Ухвала
від 15.02.2024 по справі 473/88/24
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/88/24

УХВАЛА

іменем України

"15" лютого 2024 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області у складі головуючого - судді Вуїва О.В.,

за участю секретаря судового засідання Ціліциної О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Вознесенську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку, в якій вказувала, що згідно договору купівлі-продажу жилого будинку від 21 липня 2001 року, реєстр. №1210, вона придбала у ОСОБА_4 житловий будинок АДРЕСА_1 .

Водночас придбаний будинок знаходиться на земельній ділянці площею 0,0745 га, призначеній для його обслуговування.

Право власності щодо ділянки зареєстроване за первісним власником будинку ОСОБА_5 (який помер).

Після його смерті спадщину прийняли ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які в подальшому й продали вказаний будинок ОСОБА_4 .

Проте ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер.

Зважаючи на те, що до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані (необхідні для обслуговування цього майна) та яка належить відчужувачу майна, а тому ОСОБА_1 просила визнати її власником земельної ділянки площею 0,0745 га., розташованої по АДРЕСА_1 , призначеної для обслуговування житлового будинку.

Ухвалою суду від 09 січня 2024 року відкрито провадження по справі та справу в порядку спрощеного позовного провадження призначено до судового розгляду.

Ухвалою суду від 29 січня 2024 року витребувано: від Вознесенського відділуДРАЦС повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті ОСОБА_4 ; від Другої Вознесенської державної нотаріальної контори інформацію щодо заведення спадкової справи та осіб, які звернулися з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4

ІНФОРМАЦІЯ_2 на адресу суду найшла відповідь Другої Вознесенської державної нотаріальної контори, в якій зазначено, що після смерті ОСОБА_4 спадкова справа не заведена.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, проте надала суду клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Вознесенської міської ради, мотивуючи це відсутністю спадкоємців після смерті останнього власника будинку (та, відповідно, спірної земельної ділянки) - ОСОБА_4 .

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися.

Дослідивши клопотання позивачки та матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Згідно ч.ч. 1, 3, 4 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Позивачкою доведено необхідність залучення до участі у справі в якості співвідповідача Вознесенської міської ради у зв`язку з відсутністю спадкоємців після смерті останнього власника спірної земельної ділянки.

Про вказану обставину позивачка дізналася після подання позову у зв`язку з отриманням інформації з Другої Вознесенської державної нотаріальної контори.

За встановлених обставин, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості співвідповідача Вознесенську міську раду.

Керуючись ст.ст. 51, 258-260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в якості співвідповідача - Вознесенську міську раду.

Встановити відповідачу Вознесенській міськійраді п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позов з дня вручення копії ухвали з додатками.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд буде вирішувати справу за наявними в ній матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О.В.Вуїв

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117038168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —473/88/24

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні