Ухвала
від 23.01.2024 по справі 127/13580/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/13580/23

Провадження № 2/127/1619/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі головуючого судді Жмудя О.О., при секретарі Матвеєвій А.О.,

представника позивача Довбиша А.О.,

представника відповідача Герасимова О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Вінниці в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) осіб цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Пенсійного фонду України, як правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області, про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди, суд,

В С Т А Н О В ИВ:

В провадженні Вінницького міського суду Вінницької області перебуває вище вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 31.05.2023 призначено справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та надано відповідачу строк для подання клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін. Окрім того відповідачу було надано строк для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою суду від 05.09.2023 здійснено перехід з розгляду в порядку спрощеного провадження без виклику (повідомлення) сторін до розгляду справи в порядку спрощеного провадження з викликом (повідомленням) сторін, призначено розгляд справи по суті.

Ухвалою суду від 04.10.2023 залучено у справі правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області Пенсійний фонд України.

В судовому засіданні представник відповідача заявила клопотання про закриття провадження у справі, оскільки спір у даній справі є публічно-правовим та підлягає розгляду в суді адміністративної юрисдикції.

Представник позивача заперечував щодо задоволення клопотання.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи та заяву, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до частини першої ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч.1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Так, позивач у поданій позовній заяві просить суд:

- визнати незаконним та скасувати наказ Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області від 11.04.2023 № 76-к/тр «Про звільнення ОСОБА_1 »;

- поновити ОСОБА_1 на посаді спеціаліста відділу страхових виплат та матеріального забезпечення або на рівнозначній посаді;

- стягнути з Пенсійного фонду України як правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу, який на день пред`явлення позову становить 23021 (двадцять три тисячі двадцять одна) грн.. 08 коп.;

- стягнути з Пенсійного фонду України як правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на користь ОСОБА_1 завдану моральну шкоду в розмірі 10000 грн.

- стягнути з Пенсійного фонду України як правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати.

Позивач ОСОБА_1 20.01.2003 року була прийнята на посаду спеціаліста по виконанню робіт щодо прийому та складанню бюджетних заявок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Вінницькій області.

31.07.2017 року позивач переведена на посаду головного спеціаліста відділу бухгалтерського обліку та консолідованої звітності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області та з того часу займала різні посади в структурі управління Фону.

Наказом №75 від 11.04.2023 позивача було звільнено 18 квітня 2023 року з посади спеціаліста відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області у зв`язку скороченням штату та чисельності працівників, за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

У зв`язку із тимчасовою непрацездатністю з 17 квітня 2023 року Фондом було видано новий наказ від 18.04.2023 року №144, ким було внесено зміни до наказу від 11.04.2023 року №76, зокрема в частині дати звільнення у перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності.

Наказом №266 від 01.05.2023 року позивача було звільнено з посади спеціаліста відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області у зв`язку скороченням штату та чисельності працівників, за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

Як видно із матеріалів справи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області припинено та реорганізовано шляхом приєднання до Пенсійного фонду України як правонаступника.

Згідно з ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

П.п. 1, 2 ч. 1 ст. 19 КАС України передбачає, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження; спорах з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Згідно з ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Публічна служба є різновидом трудової діяльності, службово-трудові відносини хоча і існують на перетині двох галузей права - адміністративного та трудового, проте докорінно різняться методом правового регулювання. Саме тому відносини, пов`язані з прийняттям на публічну службу, її проходженням та припиненням, регламентуються нормами адміністративного законодавства, а спори, які виникають з таких правовідносин, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства (Постанова Великої Палати Верховного Суду від 20.06.2018 у справі № 426/160/14-ц; Постанова від 31.10.2018 року у справі №761/33941/16-ц).

Так, як вбачається, із матеріалів позовної заяви, спір між сторонами виник у зв`язку із винесенням Наказу Фонду соціального страхування України Управління виконавчої дирекції фонду у Вінницькій області від 11.04.2023 №76-к/тр «Про звільнення ОСОБА_1 у зв`язку скороченням штату та чисельності працівників, за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України», крім того позивач просить про поновлення її на посаді аналогічній або рівнозначній тій, яку вона обіймала, в Пенсійному фонді України.

Водночас, підставою скорочення всього штату працівників є неможливість переведення працівника, який працює за трудовим договором, на посаду державної служби органу, приєднання до якого здійснюється внаслідок реорганізації, тобто до Пенсійного фонду України, тоді як позивач просить про поновлення на роботі, проте Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду припинено, реорганізовано їх, шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.05.2023, отже позовні вимоги позивача стосуються визнання протиправним наказу про звільнення та поновлення її на публічній службі.

Таким чином, спір є публічно - правовим та підлягає розгляду в суді адміністративної юрисдикції. Аналогічний правовий висновок міститься в постанові Верховний Суд у складі Об?єднаної палати Касаційного цивільного суду у справі №686/6775/18 та постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.03.2020 у справі №757/63985/16, від 93.04.2019 у справі 750/1668/17.

Суд звертає увагу на позицію Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, що ним висловлена у постанові від 18.12.2023 у справі №№442/3240/23-ц. Зокрема, Верховний Суд зазначає, що позивач, перебуваючи у відносинах з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, просить поновити її на посаді, аналогічній або рівнозначній, з якої її було звільнено, у Пенсійному фонді України, який є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики України, за предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, відповідно, підлягає вирішенню в порядку адміністративного судочинства.

Крім того, згідно позицій постанови Великої Палати Верховного Суду від 22.01.2020 у справі №813/1045/18 у рамках цивільного процесу суд не може досліджувати та встановлювати правомірність дій, рішень чи бездіяльності службовця або посадовця, оскільки така можливість передбачена лише в адміністративному процесі в силу приписів ст. 19 КАС України, якою охоплюється питання прийняття на публічну службу, її проходження та звільнення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Таким чином, враховуючи, що спірні правовідносини стосуються проходження позивачем публічної служби, між сторонами у справі виник публічно-правовий спір, який підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, за таких обставин провадження у справі підлягає закриттю.

Керуючись ст. 19, п. 1 ч. 1 ст. 255, ст. ст. 259-261, 353, 354 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Пенсійного фонду України, як правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області, про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди - закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 26.01.2024.

Суддя О.О. Жмудь

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116567219
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —127/13580/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Береговий О. Ю.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Жмудь О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні