Ухвала
від 01.02.2024 по справі 465/49/22
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/49/22

2/465/1029/24

У Х В А Л А

судового засідання

01.02.2024 року м. Львів

Франківський районний суд м.Львова в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

за участю секретаря судового засідання Лозинського Т.-Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договору дарування недійсним, -

встановив:

У провадженні Франківського районного суду м.Львова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , подану представником адвокатом Стахів Боженою Олегівною до ОСОБА_2 про визнання договору дарування недійсним.

13.09.2023 року представником позивача подано клопотання про призначення у справі посмертної судово психіатричної експертизи, розглядати яке просила у її відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача подала клопотання про залишення позову без розгляду.

У відповідності до положень ч.2ст.247ЦПК України узв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та клопотання про призначення експертизи, суд приходить до наступного висновку.

За вимогами ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи і ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Вимоги до висновку експерта, призначення експертизи судом, ухвала про призначення експертизи, обов"язкове призначення експертизи судом, проведення експертизи на замовлення учасників справи, збирання матеріалів для проведення експертизи, проведення експертизи, наслідки ухилення від участі в експертизі, оцінка висновку експерта судом, комісійна експертиза, комплексна експертиза, додаткова і повторна експертиза, передбачені ст.ст.102-113 ЦПК України.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для зясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що з метою правильного та всебічного розгляду спору, задля дослідження наявності психічного захворювання дарувальника на момент складання договору дарування, у справі необхідно призначити посмертну судово психіатричну експертизу, проведення якої доручити Львівській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: м.Львів вул. Кульпарківська, 95.

Керуючись ст.76, 81, 104, 259,260, 353 ЦПК України,

у х в а л и в :

клопотання представника позивача про призначення посмертної судово психіатричної експертизи задоволити.

Призначити у справі №465/49/22 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договору дарування недійсним, посмертну судово психіатричну експертизу, на вирішення якої наступні питання:

-чи страждав померлий ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у період з червня по листопад 2020 року на тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння або психічне захворювання?

-чи усвідомлював померлий ОСОБА_3 значення своїх дій та чи міг керувати ними під час укладення договору дарування 21.07.2020 року на ім`я ОСОБА_2 ?

-яка особистісна значимість для ОСОБА_3 обставин, за яких було укладено договір дарування?

-чи здатен був ОСОБА_3 з урахуванням визначених обставин повною мірою вільно та усвідомлено приймати рішення та реалізувати його своїми діями, укладаючи договір дарування 21.07.2020 року?

-чи здатен був ОСОБА_3 , з урахуванням визначених обставин, усвідомлювати і якою мірою фактичний зміст власних дій та їх наслідки укладаючи договір дарування 21.07.2020 року?

-чи здатен був ОСОБА_3 повною мірою прогнозувати наслідки власних дій, укладаючи договір дарування 21.07.2020 року?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Проведення експертизи доручити Львівській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: м.Львів вул. Кульпарківська, 95.

У розпорядження експертів направити матеріали даної цивільної справи.

Зобов`язати сторін на вимогу експерта надати йому необхідні документи, матеріали та інші об`єкти дослідження.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача, при цьому роз`яснивши сторонам положенняст.109ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвалу в частині зупинення провадження може бути оскарженов апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ванівський Ю.М.

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116715356
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору дарування недійсним

Судовий реєстр по справі —465/49/22

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні