Ухвала
від 27.02.2024 по справі 905/9/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

27.02.2024 Справа № 905/9/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., за участі секретаря судового засідання Ісмаілової М.Я., розглянувши у судовому засіданні матеріали справи

за позовною заявою: Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області, с.Удачне, Покровський район, Донецька область

до відповідача: Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, с.Удачне, Покровський район, Донецька область

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Навчально-виховного комплексу "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області

про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Удачненська селищна військова адміністрація Покровського району Донецької області, звернулася до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на протиправність оскаржуваного рішення оскільки прийняте рішення тридцять восьмої сесії восьмого скликання Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області від 26.05.2023 №VIII/38-1 "Про припинення юридичної особи - Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області шляхом ліквідації" є незаконним та прийняте поза процедурою визначеною законом і всупереч громадській думці.

Ухвалою від 29.01.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Навчально-виховний комплекс "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області; підготовче засідання призначено на 27.02.2024.

21.02.2024 до канцелярії суду від відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області надійшов відзив на позов про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи в якому відповідач визнає позовні вимоги.

Також, 21.02.2024 до канцелярії суду від третьої особи Навчально-виховного комплексу "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області надійшли письмові пояснення до позову про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи. В поданих поясненнях третя особа підтримує позовні вимоги та просить суд їх задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, подані документи, суд зазначає про таке:

Указом Президента України "Про введення воєнного стану" від 24.02.2022 №64 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", постановлено ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Воєнний стан, введений 24.02.2022 неодноразово продовжувався та діє станом на теперішній час.

У відповідності до приписів статті 4 Закону України Про правовий режим воєнного стану на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи військові адміністрації.

Рішення про утворення військових адміністрацій приймається Президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування. Військові адміністрації населених пунктів утворюються в межах територій територіальних громад, у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або сільські, селищні, міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, а також в інших випадках, передбачених цим Законом.

Військові адміністрації населених пунктів, районні, обласні військові адміністрації здійснюють свої повноваження протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування.

Указом Президента України від 14 квітня 2023 року №226/2023 "Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області" було утворено Удачненську селищну військову адміністрацію Покровського району Донецької області, про що внесено відповідні відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Розпорядженням Президента України від 14 квітня 2023 року №75/2023-рп призначено начальником Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області Дугельного Валерія Володимировича.

Постановою Верховної Ради України №3134-ІХ від 30.05.2023 "Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Краматорському та Покровському районах Донецької області повноважень, передбачених частиною 2 статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" визначено, що начальник Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області крім повноважень, віднесених до його компетенції Законом України "Про правовий режим воєнного стану", здійснює повноваження Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, виконавчого комітету, Удачненського селищного голови.

З огляду на викладене, повноваження Удачненської селищної ради, яка виступає відповідачем у цій справі здійснює позивач - начальник Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області Дугельний Валерій Володимирович.

Як вбачається з матеріалів справи, позов підписаний начальником Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області В.Дугельним.

Разом з цим, поданий до суду відповідачем - Удачненською селищною радою Покровського району Донецької області, відзив на позов в якому позовні вимоги визнані відповідачем також підписаний начальником Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області В.Дугельним.

Отже у цій справі існує беззаперечний факт поєднання Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області в особі її керівника, як позивача та відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області в одній особі, що виключає виникнення правового конфлікту між позивачем і відповідачем.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

У пункті 5.26 постанови Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2019 у справі №916/3245/17 та в пункті 5.16 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12.06.2019 у справі №916/542/18 сформульовано правовий висновок про те, що під предметом спору слід розуміти матеріально-правовий об`єкт, з приводу якого виник правовий конфлікт між позивачем і відповідачем.

У пунктах 22-24 постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 07.09.2020 у справі № 917/468/19 викладено такий правовий висновок:

Звертаючись з позовом у даній справі, прокурор фактично створив парадоксальну ситуацію, за якої Позивачем та одним із Відповідачів у справі є одна і так ж особа - Держгеокадастр.

Відповідно до частин 2, 3 статті 45 ГПК України позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами ж є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

ГПК України взагалі не передбачає можливості поєднання сторін судового процесу в одній особі, не передбачає цей Кодекс і поняття "неналежний позивач", не визначає й механізму заміни останнього, позаяк положення Кодексу спрямовані на вирішення спору, якого не може бути із "самим собою".

ГПК України надає суду можливість за клопотанням позивача залучити до участі у справі належного відповідача, але у даній справі, за сформульованих позовних вимог та характеру спірних правовідносин, підстави для вчинення такої процесуальної дії відсутні.

Таким чином, у випадку встановлення судом процесуального випадку за якого позивачем і відповідачем у справі є фактично одна і та ж сама особа, розгляд заявленого позову у цій частині є неможливим за відсутністю спору, як такого.

До аналогічних висновків прийшов Верховний Суд у складі Касаційного господарського суду у постанові від 29.06.2021 року по справі № 907/551/17.

Враховуючи викладений у наведених постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду правовий висновок щодо неможливості розгляду заявленого позову за відсутністю предмета спору як такого, оскільки позивачем і відповідачем у справі є фактично одна і та ж сама особа, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі №905/9/24 у зв`язку з відсутністю предмету спору на підставі пункту 2 частини 1 статті 231 ГПК України.

Керуючись п.2 ч.1 ст. 231, ст. 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Закрити провадження у справі №905/9/24 за позовом Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області до відповідача Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Навчально-виховного комплексу "Сергіївська загальноосвітня шкода І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, про скасування рішення власника (засновника) комунальної установи.

Ухвала набрала законної сили 27.02.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки передбачені ГПК України.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117305646
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/9/24

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні