Ухвала
від 02.02.2024 по справі 420/14658/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

02 лютого 2024 року

м. Київ

справа №420/14658/23

адміністративне провадження № К/990/1945/24

Верховний Суд в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача - Стародуба О.П., суддів - Єзерова А.А., Кравчука В.М., перевіривши касаційну скаргу Головного управління Державної податкової служби в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 07.09.2023 та постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14.12.2023

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОДЕСА ОІЛ» до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернуася до суду з позовом, в якому просив:

- визнати протиправною відмову Головного управління ДПС в Одеській області від 01.02.2023 року вих. №433/АП/15-32-09-04-06 у видачі підприємству ліцензій на право зберігання, роздрібної торгівлі пальним за адресами місця торгівлі: Україна, Одеська область, Одеський район, смт. Великодолинське, вул. Чорноморська, 102 та Україна, Одеська область, Білгород-Дністровський район, Білоліська сільська рада, 128 км траси Одеса-Рені;

- зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області видати ТОВ «ОДЕСА ОІЛ» ліцензії на право зберігання, роздрібної торгівлі пальним за адресами: Україна, Одеська область, Одеський район, смт. Великодолинське, вул. Чорноморська, 102 та Україна, Одеська область, Білгород-Дністровський район, Білоліська сільська рада, 128 км траси Одеса-Рені.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 07.09.2023, залишеним без змін постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14.12.2023, позов задоволено.

Визнано протиправною відмову Головного управління Державної податкової служби в Одеській області від 01.02.2023 вих. №433/АП/15-32-09-04-06 у видачі позивачу ліцензій на право зберігання, роздрібної торгівлі пальним за адресами місця торгівлі: Україна, Одеська область, Одеський район, смт. Великодолинське, вул. Чорноморська, 102, та Україна Одеська область, Білгород-Дністровський район, Білоліська сільська рада, 128 км траси Одеса-Рені.

Зобов`язано Головне управління Державної податкової служби в Одеській області видати позивачу ліцензію на право зберігання, роздрібної торгівлі пальним за адресою: Україна, Одеська область, Одеський район, смт. Великодолинське, вул. Чорноморська, 102.

Зобов`язано Головне управління Державної податкової служби в Одеській області видати позивачу ліцензію на право зберігання, роздрібної торгівлі пальним за адресою: Україна, Одеська область, Білгород-Дністровський район, Білоліська сільська рада, 128 км траси Одеса-Рені.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань відповідача на користь позивача судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 5368 грн.

15.01.2024 до Верховного Суду як суду касаційної інстанції в адміністративних справах подана зазначена касаційна скарга.

Відповідно до статті 129 Конституції України до основних засад судочинства належить забезпечення апеляційного перегляду справи. Касаційне оскарження судового рішення допускається лише у визначених законом випадках.

Відповідно до частини 1 статті 328 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи, а також постанову суду апеляційної інстанції повністю або частково у випадках, визначених цим Кодексом.

Згідно з пунктом 10 частини 6 статті 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 328 КАС України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у справах незначної складності та інших справах, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження (крім справ, які відповідно до цього Кодексу розглядаються за правилами загального позовного провадження).

Виключні випадки, за яких судові рішення у справах незначної складності та інших, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження підлягають касаційному оскарженню передбачають, що: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії справ незначної складності помилково.

Одеський окружний адміністративний суд в ухвалі від 07.07.2023 постановив розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Оскаржувані судові рішення прийнято у справі, розглянутій за правилами спрощеного позовного провадження.

Спірні правовідносини були предметом судового контролю здійсненого судами першої та апеляційної інстанцій.

Передбачені пунктом 2 частини 5 статті 328 КАС України виключні випадки, за яких можуть бути оскаржені судові рішення у справах незначної складності та інших, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження, відсутні і належні обґрунтування щодо їх наявності особою, яка подала касаційну скаргу, не наведено.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 333 КАС України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

За таких обставин, у відкритті касаційного провадження слід відмовити на підставі п.1 ч.1 ст.333 КАС України.

Керуючись статтями 328, 333, 359 КАС України,

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за скаргою Головного управління Державної податкової служби в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 07.09.2023 та постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14.12.2023 у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОДЕСА ОІЛ» до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

Копію ухвали про відмову у відкритті касаційного провадження направити особі, яка подала касаційну скаргу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді

О.П. Стародуб

А.А. Єзеров

В.М. Кравчук

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116740779
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них

Судовий реєстр по справі —420/14658/23

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 14.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 19.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 19.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Рішення від 07.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 07.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 28.06.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні