Ухвала
від 25.01.2024 по справі 289/502/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/502/23

Номер провадження 2/289/26/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: під головуванням судді Мельника О.В., з секретарем судових засідань Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Осички», Радомишльської міської рада Житомирської області; Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області; Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення додаткового строку для оформлення права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Радомишльського районного суду Житомирської області перебуває дана цивільна справа.

В підготовчому засіданні представник відповідача - Головного управлінняДержгеокадастру уЖитомирській областіподав клопотання про закриття провадження у справі. Клопотання вмотивовано тим, що заявлені позовні вимоги та питання поновлення строку позовної давності вже було досліджено в межах справи № 289/624/21. Рішенням Радомишльського районного суду від 05.08.2021 року, яке залишено в силі судом апеляційної та касаційної інстанції, в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 було відмовлено.

Позивач в судове засідання з`явився, проти задоволення клопотання про закриття провадження заперечив, з підстав викладених у письмових додаткових поясненнях. Зокрема додатково зазначив, що строк позовної давності не пропускав, оскільки про порушення своїх прав дізнався з архівної довідки, яку отримав в березні 2021 року.

Відповідачі: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Осички», Радомишльська міська рада Житомирської області; Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області; Житомирська районна державна адміністрація Житомирської області будучі повідомленими про дату час та місце розгляду справи своїх представників до суду не направили.

Дослідивши матеріали справи, окремі матеріали справи № 289/624/21 та заслухавши учасників, суд дійшов наступних висновків.

З матеріалів справи вбачається, що позовні вимоги викладені в позовній заяві яка є предметом розгляду у даній справі та які були предметом розгляду у справі № 289/624/21 дослівно повторюються. Обґрунтування, що міститься в позовних заявах також є ідентичними, та різняться тільки порядком викладення абзаців та окремими стилістичними розбіжностями, які не змінюють суті пред`явленого позову.

Рішенням Радомишльського районного суду від 05.08.2021 року у справі № 289/624/21 у задоволенніпозовних вимог ОСОБА_1 до Сільськогосподарськоготовариства зобмеженою відповідальністю"Осички",Радомишльської міськоїради Житомирськоїобласті,треті особібез самостійнихвимог -Головне управлінняДержгеокадастру уЖитомирській області,Житомирська районнадержавна адміністраціяЖитомирської областіпро включеннядо спискупайовиків тавизнання правана земельнучастку (пай),зобов`язаннявчинити певнідії відмовлено.

Приймаючи рішення суд зокрема зазначив, що прояв звичайної необачності позивачем, а також правова необізнаність не є поважними причинами пропуску строку позовної давності, оскільки на час розпаювання позивач був дієздатний і мав об`єктивну можливість вчасно отримати відповідну правову допомогу.

Перевіряючи законність прийнятих рішень у справі № 289/624/21 Верховний Суд у своїй постанові від 01.02.2023 зокрема зазначив:

«Ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, враховуючи вказані норми матеріального права, правильно встановивши обставини справи, які мають суттєве значення для її вирішення,дійшов обґрунтованого висновку про те,що право на позов у ОСОБА_1 виникло ще у 1995 році, а тому трирічний строк позовної давності, встановлений статтею 71 ЦК Української РСР, минув до набрання чинності ЦК України 2003 року, що є підставою для відмови у задоволенні позову.Суд був зобов`язаний застосувати наслідки спливу позовної давності без подання відповідної заяви іншими сторонами спору».

Залучення до участі в якості додаткових співвідповідачів Головного управлінняДержгеокадастру уЖитомирській областіта Житомирськоїрайонної державноїадміністрації Житомирськоїобластімає ознаки зловживання процесуальними правами, оскільки в справі № 289/624/21 вони приймали участь, однак були залучені в якості третіх осіб і їх ролі у спірних правовідносинах суди також надавали оцінку.

У відповідності до п. 3 ч.1ст. 255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Заслухавши учасників, дослідивши зміст позовної заяви, окремі матеріали справи № 289/624/21, суд приходить до висновку, що провадження по справі слід закрити, оскільки набрало законної сили рішення суду, ухвалене з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Керуючись п. 3 ч. 1ст. 255, ч.2 ст.256 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача Головного управлінняДержгеокадастру уЖитомирській областіпро закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Осички», Радомишльської міської рада Житомирської області; Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області; Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення додаткового строку для оформлення права на земельну частку (пай) - закрити.

Матеріали справи№ 289/624/21 повернути до архіву Радомишльського районного суду Житомирської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О. В. Мельник

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116542413
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для оформлення права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —289/502/23

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Постанова від 22.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні