Ухвала
від 31.01.2024 по справі 699/174/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/174/24

Номер провадження № 1-кс/699/48/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до документів,

які містять охоронювану законом таємницю

31.01.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Слідчий суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у межах кримінального провадження №12023250380000365 клопотання слідчої Слідчого відділення Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

УСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло вищевказане клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Звенигородської міської ради Звенигородського району Черкаської області, що розташована за адреса: АДРЕСА_1 ), у рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 07.08.2023 до ЄРДР за №12023250380000365, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України.

Клопотання обґрунтовується наступними доводами.

07.08.2023 до чергової частини відділення поліції № 1 РУП ГУНП в Черкаській області надійшло повідомлення від працівників ГРПП про те, що ними зупинено транспортний засіб ВАЗ321063 д.н.з. НОМЕР_1 , за кермом якого перебував ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без посвідчення водія. При перевірці документів останнього, встановлено, що ОСОБА_5 , рішенням суду позбавлений прав керувати транспортним засобом на 5 років.

07.08.2023 відомості про дану подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та присвоєно реєстраційний № 12023250380000365, за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 382 КК України.

У ході проведення досудового розслідування було встановлено, що до вчинення даного кримінального правопорушення обґрунтовано причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 .

Згідно з довідкою № 502 від 26.12.2023, виданою лікарем-психіатром ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку у психіатра в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з 22.07.2013 з діагнозом розлади психіки та поведінки.

Відповідно до змісту довідки № 4973/02 від 31.08.2023, виданої в.о. медичного директора ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходився на стаціонарному лікуванні в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в період з 17.01.2022 по 27.01.2022 з діагнозом постконтузійний синдром з вираженим психоорганічним синдромом.

У зв`язку з чим, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_5 , для проведення якої необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналу історії хвороби на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який перебуває на обліку в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Органом досудового розслідування є СВ Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

У судове засідання були викликані слідчий, прокурор та представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Звенигородської міської ради Звенигородського району Черкаської області, які до суду не з`явилися.

Слідча та представник комунального підприємства звернулися до слідчого судді із заявою про здійснення розгляду клопотання без їх участі. Прокурор причини неявки не повідомив.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком випадків, передбачених ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом приписів частин 1, 2, 4 ст. 162 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з приписами п.п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці відносяться відомості, які можуть становити лікарську таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

До клопотання у якості доказів, що його обґрунтовують, надано копії наступних документів: витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12023250380000365 від 07.08.2023; постанов про створення групи слідчих від 07.08.2023 та про призначення групи прокурорів від 07.08.2023; рапорта помічника чергового ЧЧ ВП № 1 ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 від 07.08.2023; довідок лікарів психіатра та нарколога КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 26.12.2023; довідки КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » № 4973/02 від 31.08.2023.

Надані докази підтверджують обставини, наведені слідчим на обґрунтування необхідності задоволення клопотання.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст.131 КПК України).

Згідно зі ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Ураховуючи вищенаведене, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам чинного кримінального процесуального законодавства, а дані, зібрані у матеріалах кримінального провадження, дають підстави зробити висновок про те, що з метою встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення, проведення заходів забезпечення кримінального провадження, про які просить слідчий, є необхідним.

Указані в клопотанні документи мають значення для встановлення істини по справі, зокрема встановлення характеру, локалізації, механізму утворення та ступеню тяжкості тілесних ушкоджень завданих потерпілому. З матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені.

Водночас, у клопотанні ставиться питання про надання тимчасового дозволу до речей і документів крім слідчих ще й оперуповноваженим ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 . Разом з тим, до вищевказаного клопотання не додано доказів того, що інші особи, крім слідчих ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та заступника начальника СВ ОСОБА_15 , уповноважені здійснювати досудове розслідування даного кримінального правопорушення. З огляду на викладене в цій частині клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчої Слідчого відділення Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №12023250380000365, внесеному до ЄРДР 07.08.2023 задовольнити частково.

Зобов`язати посадових осіб Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Звенигородської міської ради Звенигородського району Черкаської області (юридична адреса: АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) надати слідчому СВ відділення поліції №1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , слідчому СВ відділення поліції №1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_13 , старшому слідчому СВ відділення поліції №1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_14 , заступнику начальника СВ відділення поліції №1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_15 тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю ознайомлення та вилучення оригіналу історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який перебуває на обліку в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

У іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116688609
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —699/174/24

Ухвала від 27.04.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні