Ухвала
від 30.01.2024 по справі 480/12534/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

30 січня 2024 року Справа № 480/12534/23

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бондаря С.О., розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми матеріали справи за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Сумської обласної прокуратури про стягнення середнього заробітку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Сумської обласної прокуратури про стягнення з Сумської обласної прокуратури середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні в розмірі 116 080,62 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що при звільненні з роботи йому не було виплачено вихідну допомогу. На виконання рішення суду позивачу виплачена вихідна допомога, але із затримкою у 842 робочі дні. Тому, згідно із ст. 117 Кодексу законів про працю України (далі по тексту - КЗпП України), просить стягнути з відповідача 116 080,62 грн. середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Ухвалою суду від 04.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Сумська обласна прокуратура у відзиві на позов просить залишити позовну заяву без розгляду у зв`язку з тим, що позивачем пропущено місячний строк звернення до суду, визначений частиною п`ятою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України).

Суд, дослідивши матеріали справи, вивчивши вказане клопотання представника відповідача, зазначає наступне.

Відповідно до частин першої та другої статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно із частиною третьою статті 122 КАС України для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть установлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

За приписами частини п`ятої статті 122 КАС України для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Суд зазначає, що строк звернення до суду за вирішенням цього публічно-правового спору щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні охоплюється спеціальною нормою частини п`ятої статті 122 КАС України.

Вказана позиція зазначена в постанові Верховного Суду від 11.02.2021 у справі № 240/532/20.

Згідно з частинами першою та другою статті 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Відповідно до частини третьої статті 123 КАС України якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, Сумською обласною прокуратурою 20.09.2023 виплачено позивачу вихідну допомогу при звільненні (а.с. 24).

За таких обставин, саме з 20.09.2023 розпочався перебіг передбаченого частиною п`ятою статті 122 КАС України місячного строку для звернення до суду.

Разом з тим ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом 27.11.2023, тобто з пропуском місячного строку, встановленого частиною п`ятою статті 122 КАС України.

При цьому, позивачем до позовної заяви не долучено заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду із зазначенням поважності причин такого пропуску.

Таким чином, вказані недоліки позовної заяви мають бути усунуті шляхом направлення до суду заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з обґрунтуванням причин такого пропуску та наданням відповідних доказів.

Відповідно до ч. 14-15 ст. 171 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Керуючись ст.ст. 161, 171 248, 256 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сумської обласна прокуратури про стягнення середнього заробітку - залишити без руху.

Надати позивачу 10-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня вручення їй копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Бондар

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116646180
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —480/12534/23

Рішення від 02.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Рішення від 02.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні