Ухвала
від 01.02.2024 по справі 924/1333/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"01" лютого 2024 р. Справа № 924/1333/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю.В., при секретарі судового засідання Тлустій У.О., розглянувши матеріали справи

за позовом першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури, м. Хмельницький

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Західного офісу Державної аудиторської служби, м. Львів; Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, м.Київ в особі Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області, м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Дорбуд Сервіс Груп"", м.Київ

про відшкодування збитків

за участю представників сторін:

від прокуратури: Приступа В.І. згідно посвідчення

від позивача 1: Гладій В.С. згідно виписки,

від позивача 2: Фролова О.В. згідно довіреності

від відповідача: Гамрецький Є.О. за ордером від 04.01.2024р. ( в режимі відеоконференції)

встановив:

До Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури, м. Хмельницький в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Західного офісу Державної аудиторської служби, м. Львів; Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, м.Київ в особі Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Дорбуд Сервіс Груп"", м.Київ про стягнення збитків у сумі 3 835 699,80 грн., завданих неналежним виконанням договору №86/21Е від 19.04.2021р.

Ухвалою суду від 03.01.2024р відкрито провадження у справі №924/1333/23 в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

04.01.2024р. через систему "Електронний суд" представником відповідача подано клопотання про передачу справи за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Судом враховується, що згідно з частинами першою і другою статті 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до частин першої і другої статті 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Як передбачено ст. 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

Територіальна юрисдикція (підсудність) господарських справ визначена розділом 3 глави 2 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Частиною 1 статті 29 ГПК України встановлено, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Обгрунтовуючи подання позову до господарського суду Хмельницької області прокурор посилається на те, що пунктом 5.2 договору передбачено, що місцем виконання договору є територія Хмельницької область.

Проте, дане твердження не відповідає положенням пункту 5.2 договору, оскільки договором встановлено місце виконання: автомобільні дороги загального користування державного значення Н-02/М-06/- Кременець - Біла Церква - Ржищів - Канів - Софіївка та Н-03 Житомир - Чернівці: обхід м. Старокостянтитинова.

Як вбачається з відомостей, що містяться у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "ДОРБУД СЕРВІС ГРУП" є м. Київ, вул. Зоологічна, буд. 4 А, офіс 139.

За таких обставин, дана справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) господарського суду міста Києва.

Згідно п.1 ч.1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне передати матеріали позовної заяви з додатками за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва.

Керуючись ст. ст. 27, 29, 30, 31, 234, 235, 254-256 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Позовну заяву першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури, м. Хмельницький в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Західного офісу Державної аудиторської служби, м. Львів; Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, м.Київ в особі Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Дорбуд Сервіс Груп"", м.Київ про відшкодування збитків передати за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 44В, Київ, 01054).

Ухвала набирає законної сили 01.02.2024р. та може бути оскаржена у строки та порядку, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

СуддяЮ.В. Гладюк

Віддрук. 1 - до справи

Прокуратурі, позивачам, відповідачу надіслати ухвалу на електронний кабінет ЕС.

Надіслати на елек. адреси: Господарський суд міста Києва (inbox@ki.arbitr.gov.ua)

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116697885
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —924/1333/23

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні