Ухвала
від 25.01.2024 по справі 642/6485/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

25.01.2024

Справа №642/6485/23

Провадження№2/522/390/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про заміну неналежного відповідача

25 січня 2024року Ленінський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Пашнєва В.Г.,

секретаря судового засідання Крамарової Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання представника відповідача Головного інформаційно-обчислюваногоцентру АТ«Укрзалізниця» про заміну неналежного відповідача у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного інформаційно-обчислюваного центру АТ «Укрзалізниця» в особі виробничого підрозділу «Харківське відділення філії ГІОЦ АТ «Укрзалізниця» про визнання протиправним та скасування наказу про зміну істотних умов праці, стягнення моральної шкоди та недоотриманих коштів, обумовлених трудовим і колективним договором,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Ленінського районного суду м. Харкова знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного інформаційно-обчислюваного центру АТ «Укрзалізниця» в особі виробничого підрозділу «Харківське відділення філії ГІОЦ АТ «Укрзалізниця» про визнання протиправним та скасування наказу про зміну істотних умов праці, стягнення моральної шкоди та недоотриманих коштів, обумовлених трудовим і колективним договором.

Представник відповідача подав до суду клопотання, в якому просив визначити належного відповідача по справі.

Позивач надав до суду заяву, в якій не просив направити справу за підсудністю, після заміни неналежного відповідача належним.

Суд дослідивши матеріали справи та клопотання, дійшов наступного висновку.

Виробничий підрозділ «Харківське відділення» є виробничим підрозділом філії «Головного інформаційно-обчислюваного центру акціонерного товариства "Українська залізниця" і не має статусу юридичної особи.

Відповідно до п.2.1 Положення про філію "Головний інформаційно-обчислюванийцентру» акціонерного товариства "Українська залізниця" (затверджено протоколом засідання правління АТ "Укрзалізниця" від 10.06.2021 № Ц-56/70 Ком.т) філія є відокремленим підрозділом Акціонерного товариства «Українська залізниця», який не має статусу юридичної особи.

Відповідност. 80 ЦК Україниюридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Статтею 90 ЦК Українипередбачено, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Відповідно дост. 46 ЦПК Україниздатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Згідно з частиною першоюстатті 47 ЦПК Україниздатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до ч. 4ст. 91 ЦК Україницивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Законом передбачено можливість створення юридичною особою відокремлених підрозділів- філій та представництв.

Відповідно дост. 95 ЦК Українифілією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Виходячи з вищевикладених положеньЦивільного процесуального кодексу України, відповідачем у справі може бути юридична особа, а не її відокремлений підрозділ.

Відповідно до ст. 51 ЦПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Зважаючи, на викладене суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого представником відповідача клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.2,4,12,13,27,51 ЦПК України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотанняпредставника відповідача про заміну неналежного відповідача належнимАкціонерним товариством «Українська залізниця» - задовольнити.

Замінитифілію "Головний інформаційно-обчислюванийцентр» акціонерного товариства "Українська залізниця" як неналежного відповідача - на належного відповідача - Акціонерне товариство «Українська залізниця» ( 03150, м. Київ, вул. Єжи Гедройця, 5).

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали суду виготовлено 25 січня 2024 року.

Суддя В.Г. Пашнєв

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116564408
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну істотних умов праці, стягнення моральної шкоди та недоотриманих коштів, обумовлених трудовим і колективним договором

Судовий реєстр по справі —642/6485/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні