Ухвала
від 29.01.2024 по справі 905/9/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

29.01.2024 Справа № 905/9/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., розглянувши матеріали

позовної заяви Удачненська селищна військова адміністрація Покровського району Донецької області, с.Удачне, Покровський район, Донецька область

до відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, с.Удачне, Покровський район, Донецька область

про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Удачненська селищна військова адміністрація Покровського району Донецької області, звернулася до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на протиправність оскаржуваного рішення оскільки прийняте рішення тридцять восьмої сесії восьмого скликання Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області від 26.05.2023 №VIII/38-1 "Про припинення юридичної особи - Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області шляхом ліквідації" є незаконним та прийняте поза процедурою визначеною законом і всупереч громадській думці.

Ухвалою суду від 08.01.2024 позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви.

На виконання вимог ухвали від 08.01.2024 від позивача надійшли уточнення до позовної заяви (з додатками).

Частиною 3 статті 174 ГПК України встановлено: якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Дослідивши надані позивачем документи суд дійшов до висновку, що подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

Питання щодо визначення форми судочинства вирішується судом на стадії відкриття провадження у справі згідно статті 176 ГПК України.

Статтею 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи предмет позову, суд дійшов висновку справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

У позовної заяви з урахуванням уточнень позивач просить суд залучити до участі у справі Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача. Заявлене клопотання мотивоване тим, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Навчально-виховного комплексу "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, оскільки ліквідація закладу призведе до вивільнення працівників, неможливість надавати послуги з освіти, діяльність закладу, використання будівлі.

Частинами 1 і 3 статті 50 ГПК України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

З огляду на зазначене, суд вважає за можливе задовольнити клопотання позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області.

Керуючись статтями 12, 50, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/9/24 за правилами загального позовного провадження.

2.Підготовче засідання призначити на 27.02.2024 о 11:00год., яке відбудеться у приміщенні суду за адресою: м.Харків, проспект Науки, 5,, каб.(зал судового засідання) №105.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області.

4.Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог статті 178 ГПК України протягом 15 днів з дня отримання цієї ухвали. Докази надіслання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу надати до суду.

5.Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, для подання пояснень щодо позову. Звернути увагу третьої особи на вимоги статті 168 ГПК України, згідно якої до пояснень третьої особи застосовуються процесуальні правила, які встановлені для подання відзиву.

6.Запропонувати сторонам за наявності додаткових доказів у справі - надати їх суду до дати підготовчого засідання разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншій стороні.

7.Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзивів, письмових пояснень суд вирішує справу за наявними матеріалами.

8.Повідомити учасників справи про місце, час та дату підготовчого засідання. Явка представників сторін у підготовче засідання не є обов`язковою. Неявка представників учасників справи не перешкоджає розгляду справи.

9. З урахуванням введення в Україні воєнного стану повідомити про право учасників справи подати заяву про розгляд справи за їх відсутності за наявними матеріалами в порядку частини 3 статті 196 ГПК України.

10.Повідомити відповідача та третю особу про обов`язок зареєструвати свої електронні кабінети та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

11.Повідомити, що участь у підготовчому засіданні можлива для учасників справи виключно в режимі відеоконференції та відбудеться лише за умови наявності об`єктивних обставин, які забезпечать безпеку проведення попереднього засідання у приміщенні Господарського суду Донецької області.

12.Направлення даної ухвали учасникам справи здійснювати шляхом електронного листування, іншими наявними альтернативними засобами зв`язку, в тому числі шляхом розміщення відповідного оголошення на веб-порталі судової влади України на офіційному веб-сайті Господарського суду Донецької області у рубриці "Повідомлення для учасників процесу" розділу "Інше".

Ухвала набрала законної сили 29.01.2024 та оскарженню непідлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116601307
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/9/24

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні