Ухвала
від 30.01.2024 по справі 160/18187/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

30 січня 2024 року м. Дніпросправа № 160/18187/23

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Шлай А.В. (доповідач),

суддів: Кругового О.О., Прокопчук Т.С.,

перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Дніпропетровської обласної прокуратури в особі заступника її керівника Савенко Олександра Анатолійовича на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23 за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, Відділу цивільного захисту та оборонної роботи Павлоградської міської ради до Державного підприємства «Виробниче об`єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» в особі відокремленого підрозділу Павлоградський механічний завод Державного підприємства «Виробниче об`єднання південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова», про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23 у задоволенні позовної заяви керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, Відділу цивільного захисту та оборонної роботи Павлоградської міської ради - відмовлено.

15 грудня 2023 р. заступником керівника Дніпропетровської обласної прокуратури Савенко О.А. через систему "Електронний суд" подано апеляційну скаргу на вищезазначене рішення суду першої інстанції з вимогою його скасувати та прийняти нове рішення, яким позовну заяву керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, Відділу цивільного захисту та оборонної роботи Павлоградської міської ради - задовольнити.

Матеріали адміністративної справи №160/18187/23 надійшли від Дніпропетровського окружного адміністративного суду до Третього апеляційного адміністративного суду на запит - 11 січня 2023 р.

Згідно наказу Третього апеляційного адміністративного суду №451 КВЩ від 20 грудня 2023 р. суддя Шлай А.В. в період з 15 січня 2024 р. по 29 січня 2024 р. (включно) перебувала у відпустці.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури Савенко О.А., колегія суддів виходить з наступного.

Статтею 293 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права,

свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду

першої інстанції.

Частиною 3 статті 23 Закону України "Про прокуратуру" визначено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді (ч.4).

Частиною 3 статті 24 Закону України "Про прокуратуру" визначено, що право подання апеляційної чи касаційної скарги на судове рішення в цивільній, адміністративній, господарській справі надається прокурору, який брав участь у судовому розгляді, а також незалежно від участі в розгляді справи прокурору вищого рівня: Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам, керівникам обласних та окружних прокуратур, першим заступникам та заступникам керівників обласних прокуратур, керівнику, заступникам керівника, керівникам підрозділів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення відповідного рішення.

Дніпропетровська обласна прокуратура не була залучена до участі у справі №160/18187/23, копію рішення від 09 жовтня 2023 р., повний текст якого виготовлено судом 25 жовтня 2023 р. не отримувала, повний текст даного рішення було отримано позивачем по справі №160/18187/23 - Павлоградською окружною прокуратурою Дніпропетровської області - 30 листопада 2023 р.

Враховуючи приписи частини 3 статті 23 Закону України "Про прокуратуру" та наведенні вище обставини колегія суддів вважає, що наявні підстави для поновлення Дніпропетровській обласній прокуратурі в особі заступника її керівника Савенко О.А. строку на апеляційне оскарження рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23 відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України та відкриття апеляційного провадження.

Частиною 4 статті 300 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Керуючись статтями 295, 300, 301, 304 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Поновити Дніпропетровській обласній прокуратурі в особі заступника її керівника Савенко Олександра Анатолійовича строк на апеляційне оскарження рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дніпропетровської обласної прокуратури в особі заступника її керівника Савенко Олександра Анатолійовича на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23.

Зупинити дію рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №160/18187/23.

Надіслати заявнику апеляційної скарги копію ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Надіслати іншим учасникам справи копію ухвали про відкриття апеляційного провадження, копію апеляційної скарги та додані до неї матеріали (за їх наявності).

Запропонувати іншим учасникам справи подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу разом з доказами надсилання (надання) його копії (з копіями доданих до нього документів) іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили 30 січня 2024 р. та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий - суддяА.В. Шлай

суддяО.О. Круговий

суддяТ.С. Прокопчук

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116647905
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —160/18187/23

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 09.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Рішення від 09.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні