Ухвала
від 30.01.2024 по справі 143/43/24
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/43/24

УХВАЛА

про відкриття провадження в цивільній справі

30.01.2024р. м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С.М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (відомості про реєстрацію місця проживання/перебування невідомі) за участю органів опіки і піклування - виконавчого комітету Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області (вул. Богдана Хмельницького, 110, м. Погребище, Вінницький район, Вінницька область, 22200) та Виконавчого комітету Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області (вул. Шевченка, 77, м. Городенка, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78103) про позбавлення батьківських прав,-

Встановив:

У січні 2024 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 за участю органів опіки і піклування - виконавчого комітету Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області та Виконавчого комітету Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України позовна заява подана особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі немає.

Вирішуючи питання щодо територіальної юрисдикції (підсудності) даної справи, суд виходить із наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

За таких обставин дана справа підсудна Погребищенському районному суду Вінницької області з підстав, передбачених ч. 1 ст. 28 ЦПК України.

За змістом ч. 4 ст. 19, п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України справи у спорах, що виникають з сімейних відносин, розглядаються за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч.6 ст.56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Частинами 4, 5 статті 19 СК України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`зання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно із ч.1 ст.56 ЦК України органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

В ч.1 ст.11 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» обумовлено, що виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

В п.3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09.2008 року №866, визначено, що органами опіки та піклування є районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад (далі - органи опіки та піклування), які провадять діяльність із соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі забезпечення їх права на виховання у сім`ї, надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, із захисту особистих, майнових і житлових прав дітей, запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей та за участю дітей.

Предметом спору у даній справі є позбавлення батьківських прав.

За таких обставин суд вважає, що Виконавчий комітет Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області (м. Погребище, Вінницький район, Вінницька область, вул. Б. Хмельницького, 110) та Виконавчий комітет Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області (м. Городенка Коломийський район, Івано-Франківська область, вул. Шевченка, 77), необхідно залучити до участі у справі як орган опіки та піклування для подання висновків щодо предмета спору на виконання своїх повноважень.

24.01.2024 відповідно до ст.16 Закону України «Про захист персональних даних» та ч. 6, 7 ст.187 ЦПК України судом був скерований запит до Єдиного державного демографічного реєстру щодо місця проживання (перебування) відповідача ОСОБА_2 .

Згідно відповіді № 417686 від 24.01.2024 з Єдиного державного демографічного реєстру за вказаними параметрами запиту особу в Реєстрі не знайдено.

24.01.2024 відповідно до ст. 16 ЗУ «Про захист персональних даних» та ч. 6, 7 ст. 187 ЦПК України надіслано запит до Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області про надання відомостей про реєстрацію місця проживання (перебування) відповідача ОСОБА_2

30.01.2024 отримано відповідь з Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області від 29.01.2024 року № 02-09/289, згідно якої за відомостями Реєстру територіальної громади Погребищенської міської ради ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на території Погребищенської територіальної громади не зареєстрований.

Відповідно до п ч. 10 ст. 187 ЦПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Згідно із вимогами ч. 11 ст. 128 ЦПК України, відповідач, третя особа, свідок зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого не відоме, викликається до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 12 ст. 128 ЦПК України порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України визначається Положенням про Єдину інформаційно-телекомунікаційну систему.

Оскільки, отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача, тому повідомлення ОСОБА_3 про призначення розгляду справи необхідно здійснити через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Керуючись ст. ст. 19, 56,128, 187, 260, 274 ЦПК України, -

Ухвалив:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 143/43/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю органів опіки і піклування - виконавчого комітету Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області та Виконавчого комітету Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Залучити Виконавчий комітет Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області (м. Погребище, Вінницький район, Вінницька область, вул. Б. Хмельницького, 110) до участі у справі в якості органу опіки та піклування.

Залучити Виконавчий комітет Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області (м. Городенка, Коломийський район, Івано-Франківська область, вул. Шевченка, 77) до участі у справі в якості органу опіки та піклування.

Підготовче засідання у справі призначити на 13 год. 15 хв. 15.03.2024 року у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Погребищенського районного суду Вінницької області (22200, м. Погребище, Вінницька область, вул. Б. Хмельницького, 51).

Розмістити на веб-порталі судової влади України оголошення про повідомлення відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про призначення до розгляду справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю органів опіки і піклування - Виконавчого комітету Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області та Виконавчого комітету Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області, про позбавлення батьківських прав, який відбудеться 15.03.2024 о 13 год. 15 хв.

Встановити строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - п`ятнадцять днів з дня опублікування оголошення про повідомлення відповідача.

Роз`яснити відповідачу, що відзив на позовну заяву за формою та змістом має відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Зобов`язати Виконавчий комітет Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області та Виконавчий комітет Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області подати суду письмовий висновок щодо розв`язання спору до закінчення підготовчого провадження у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://pgb.vn.court.gov.ua).

Надіслати позивачу копію даної ухвали, а іншим учасникам справи копію позовної заяви та копії доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116692200
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —143/43/24

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні