

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні