Рішення
від 23.01.2024 по справі 378/948/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/948/23

Провадження № 2/378/43/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2024 р. Ставищенський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді: Гуртовенко Р. В.

за участю секретаря: Москаленко А.В.,

позивача: ОСОБА_1 ,

представника третьої особи -

виконавчого комітету

Ставищенської селищної ради: Даценка В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку позовного провадження в залі суду смт. Ставище Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Виконавчий комітет Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області та Білоцерківське районне управління поліції ГУНП в Київській області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаним позовом звернулася ОСОБА_2 , з посиланням на те, що ОСОБА_3 є її рідною сестрою, прямо відмовилася від своєї дитини ОСОБА_4 , участі у її вихованні не приймала і не приймає до теперішнього часу. Вона (позивач) прикладає усі свої зусилля, щоб забезпечити своїй племінниці реалізацію її права на освіту, на достатній рівень її життя, харчування, також паралельно намагаюсь надати належну материнську моральну підтримку. Дитина хворіє, не отримує ніякої допомоги як від біологічної матері, так і від держави, тому що, такі дії обмежують племінницю в її правах. Не маючи статусу опікуна вона не має змоги, на законодавчому рівні, їй допомогти: дитині 12 років, через два роки їй потрібно буде отримати паспорт, вона не має права представляти її інтереси. 06 листопада 2023 року ОСОБА_4 взято на облік, як таку, що потрапила в складні життєві обставини та 07 листопада поточного року вона влаштована в сім`ю позивача.

Позивач просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_3 щодо її малолітньої дитини ОСОБА_4 та стягнути з ОСОБА_3 аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання ОСОБА_4 в розмірі частини від її заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала, підтвердила обставини, що викладені в позовній заяві, позовні вимоги просить задовольнити. Додатково зазначила, що свою сестру ОСОБА_3 вона востаннє бачила, коли та приїздила на похорони їх батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . На другий день ОСОБА_3 поїхала в невідомому напрямку і дотепер місцезнаходження останньої їй невідомо, будь-який зв`язок з нею відсутній.

В судове засідання відповідач не прибула, про час, дату та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Представник третьої особи Виконавчого комітету Ставищенської селищної ради Даценко В.М в судовому засіданні проти задоволення позову не заперечив, суду пояснив, що обставини викладені в позовній заяві підтверджує.

Допитана в судовому засіданні малолітній свідок ОСОБА_4 суду показала, що вона проживає з молодшим братом в АДРЕСА_1 в сім`ї її рідної тітки ОСОБА_2 з 2020 року і по даний час. З ними також проживає чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_6 .. Вона навчається в місцевій сільській школі в 7 класі. Востаннє свою матір ОСОБА_3 вона бачила на похоронах діда ОСОБА_5 , який помер в 2022 році. На другий день після похорону мати поїхала і більше вона її не бачила. Мати про неї не піклується, не приїздить та не спілкується з нею, її місцезнаїходження нікому із даної сім`ї невідомо. Про неї дбають її тітка ОСОБА_2 та її чоловік ОСОБА_6 ..

Суд, розглянувши справу, з`ясувавши обставини, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, допитавши свідка, дослідивши письмові докази, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи із наступного.

В судовому засіданні встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження (а. с. 18), ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати - ОСОБА_3 , відомості про батька відсутні.

Із копій свідоцтв про народження та свідоцтва про укладення шлюбу (а.с. 15-17) встановлено, що позивач ОСОБА_2 та відповідач ОСОБА_3 є рідними сестрами.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Ставищенської селищної ради щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та рішення виконавчого комітету Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області № 1209 від 08.12.2023р. вищевказаним виконкомом визнано доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно її малолітньої дочки ОСОБА_4 (а. с. 53, 54-55).

Згідно копій наказів начальника служби у справах дітей Ставищенської селищної ради № 30 від 06.11.2023 року та №31 від 07.11.2023 року, ОСОБА_4 взята на облік, як дитина, яка потрапила в складні життєві обставини та тимчасово влаштована в сім`ю рідної тітки ОСОБА_2 (а.с. 56, 57).

Із копії характеристики ОСОБА_4 учениці 6 класу Винарівського ЗЗСО-ЗДО, остання позитивно характеризується в школі, її вихованням та забезпеченням займається її тітка ОСОБА_2 (а.с. 20).

Відповідно до копії акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_2 від 04.10.2023 року встановлено, що остання разом з чоловіком ОСОБА_6 виховує сина ОСОБА_7 та племінницю ОСОБА_4 .. Остання має окрему кімнату, умови проживання відмінні (а.с. 21).

Згідно копії висновку про стан здоров`я, ОСОБА_1 соматично здорова. (а.с. 34).

Відповідно до копії витягу з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості" вбачається, що позивач станом на 19.10.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувалась, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а. с. 33).

Відповідач перебуває на обліку в Білоцерківському РУП ГУНП в Київській області, як безвісти зникла особа з 05.04.2022 року (а. с. 28).

За статтею 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дітей. Найважливіший обов`язок матері і батька це обов`язок виховувати, ростити дитину і основні напрямки виховного процесу - це виховання дітей в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї, родини, свого народу, Вітчизни; батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечити здобуття повної загальної освіти. Це визначено ст. 150 СК України.

Частиною 2 ст. 157 СК України передбачено, що той із батьків, хто проживає окремо від дітей, зобов`язаний брати участь у їх вихованні і має право на особисте спілкування з ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного Кодексу України у разі ухилення матері, батька від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини вони можуть бути позбавлені батьківських прав.

У пп. 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківський прав» судам роз`яснено, що позбавлення батьківських прав /тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно утримують, та інше/, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного огляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умов поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків по вихованню дочки та свідоме нехтування ними підтверджено наявними в матеріалах справи вищевказаними належними та допустимими письмовими доказами, які не спростовані відповідачем в ході розгляду справи.

Таким чином, суд вважає, що є обгрунтовані та правові підстави щодо необхідності позбавлення відповідача її батьківських прав відносно її малолітньої дочки.

Згідно із ч. 3 ст. 181 СК України кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Частка заробітку (доходу) батька, яка буде стягуватись, як аліменти на дитину, відповідно до ч. 1 ст. 183 Сімейного Кодексу України визначається судом, але розмір аліментів на одну дитину за жодних обставин у відповідності з ч. 2 ст. 182 цього Кодексу не може бути менший ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Згідно із ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову та позбавлення батьківських прав відповідача, оскільки вона ухиляється від обов`язків по вихованню, піклуванню та навчанню малолітньої дочки, не проявляє щодо неї батьківської турботи, не цікавиться її життям, здоров`ям та стягнення з неї аліментів на користь позивача на утримання ОСОБА_4 ..

Відповідно до ст. 430 ЦПК України рішення про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнення судового збору необхідно вирішити згідно із ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 157 ч. 2, 164, 165, 167, 181 ч. 3, 182 ч. 2, 183, 191 ч. 1Сімейного Кодексу України, ст. ст. 4, 10, 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268, 430 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щодо її малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає в АДРЕСА_1 .

Стягнути із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини її доходу (заробітку), щомісячно, але не менше 50 (п`ятдесяти) відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, починаючи з 05 грудня 2023 року і до її повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 30 січня 2024 року.

Суддя Р. В. Гуртовенко

СудСтавищенський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116630745
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —378/948/23

Рішення від 23.01.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Рішення від 23.01.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні