Ухвала
від 29.01.2024 по справі 473/88/24
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/88/24

УХВАЛА

іменем України

"29" січня 2024 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі головуючого судді Вуїва О.В.,

за участю секретаря судового засідання Матвійця Ю.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вознесенську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку, в якому вказувала, що згідно договору купівлі-продажу жилого будинку від 21 липня 2001 року, реєстр. №1210, вона придбала у ОСОБА_4 житловий будинок АДРЕСА_1 .

Водночас придбаний будинок знаходиться на земельній ділянці площею 0,0745 га, призначеній для його обслуговування.

Право власності щодо ділянки зареєстроване за первісним власником будинку ОСОБА_5 (який помер).

Після його смерті спадщину прийняли ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які в подальшому й продали вказаний будинок ОСОБА_4 .

Проте ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер.

Зважаючи на те, що до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані (необхідні для обслуговування цього майна) та яка належить відчужувачу майна, а тому ОСОБА_1 просив визнати її власником земельної ділянки площею 0,0745 га., розташованої по АДРЕСА_1 , призначеної для обслуговування житлового будинку.

Ухвалою суду від 09 січня 2024 року відкрито провадження по справі та справу в порядку спрощеного позовного провадження призначено до судового розгляду.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, проте надала суду клопотання про витребування від Вознесенського відділуДРАЦС повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті ОСОБА_4 ; від Другої Вознесенської державної нотаріальної контори інформацію щодо заведення спадкової справи та осіб, які звернулися з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 .

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися.

Дослідивши клопотання позивачки та матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Якщо доказне можебути поданийу встановленийзаконом строкз об`єктивнихпричин,учасник справиповинен проце письмовоповідомити судта зазначити:доказ,який неможе бутиподано;причини,з якихдоказ неможе бутиподано узазначений строк;докази,які підтверджують,що особаздійснила всізалежні віднеї дії,спрямовані наотримання вказаногодоказу (ч.ч. 1, 3 ст. 83 ЦПК України).

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Суд вважає,що докази,про витребуванняяких клопочепозивачка,мають істотнезначення длявирішення спору,а саме-для встановленняналежного колаучасників справита подальшогоруху справи. Позивачка позбавлена можливості самостійно надати вказані докази, які містить інформацію з обмеженим доступом.

Тому, керуючись ст.ст.12,84,258-260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Витребувати від:

- Вознесенського відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану уВознесенському районіМиколаївської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) повний витяг з Державногореєстру актівцивільного станугромадян продержавну реєстраціюсмерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дата та місце смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , м. Вознесенськ, Миколаївська область;

- Другої Вознесенськоїдержавної нотаріальноїконтори Миколаївськоїобласті інформацію щодо заведення спадкової справи та осіб, які звернулися з заявами про прийняття спадщини (прізвища, імена, по-батькові, з зазначенням адреси проживання) після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дата та місце смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , м. Вознесенськ, Миколаївська область.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О.В. Вуїв

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116594453
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —473/88/24

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні