Ухвала
від 30.01.2024 по справі 141/31/24
ОРАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 141/31/24

Провадження № 2-о/141/5/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2024 року смт. Оратів

Суддя Оратівського районного суду Вінницької області Климчук С.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Оратівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уВінницькому районіВінницької областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ) (вул. Героїв Майдану, буд. 78, смт Оратів Вінницького району Вінницької області, 22600) про встановлення факту батьківства,

У С Т А Н О В И В:

15.01.2024 року до суду надійшла заява від 15.01.2024 ОСОБА_1 , заінтересована особа Оратівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту батьківства.

Ухвалою суду від 19.01.2024 заяву від 15.0.2024 про встановлення факту батьківства, залишено без руху, надано заявнику строк для усунення вказаних в ухвалі суду недоліків. Зокрема, заявнику необхідно було надати належні докази в підтвердження обставин, викладених у заяві від 15.01.2024; надати докази звернення до компетентних органів з приводу неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують відповідний факт; надати обґрунтовану постанову нотаріуса про відмову у вчиненні відповідної нотаріальної дії, а також належні докази про наявність або відсутність інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 ; вказати у заяві належних заінтересованих осіб та їх адресу.

25.01.2024 до суду надійшла заява представника заявника ОСОБА_1 адвоката Панасюк Н.А. від 25.01.2024, зі змісту якої убачається, що недоліки, вказані в ухвалі суду від 19.01.2024, усунуто.

Суд, розглянувши матеріали справи № 141/31/24, доходить наступних висновків.

Згідно ч.1ст.187ЦПК Україниза відсутностіпідстав длязалишення позовноїзаяви безруху,повернення позовноїзаяви чивідмови увідкритті провадженнясуд відкриваєпровадження усправі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Справа підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства в порядку окремого провадження на підставі ст. 19,ст.316ЦПК України.

Справа підсудна Оратівському районному суду Вінницької області відповідно до розділу ІV ЦПК України.

Підстав для відмови у відкритті провадження у справі, передбачених ч. 1 ст. 186 ЦПК України, та для повернення заяви, передбачених ч. 4 ст.185ЦПК України не вбачається.

Окрім того, представник заявника адвокат Панасюк Н.А. в заяві від 25.01.2024 просить суд залучити до участі у справі № 141/31/24 в якості заінтересованих осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_3 (мати заявника) та Оратівську селищну раду Вінницького району Вінницької області.

З огляду на те, що порядок залучення заінтересованих осіб у ЦПК України не врегульований, а відповідно до частини 3 статті 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, суд при залученні заінтересованих осіб керується вимогами статей 53 ЦПК України, що регулює порядок залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст.53ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За вказаних обставин, приймаючи до уваги, що предметом поданої заяви від 15.01.2024 є встановлення факту батьківства, суд доходить висновку про необхідність залучення в якості заінтересованих осіб ОСОБА_3 та Оратівську селищну раду Вінницького району Вінницької області, оскільки прийняте рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки.

Поряд з цим, у заяві від 15.01.2024 представник заявника адвокат Панасюк Н.А. просить суд витребувати у Немирівській державній нотаріальній конторі Вінницької області спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також витребувати у Державному нотаріальному архіві Вінницької області спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ч.1 ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

На підставі наведеного, з метою всебічного розгляду справи та з`ясування фактичних обставин справи, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання представника заявника адвоката Панасюк Н.А. та витребувати у Немирівській державній нотаріальній конторі Вінницької області спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також витребувати у Державному нотаріальному архіві Вінницької області спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом зтим,оскільки передумовоюзвернення досуду зазахистом порушених,невизнаних абооспорюваних правє наявністьпостанови нотаріусапро відмовуу вчиненнінотаріальної дії,суд вважаєза необхіднезобов`язати заявника надати обґрунтовану постанову нотаріуса про відмову у вчиненні відповідної нотаріальної дії.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 19, 53, 84, 187, 293, 294 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі №141/31/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Оратівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уВінницькому районіВінницької областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ) про встановлення факту батьківства.

2. Справа буде розглядатися суддею Климчуком С.В. в порядку окремого провадження.

3.Розгляд справипризначити увідкритому судовомузасіданні на 05березня 2024року о10год 30хв в приміщенні Оратівського районного суду Вінницької області за адресою: Вінницька область, смт Оратів, вул. Героїв Майдану, 86/6.

4. До участі у справі № 141/31/24 залучити в якості заінтересованих осіб ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) та Оратівську селищну раду Вінницького району Вінницької області (вул. Героїв Майдану, буд. 78, смт Оратів Вінницького району Вінницької області, 22600).

5. В судове засідання викликати заявника та заінтересованих осіб.

6. Згідно ч. 3 ст. 187 ЦПК України зобов`язати заявника не пізніше двох днів з дня вручення їй копії ухвали про відкриття провадження у справі направити ОСОБА_3 та Оратівськійселищній радіВінницького районуВінницької області копії заяв про встановлення факту батьківства з додатками до початку судового засідання (до 04.03.2024) та надати суду докази такого направлення.

7. Витребувати у Немирівській державній нотаріальній конторі Вінницької області належним чином завірену копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказані документи надати суду в строк до 01.03.2024.

8. Витребувати у Державному нотаріальному архіві Вінницької області належним чином завірену копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказані документи надати суду в строк до 01.03.2024.

9. Зобов`язати заявника надати суду інші докази в обґрунтування заявлених вимог, у тому числі обґрунтовану постанову нотаріуса про відмову у вчиненні відповідної нотаріальної дії.

10. Запропонувати заінтересованим особам надати суду, а в копії заявнику, в п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали про відкриття провадження пояснення на заяву з наданням усіх доказів, якими обґрунтовуються пояснення.

11. Попередити учасників справи, що письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст. 95 ЦПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України"Проадвокатуру таадвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п. 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2020) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

12. Копію ухвали суду направити сторонам у справі та заінтересованим особам, а також Немирівській державній нотаріальній конторі Вінницької області та Державному нотаріальному архіві Вінницької області для виконання рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення.

13. Копію ухвали суду разом із заявою про встановлення факту батьківства та додатками надіслати заінтересованій особі - Оратівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уВінницькому районіВінницької областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ) рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Климчук

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116636800
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —141/31/24

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні