Ухвала
від 29.01.2024 по справі 910/2057/23
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 січня 2024 року

м. Київ

cправа № 910/2057/23

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду

Баранця О. М. - головуючий, Кролевець О.А., Мамалуя О.О.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько"

на рішення Господарського суду міста Києва

у складі судді Бойка Р.В.

від 20.06.2023

та постанову Північного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Кропивної Л.В., Андрієнка В.В., Буравльова С.І.,

від 23.11.2023 (повний текст складено 18.12.2023)

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Діасон"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Оселедько"

за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Зевс Автоматика"

за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Мережа "Плюс Сервіс"

про стягнення 2 344 000,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 20.06.2023, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 23.11.2023: позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Діасон" задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Оселедько" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Діасон" борг у розмірі 2 344 000 грн. та судовий збір у розмірі 35 160 грн.

07.01.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення Господарського суду міста Києва від 20.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.11.2023 (повний текст складено 18.12.2023). Касаційна скарга містить клопотання про розгляд справи за участі Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" та/або його представника.

Склад колегії суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду визначено відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.01.2024 (головуючий суддя - Баранець О.М., судді Кролевець О.А., Мамалуй О.О.).

Перевіривши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" колегія суддів встановила, що вказана касаційна скарга подана на підставі пунктів 1, 3 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України, у строк та порядку, передбаченими статтями 288, 289 Господарського процесуального кодексу України, та відповідає вимогам статті 290 цього Кодексу.

Наявність підстав для застосування статей 292 та 293 Господарського процесуального кодексу України до касаційних скарг колегією суддів не встановлено.

Оскільки підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження немає, суд дійшов висновку про відкриття касаційного провадження у справі № 910/2057/23 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.11.2023 у справі № 910/2057/23.

Стосовно клопотання скаржника про розгляд справи за участі Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" та/або його представника, Верховний Суд зазначає, що частиною третьою статті 301 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розгляд справ у суді касаційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Тому скаржник не позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні Верховного Суду з розгляду касаційної скарги у справі № 910/2057/23.

Керуючись статтями 234, 235, 294, 295, частиною третьою статті 301 Господарського процесуального кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.11.2023 у справі № 910/2057/23.

2. Призначити розгляд касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Оселедько" на 22 лютого 2024 року о 10:45 у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, зал судових засідань № 2 (каб. № 209).

3. Надати учасникам справи строк для подання відзивів на касаційні скарги до 15.02.2024.

4. Участь у судовому засіданні для учасників справи не є обов`язковою.

5. Витребувати з Господарського суду міста Києва та/або Північного апеляційного господарського суду матеріали справи № 910/2057/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Діасон" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Оселедько", за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Зевс Автоматика", за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Мережа "Плюс Сервіс" про стягнення 2 344 000,00 грн.

6. Звернути увагу учасників справи та їх представників, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон від 29.06.2023 №3200-ІХ щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно- телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами (надалі - в ЄСІТС), яким встановлено, що:

- адвокати нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи зобов`язані реєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС. Інші - реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку;

- касаційна скарга, відзив на касаційну скаргу та будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. Особа, яка подає до суду процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення таких відомостей;

- особа, яка зареєструвала електронний кабінет, може подавати документи до суду в електронній формі виключно в ЄСІТС. Однак це не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі;

- якщо касаційна скарга подана до суду в електронній формі, то особа, яка подала скаргу, має подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі;

- учасникам справи, які мають електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення в електронній формі виключно через електронні кабінети в ЄСІТС, що не позбавляє права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою;

- процесуальні наслідки звернення до суду особи без реєстрації електронного кабінету встановлені Кодексом у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду. Такі наслідки застосовуються судом також, якщо інтереси особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, представляє адвокат.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий О. Баранець

Судді О. Кролевець

О. Мамалуй

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати. Проте в умовах воєнного стану проведення відкритих судових засідань має певні особливості щодо належного повідомлення учасників процесу про час та місце судових засідань, явки до суду та забезпечення безпеки відвідувачів. Неявка сторін з невідомих причин може завадити своєчасному розгляду справи навіть за умови явки представників інших сторін.

Просимо дотримуватися процесуальних норм, виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу:

- максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 Господарського процесуального кодексу України;

- за відсутності нагальної потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Касаційного господарського суду подати клопотання про розгляд справи без участі учасників справи, а за наявності такої потреби - повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою чи в електронному вигляді із застосуванням підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд".

Звертаємо увагу на особливості розгляду справи в особливий період (на період дії правового режиму воєнного стану) та порядок дій учасників судового процесу під час сигналу "Повітряна тривога":

-після надходження сигналу "Повітряна тривога" розгляд справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні, не здійснюється. У судовому засіданні буде оголошуватися перерва;

-розгляд справ відбудеться через 30 хвилин після відбою тривоги у порядку черговості відповідно до переліку справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні. У разі, якщо повітряна тривога триватиме після 15:00 год, судові справи будуть зняті з розгляду. Про дату, час і місце наступного судового засідання учасники справи будуть повідомлені ухвалою;

-найближча до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (вул. О. Копиленка, 6) захисна споруда, визначена Київською міською державною адміністрацією, для укриття населення під час сигналу "Повітряна тривога", розташована на: вул. Лейпцизька,2 (2-ий під`їзд). Захисними спорудами визначено також станції метро "Печерська" та "Арсенальна";

-до повідомлення про закінчення повітряної тривоги заборонено пропуск учасників судового процесу на територію Верховного Суду;

-якщо за об`єктивних обставин учасник справи не може прибути в судове засідання після відбою тривоги, рекомендовано подати клопотання про відкладення судового засідання з наведенням поважних причин або про проведення відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Касаційний господарський суд

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116670540
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 344 000,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/2057/23

Постанова від 22.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Постанова від 23.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Окрема думка від 18.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні