Ухвала
від 26.01.2024 по справі 927/97/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 січня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/97/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 17.01.2024

за позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

РНОКПП НОМЕР_1 ;

АДРЕСА_1 ;

ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю

«Олександрівська фармацевтична компанія»

код ЄДРПОУ 42895969; проспект Лісовий, 39-А, м. Київ, 02166

про стягнення 137 655,60 грн

ВСТАНОВИВ:

Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Олександрівська фармацевтична компанія» про стягнення 137 655,60 грн, з яких 117 655,60 грн майнової шкоди та 20 000,00 грн моральної шкоди.

Позовні вимоги мотивовано нанесенням відповідачем майнової та моральної шкоди позивачу внаслідок затоплення орендованого позивачем приміщення магазину жіночого одягу, за адресою: АДРЕСА_2 .

Дослідивши матеріали позовної заяви з доданими до неї документами, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху враховуючи наступне.

Відповідно до частини 1 статті 162 Господарського процесуального кодексу України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Суд зазначає, що позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Предмет спору це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстава позову це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Такі обставини складають юридичні факти, які тягнуть за собою певні правові наслідки. Підставу позову становлять фактична й правова підстава. Фактична підстава позову це юридичні факти, на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача до відповідача. Правова підстава позову це посилання в позовній заяві на закони та інші нормативно-правові акти, на яких ґрунтується позовна вимога позивача. Правильне встановлення підстави позову визначає межі доказування, є гарантією прав відповідача на захист проти позову.

Однак, як вбачається з позовної заяви, заявляючи до стягнення з відповідача моральну шкоду в розмірі 20 000,00 грн, позивач, в порушення п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України, не викладає правові підстави заявленої вимоги.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Належними доказами надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий відправникові оператором поштового зв`язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення для пересилання та опис вкладення до цього листа, з якого вбачається, які саме документи направлені на адресу відповідача.

Згідно з пунктам 59, 61 «Правил надання послуг поштового зв`язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Відповідно до пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.1997 №799 «Про затвердження Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій» опис вкладення поштового відправлення відправник складає із зазначенням у ньому, зокрема, поіменного переліку предметів вкладення.

Як установлено судом, позивачем на підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви разом з доданими до неї документами надано: фіскальний чек від 18.01.2024 та опис вкладення до цінного листа.

Як убачається з опису вкладення до цінного листа, позивачем направлено відповідачу позовну заяву до Господарського суду з додатками на 118 аркушах.

У суду відсутня можливість перевірити які саме документи додані до позовної заяви та направлені на адресу відповідача, а тому поданий позивачем опис вкладення у цінний лист не може бути взятий до уваги як належний доказ направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позивачем не дотримано вимог п.1 частини 1 статті 164 та частини 1 статті 172 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення зазначених недоліків, шляхом надання: правових підстав заявленої вимоги про стягнення з відповідача моральної шкоди в розмірі 20 000,00 грн; належних доказів, які підтверджують відправлення відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів, а саме опису вкладення у цінний лист з повним переліком документів, що надсилаються відповідачу; доказів направлення відповідачу документів на усунення недоліків позовної заяви.

Крім того, у вступній частині позовної заяви позивачем зазначено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Приватне підприємство «Торгівельна компанія «Хорол-Інвест ЛТД».

Відповідно до ч.1,3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Суд звертає увагу, що у поданій позовній заяві відсутнє клопотання про залучення Приватного підприємства «Торгівельна компанія «Хорол-Інвест ЛТД» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача або відповідача, а також обґрунтування підстав залучення такої особи до участі у справі.

Також на підтвердження відправлення ПП «Торгівельна компанія «Хорол-Інвест ЛТД» копії позовної заяви разом з доданими до неї документами до позовної заяви додано: фіскальний чек від 18.01.2024 та опис вкладення до цінного листа, з якого не вбачається, які саме документи додані до позовної заяви та направлені на адресу ПП «Торгівельна компанія «Хорол-Інвест ЛТД».

За таких обставин, керуючись ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви, зазначені в ухвалі суду.

3. Роз`яснити позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення ним недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

СуддяВ.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116605761
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 137 655,60 грн

Судовий реєстр по справі —927/97/24

Судовий наказ від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні