Рішення
від 29.01.2024 по справі 462/7988/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/7988/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2024 року м.Львів

Суддя Залізничного районного суду м. Львова Колодяжний С.Ю., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у м.Львові без повідомлення(виклику)сторінцивільну справуза позовом Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення збитків,

встановив:

ПрАТ «Львівобленерго» 16.10.2023 року звернулося в Залізничний районний суд м.Львова з позовомпро солідарне стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 збитків у розмірі 32994,23 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ПрАТ «Львівобленерго» як оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії населенню, в тому числі за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою зареєстрована побутовий споживач ОСОБА_1 , особовий рахунок якої № НОМЕР_1 , а також зареєстрована та проживає ОСОБА_2 16.01.2021 року, на підставі звернення постачальника універсальних послуг ТОВ «Львівенергозбут», ПрАТ «Львівобленерго» надіслало ОСОБА_1 попередження про припинення електропостачання №203-07-3767 від 06.10.2021 року. У зв`язку з відсутністю доступу представників позивача до електроустановок споживача було складено акт про недопуск до відключення від 20.10.2021 року. Рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 02.11.2022 року стягнуто з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПрАТ «Львівобленерго» 15951,58 грн. збитків за період з 20.10.2021 року по 30.06.2022 року. Враховуючи, що відповідачі не припинили власне електропостачання та не забезпечили доступ представників операторів системи до об`єкта споживача для виконання відключення, ПрАТ «Львівобленерго» продовжує нести збитки пов`язані із оплатою втрат, які виникли внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії. У зв`язку з наведеним ПрАТ «Львівобленерго» просить стягнути із відповідачів 32994,23 грн. збитків за період з 01.07.2022 року по 01.09.2023 року.

Ухвалою Залізничного районного суду м.Львова від 10.11.2023 року відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Відповідачам встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії такої ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

21.11.2023 року відповідачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подано відзив на позовну заяву, в якому вони зазначили, що між ОСОБА_1 та ПрАТ «Львівобленерго» не було укладено договору, а відтак між ними немає жодних договірних відносин. Також при відсутності договірних відносин у відповідачів немає обов`язку допускати до житла ПрАТ «Львівобленерго» на огляд чи перевірку обладнання. Зазначили, що рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 02.11.2022 року вже було розглянуто питання про недопуск представників ПрАТ «Львівобленерго» до електроустановок споживача на підставі акта про порушення правил роздрібного ринку електричної енергії. У зв`язку з наведеним, у задоволенні позову ПрАТ «Львівобленерго» просять відмовити.

У поданій 04.01.2024 року відповіді на відзив представник позивача вказує, зокрема, на те, що доводи відповідачів є необґрунтованими, оскільки за адресою: АДРЕСА_1 в ПрАТ «Львівобленерго» наявні договірні відносини із споживачем ОСОБА_1 , якому присвоєно особовий рахунок та яка приєдналася до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. Також, за вказаною адресою зареєстрована та проживає повнолітня ОСОБА_2 , яка несе солідарну з ОСОБА_1 майнову відповідальність за зобов`язаннями. 23.12.2022 року та 17.05.2023 року працівників ПрАТ «Львівобленерго» повторно не було допущено до вузла обліку, про що складено відповідні акти. Відповідно до п.7.10 ПРРЕЕ у разі нездійснення оператором системи припинення електропостачання споживачу згідно з вимогою електропостачальника про відключення купівлі-продаж електричної енергії за договором про постачання зупиняється, а обсяги електричної енергії, використані споживачем після дати, зазначеної у вимозі про відключення, покладаються адміністратором розрахунків на оператора системи розподілу як втрати. Оскільки на момент звернення позивача до суду ОСОБА_1 продовжує вчиняти порушення, а саме не припинила електропостачання та не забезпечила доступ представників оператора системи до об`єкта споживача для виконання відключення, у зв`язку з чим просить позов задовольнити.

У матеріалах справи відсутні клопотання сторін про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи наведене, відповідно до ч.8 ст.178ЦПК України та ч.5 ст.279 ЦПК Українисуд розглянув справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши справу в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін, дослідивши зібрані у справі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, оглянувши матеріали справи №462/3503/22, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч.1, 2 ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу,в межахзаявлених неювимог іна підставідоказів,поданих учасникамисправи абовитребуваних судому передбаченихцим Кодексомвипадках. Збираннядоказів уцивільних справахне єобов`язком суду,крім випадків,встановлених цимКодексом.

Статтями 12, 81ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Зі змісту ст.76-80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Докази повинні відповідати ознакам належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність достатності.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судом встановлено, що у ПрАТ «Львівобленерго» за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований побутовий споживач ОСОБА_1 , особовий рахунок якої № НОМЕР_1 .

Відповідно до довідок відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України у Львівській області від 10.11.2022 року встановлено, що в будинку АДРЕСА_2 зареєстровані відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.72-73).

На підставі звернення постачальника електричної енергії ТОВ «Львівенергозбут», ПрАТ «Львівобленерго» надіслало споживачу ОСОБА_1 попередження про припинення електропостачання №203-07-3767 від 06.10.2021 року квартири АДРЕСА_3 , у зв`язку із заборгованістю за період з 01.04.2021 року по 01.08.2021 року в сумі 2598,96 грн. (а.с.12, 13).

Згідно акта про порушення правил роздрібного ринку електричної енергії недопуск до відключення від 20.10.2021 року, складеного представниками ПрАТ «Львівобленерго» споживач не забезпечив доступ представникам ОСР до об`єкта споживача для проведення відключення, чинив перешкоди представникам ОСР у проведенні припинення електроживлення електроустановок споживача, через що припинення електропостачання споживачу не проведено (а.с.14-15).

Рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 02.11.2022 року у цивільній справі №462/3503/22, яке набрало законної сили, позов задоволено, стягнуто солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПрАТ «Львівобленерго» 15951,58 грн. збитків за період з 20.10.2021 року по 31.05.2022 року (а.с.62-65).

Відповідно до ч.4 ст.82ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Законом України«Про житлово-комунальніпослуги» визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» (далі Закон) встановлено, що предметом регулювання цього Закону, в тому числі, є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Пунктом 5 ч.2 ст.7 Закону передбачено, що споживач зобов`язаний сплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно дост.9Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» передбачено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки невизначені відповідним договором. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Згідно з ч.1 ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» надання житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Частинами 4, 5 ст.20 Закону передбачено, що обов`язки енергопостачальників або інших суб`єктів, визначених законом щодо постачання та розподілу електричної енергії, встановлюються законом, що регулює відносини у сфері постачання та розподілу електричної енергії. Послуга з постачання електричної енергії надається згідно з умовами договору та вимогами правил, затверджених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Взаємовідносини між громадянами/фізичними особами-споживачами електричної енергії/ з енергопостачальниками регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року (далі Правила).

Відповідно до п.2 Правил укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Згідно з п.3.1.5 Правил електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах.

Відповідно до п.3.1.7 Правил договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Згідно п.п.5.5.5 Правил споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідно до ст.63 Закону України «Про ринок електричної енергії» універсальні послуги надаються постачальником таких послуг виключно побутовим та малим непобутовим споживачам.

Абзацом 5 пункту 13 Прикінцевих та перехідних положень даного Закону визначено, що фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Факт постачання електричноїенергії за адресою: АДРЕСА_1 встановлений рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 02.11.2022 року у справі №462/3503/22 та підтверджується матеріалами справи.

Таким чином, між позивачем та відповідачами фактично склалися правовідносини з надання комунальних послуг і оплати за них. Доказів того, що позивач неналежним чином чи не в повному обсязі надає відповідачам послуги з постачання електричноїенергії відповідачами суду не надано, з матеріалів справи вбачається, що вони від таких послуг не відмовлялися та використовували для власних потреб, тим самим визнавали наявність правовідносин з ПрАТ «Львівобленерго».

Таким чином, покликання відповідачів на відсутність укладеного договору із позивачем суд не приймає до уваги, оскільки споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 11.04.2018 року у справі № 904/2238/17 та від 16.10.2018 року у справі № 904/7377/17.

Підпунктом 4 п.5.1.1 Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ) передбачено, що оператор системи має право на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору.

Згідно з ч.12 п.5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок, у тому числі генеруючих установок, установок зберігання енергії та їх налаштувань, та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) в установленому цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень.

Відповідно до п.1.1.2 ПРРЕЕ відмова в доступі до об`єкта споживача - дії та/або бездіяльність споживача (власника або користувача об`єкта споживача) та/або власника, користувача земельної ділянки, на якій розташований/розміщений об`єкт споживача, внаслідок яких створюються перешкоди представникам електропостачальника, оператора системи розподілу (передачі) щодо виконання своїх функцій, передбачених цими Правилами, що засвідчується відповідним актом про недопуск.

23.12.2022 року за адресою: м.Львів, вул.Квітки-Основ`яненка, 26/1, двома уповноваженими представниками ПрАТ «Львівобленерго» було складено акт про недопуск працівників ПрАТ «Львівобленерго» до вузла обліку електричної енергії та/або до електроустановок споживача, відповідно до якого працівників ПрАТ «Львівобленерго» не було допущено до вузла обліку електроенергії для виконання робіт, а саме: контрольний огляд (а.с.104).

Також, 17.05.2023 року за адресою: м.Львів, вул.Квітки-Основ`яненка, 26/1, двома уповноваженими представниками ПрАТ «Львівобленерго» було складено акт про недопуск працівників ПрАТ «Львівобленерго» до вузла обліку електричної енергії та/або до електроустановок споживача, відповідно до якого працівників ПрАТ «Львівобленерго» не було допущено до вузла обліку електроенергії для виконання робіт, а саме: технічна перевірка (а.с.105).

Відповідно до п.7.10 ПРРЕЕ у разі нездійснення оператором системи припинення електропостачання споживачу згідно з вимогою електропостачальника про відключення купівля-продаж електричної енергії за договором про постачання зупиняється, а обсяги електричної енергії, використані споживачем після дати, зазначеної у вимозі про відключення, покладаються адміністратором розрахунків на оператора системи як втрати.

Згідно з п.8.4.7 ПРРЕЕ середня вартість витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт·год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу визначається виходячи з суми середньої ціни купівлі електричної енергії оператором системи на балансуючому ринку та тарифів на послуги з передачі та розподілу електричної енергії (для споживача відповідного класу напруги) протягом календарного місяця (цінового періоду), грн/кВт·год.

Як встановлено під час розгляду справи та підтверджується розрахунком, позивачу було заподіяно збитки за період з 01.07.2022 року по 30.09.2023 року на загальну суму в розмірі 32994,23 грн., розмір якої відповідачами не спростовано, вагомих, достовірних та достатніх доводів, які б ставили під сумнів правильність нарахування суду не надано.

Також встановлено, що на адресу споживача ОСОБА_1 неодноразово надсилалися претензії з вимогою відшкодувати збитки, пов`язані з оплатою втрат, які виникли внаслідок порушення відповідачами правил роздрібного ринку електричної енергії та рахунки на оплату (а.с.16-61).

Відповідно до ст.541ЦК України солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання. У разі солідарного обов`язку боржників кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників, так і від будь-кого з них окремо (ч.1 ст. 543 ЦК України).

Також, згідно з ст.160 ЖК України, члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору.

За таких обставин, відповідачі, як споживачі відповідальні за порушення правил роздрібного ринкуелектричної енергії тамають обов`язокперед позивачемщодо відшкодуваннязбитків якіполягають увідшкодуванні витратна закупівлюспожитої відповідачемза періодз 01.07.2022року по30.09.2023року електричноїенергії урозмірі 32994,23грн,тому,суд дійшоввисновку,що позовє підставнимта підлягаєдо задоволення.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України із відповідачів підлягає стягненню на користь позивача по 1342 (2684:2) грн. судового збору, сплаченого позивачем при подачі позову (а.с.10).

Керуючись ст.10, 12, 13, 81, 89, 141, 258, 263-265, 274,279 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» 32994,23 грн. збитків за період з 01.07.2022 року по 30.09.2023 року.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» по 1342 грн. понесених судових витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: Приватне акціонерне товариство «Львівобленерго», місцезнаходження: 79026, м.Львів, вул.Козельницька, 3, код ЄДРПОУ 00131587;

Відповідачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 ;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 .

Текст судового рішення складений 29 січня 2024 року.

Суддя (підпис)

Згідно з оригіналом.

Суддя: С.Ю. Колодяжний

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116639796
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —462/7988/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні