Ухвала
від 25.01.2024 по справі 333/7185/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/7185/23

Пр.№1-кс/333/414/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25січня 2024 року м.Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засіданні: ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Мелітополі та м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, підполковника Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, заявлене в межах досудового розслідування кримінального провадження за № 62022000000000721 від 14.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про тимчасовий доступ до інформації та документів, та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИЛА:

До Комунарськогорайонного судум.Запоріжжя надійшлодане клопотанняслідчогоТУ ДБР, розташованого у місті Мелітополі (з дислокацією у м. Запоріжжі), яке обґрунтоване наступним.

У провадженні першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Мелітополі та м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022000000000721 від 14 вересня 2022 року, за підозрою ОСОБА_4 та інших, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що у період часу з 24.02.2022 по теперішній час, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи за попередньою змовою між собою та іншими залученими громадянами України, налагодили злочинну схему з вимагання та отримання неправомірної вигоди від фізичних та юридичних осіб за не створення штучних перешкод та безперешкодне оформлення дозвільних документів в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) сільськогосподарської техніки (машин).

26.09.2023 завідувачу ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368 КК України.

26.09.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст.368 КК України.

Також у злочинній схемі були задіяні ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_5 , інспектор сектору реєстрації сільськогосподарської техніки ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Відповідно до вимог ст. ст. 2, 38, 91 КПК України на орган досудового розслідування покладається вжиття заходів щодо швидкого, всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили, інших обставин, що підлягають доказуванню, і тим самим забезпечення ефективного досудового розслідування.

Відповідно до вимог ст. 84 КПК України - доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до вимог ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження у порядку, передбаченому вимогами КПК. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених вимогами КПК.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що перерахування грошових коштів у вигляді неправомірної вигоди здійснювалось на банківський рахунок ФОП ОСОБА_6 , звідки перераховувалось на банківський рахунок, відкритий фізичною особою підприємцем ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) з наступними реквізитами: IBAN НОМЕР_2 , п/р НОМЕР_3 в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО - НОМЕР_4 , код ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ).

У зв`язку з вищезазначеними обставинами, на даний час необхідно провести комплекс заходів забезпечення кримінального провадження, з метою швидкого та повного розслідування кримінального провадження, встановлення всіх обставин події, підтвердження факту перерахування грошових коштів у вигляді неправомірної вигоди на банківський рахунок ФОП ОСОБА_5 , та подальший рух таких коштів.

З огляду на викладене, враховуючи, що іншими способами виявити та дослідити обставини кримінального правопорушення, які мають суттєве значення для встановлення істини не можливо, з метою перевірки вказаної інформації, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до інформації та документів..

На підставі вищевказаного слідчий просить слідчого суддю надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів документів (в тому числі електронних із відповідних інформаційних систем), які містять охоронювану законом таємницю, (в тому числі в електронному вигляді), що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО - НОМЕР_4 , код ЄДРПОУ - НОМЕР_5 ) за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до:

- матеріалів відкриття та обслуговування рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 (у т.ч. картка підпису особи, яка уповноважена розпоряджатися рахунком, документи щодо отримання такою особою паролю та доступу до розпорядження рахунком по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк);

- виписки руху грошових коштів за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024 по рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , із вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, із зазначенням повних анкетних даних отримувача таких коштів та його контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку;

- платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024;

- фото/відео матеріалів з камер спостереження банкоматів та відділень банку у час зняття грошових коштів ФОП ОСОБА_5 , за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024;

- електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін., на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах по рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , із зазначенням ip-адреси підключення до Інтернет-банкінгу з інформацією про МАС-адреси комп`ютерів, з яких відбувалось з`єднання з системою з зазначенням дати та часу, за періоду часу з 24.02.2022 по 22.01.2024.

Обов`язок надати тимчасовий доступ до вищевказаних речей і документів, з можливістю їх вилучення, прошу покласти на уповноважених осіб АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а саме працівників Філії «Запорізьке регіональне управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО - НОМЕР_4 ) за адресою: АДРЕСА_3 ..

В судове засідання слідчийне з`явився, надав заяву з проханням розглянути клопотання за його відсутності, на задоволенні клопотання наполягає.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали у їх сукупності, слідча суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, дане клопотання розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться запитувані слідчим документи.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання погоджено прокурором та оформлене відповідно до вимог ст.160 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

З доданих до цього клопотання документів вбачається, що 14.09.2022 р. до Єдиного реєстру внесені відомості про кримінальне провадження № № 62022000000000721 про кримінальне правопорушення за ознаками ч. 3 ст. 368 КК України. Наразі в межах даного кримінального провадження слідчими першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі здійснюється досудове розслідування.

Наданими до клопотання слідчого матеріалами доведено, що інформація, документи та речі, до яких просить слідчий тимчасовий доступ, необхідні для встановлення важливих обставин по цьому кримінальному провадженню, іншим чином неможливо отримати відомості, що мають значення для досудового розслідування, в подальшому вони можуть бути використані як докази.

Керуючись ст.ст.159-166,167,309,372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання слідчогозадовольнити.

Надати прокурорам першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Запорізької обласної прокуратури: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , заступнику начальника першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_11 , прокурору Василівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_12 , прокурору Токмацького відділу Пологівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_13 , прокурору Шевченківської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_14 , старшим слідчим першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Мелітополі та м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі: ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 ; слідчим першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Мелітополі та м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_3 ; старшому слідчому - криміналісту першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Мелітополі та м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі ОСОБА_21 на тимчасовий доступ до речей і документів (в тому числі електронних із відповідних інформаційних систем), які містять охоронювану законом таємницю, (в тому числі в електронному вигляді), що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО - НОМЕР_4 , код ЄДРПОУ - НОМЕР_5 ) за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до:

- матеріалів відкриття та обслуговування рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 (у т.ч. картка підпису особи, яка уповноважена розпоряджатися рахунком, документи щодо отримання такою особою паролю та доступу до розпорядження рахунком по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк);

- виписки руху грошових коштів за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024 по рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , із вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, із зазначенням повних анкетних даних отримувача таких коштів та його контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку;

- платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024;

- фото/відео матеріалів з камер спостереження банкоматів та відділень банку у час зняття грошових коштів ФОП ОСОБА_5 , за період часу з 24.02.2022 по 22.01.2024;

- електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін., на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах по рахунку ФОП ОСОБА_5 - НОМЕР_2 , із зазначенням ip-адреси підключення до Інтернет-банкінгу з інформацією про МАС-адреси комп`ютерів, з яких відбувалось з`єднання з системою з зазначенням дати та часу, за періоду часу з 24.02.2022 по 22.01.2024.

Обов`язок надати тимчасовий доступ до вищевказаних речей і документів, з можливістю їх вилучення, покласти на уповноважених осіб АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а саме працівників Філії «Запорізьке регіональне управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО - НОМЕР_4 ) за адресою: АДРЕСА_3 ..

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення до 25.03.2024 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116647622
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —333/7185/23

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні