Ухвала
від 09.02.2024 по справі 927/97/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

09 лютого 2024 року м. Чернігів справа № 927/97/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 17.01.2024

за позовом: Фізичної особи-підприємця Боровицької Тетяни Вікторівни

РНОКПП НОМЕР_1 ;

АДРЕСА_1 ;

ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю

"Олександрівська фармацевтична компанія"

код ЄДРПОУ 42895969; проспект Лісовий, 39-А, м. Київ, 02166

про стягнення 137 655,60 грн

ВСТАНОВИВ:

Фізичною особою-підприємцем Боровицькою Тетяною Вікторівною подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Олександрівська фармацевтична компанія" про стягнення 137 655,60 грн, з яких 117 655,60 грн майнової шкоди та 20 000,00 грн моральної шкоди.

Позовні вимоги мотивовано нанесенням відповідачем майнової та моральної шкоди позивачу внаслідок затоплення орендованого позивачем приміщення - магазину жіночого одягу, за адресою: вул. Незалежності, 15, м.Сновськ, Чернігівська область .

Ухвалою суду від 26.01.2024 позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви.

08.02.2024, у встановлений судом строк, через канцелярію суду позивачем подано заяву від 05.02.2024 про усунення недоліків, до якої додано: заяву про уточнення правових підстав заявленої вимоги про стягнення з відповідача моральної шкоди в розмірі 20 000,00 грн; клопотання про залучення до участі у справі ПП "Торгівельна компанія "Хорл-Інвест ЛТД" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача; докази направлення відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів і заяви про усунення недоліків позовної заяви та доданих до неї документів; докази направлення третій особі позовної заяви та доданих до неї документів і заяви про усунення недоліків позовної заяви та доданих до неї документів

Отже, позивачем усунуто недоліки позовної заяви від 17.01.2024.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, у якій в тому числі зазначає за якими правилами позовного провадження буде розглядатись справа (частина 2 статті 176 ГПК України).

Відповідно до ч.3 ст.12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи, що ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та надані позивачем докази, в силу приписів ч.1 ст.247 Господарського процесуального кодексу України справу належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Крім того, позивач просить суд залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Приватне підприємство "Торгівельна компанія "Хорл-Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 36603007, місцезнаходження: вул. Хорольська, 10/84, м. Київ, 02090). В обґрунтування клопотання посилається на те, що ПП "Хорл-Інвест ЛТД" є власником нежитлового приміщення звідки відбулося затоплення і яке передано в оренду ТОВ "Олександрівська фармацевтична компанія".

Згідно зі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи наведене вище, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Приватне підприємство "Торгівельна компанія "Хорл-Інвест ЛТД", оскільки прийняте за результатами вирішення даного спору судове рішення може вплинути на його права та обов`язки як власника нежитлового приміщення звідки відбулося затоплення і яке передано в оренду ТОВ "Олександрівська фармацевтична компанія".

За таких обставин, клопотання позивача про залучення до участі у справі третьої особи підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.5 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Керуючись статтями 50, 162, 165, 166, 168, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Приватне підприємство "Торгівельна компанія "Хорл-Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 36603007, місцезнаходження: вул.. Хорольська, 10/84, м. Київ, 02090).

4. Встановити відповідачу строк не пізніше 15 календарних днів з дня вручення даної ухвали відповідно до ст. 165 ГПК України надати відзив на позовну заяву та докази, які підтверджують викладені у відзиві обставини, надіславши одночасно копію відзиву з доказами позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

5. Запропонувати позивачу у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив відповідно до ст. 166 ГПК України, надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив відповідачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

6. Запропонувати відповідачу у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив відповідно до ст. 167, 184 ГПК України надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених позивачами у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення; одночасно надіслати копію заперечень позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

7. Третій особі протягом п`ятнадцяти днів з дати отримання даної ухвали надати суду письмові пояснення по суті спору; копії пояснень направити сторонам і докази направлення надати суду.

8. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- за приписами частини 8 статті 80 ГПК України докази не подані у встановлений законом або судом строк до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

При цьому, з огляду на зміст частини 9 вказаної статті, копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи;

- згідно з частиною 2 статті 207 ГПК України заяви та клопотання, які без поважних причин не будуть подані в строк, визначений судом, суд залишає без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Вебадреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області: e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку: факс 77-44-62, тел. 676-311, НОМЕР_2.

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116887916
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 137 655,60 грн

Судовий реєстр по справі —927/97/24

Судовий наказ від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні