Рішення
від 05.02.2024 по справі 709/1413/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1413/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2024 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Романової О.Г.,

за участі секретаря судового засідання Данілової О.С.,

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Харківська міська рада, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа: Адміністрація Салтівського району Харківської міської ради, адреса: вул. Юр`ївська, 13, м. Харків, код ЄДРПОУ 37459167.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявниці ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно, зокрема на квартиру, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 . Останні роки життя ОСОБА_2 тяжко хворіла та потребувала постороннього догляду, а тому з вересня 2020 року заявниця зі своїм чоловіком поселилися в ОСОБА_2 та жили однією сім`єю, мали спільний побут та вели спільне господарство. Після смерті матері заявниця здійснила поховання та продовжували доглядати за майном ОСОБА_2 . Заявниця являється спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 та прийняла спадщину після смерті останньої шляхом постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Проте, заявниця не має можливості оформити свої спадкові права, оскільки весь час була зареєстрована за іншою адресою

Враховуючи вищевикладене, посилаючись на приписи цивільного законодавства, заявниця просить суд встановити факт постійного проживання останньої із спадкодавцем матір`ю ОСОБА_2 на час відкриття її спадщини.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 02 жовтня 2023 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

08 листопада 2023 року до Чорнобаївського районного суду Черкаської області надійшли письмові пояснення заінтересованої особи, у яких останні вважали, що вони є неналежної заінтересованою особою, оскільки такою має бути Харківська міська рада. Крім цього, вважали за необхідне дану заяву залишити без розгляду у зв`язку із наявністю спору у даній справі.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 22 листопада

2023 року замінено у даній цивільній справі заінтересовану особу із Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради на Харківську міську раду, адреса:

вул. Квітки-Основ`яненка, 7, м. Харків.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 15 січня 2024 року у задоволенні клопотання представника Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради про залишення заяви без розгляду відмовлено.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала та просила задовольнити з підстав, зазначених у ній.

У судове засідання представник заінтересованої особи Харківської міської ради не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, жодних заяв чи клопотань до суду не направив, причини неявки суду не відомі.

Виходячи з приписів ч. 1ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

У судовому засіданні свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 повідомили, що ОСОБА_1 являється дочкою ОСОБА_2 , яка тяжко хворіла, а тому ОСОБА_1 разом зі своїм чоловіком переїхали у 2020 році до ОСОБА_2 та здійснювали за нею догляд, спільно проживали, мали спільний побут, вели спільне господарство аж до дня смерті ОСОБА_2 .

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення заявника, приходить до наступних висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 03 листопада 2021 року (а.с. 6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно, зокрема на квартиру, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , та яка належала померлій на праві приватної власності, що підтверджується копією свідоцтва про право власності на житло від 12 січня 1998 року (а.с. 9), копією свідоцтва про право на спадщину за законом від 04 лютого 2020 року (а.с. 10) та копією Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с. 11).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 2.ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Таким чином часом відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 є день її смерті, тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Заявниця являється рідною дочкою померлій ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 19 червня 1963 року (а.с. 7), копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 06 квітня 1985 року (а.с. 8).

Так, відповідно до письмових показів свідків ОСОБА_4 (а.с. 16), ОСОБА_3 (а.с. 17), ОСОБА_5 (а.с. 15), ОСОБА_6 (а.с. 161), ОСОБА_7 (а.с. 162 163), ОСОБА_8 (а.с. 164), ОСОБА_9 , ОСОБА_10 (а.с. 183), а також показів свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , наданих у судовому засіданні, заявниця ОСОБА_1 проживала однією сім`єю з померлою ОСОБА_2 , мали спільний побут, спільно вели господарство, ОСОБА_1 здійснювала догляд за останньою.

Крім цього, у підтвердження факту спільного проживання заявниці із померлою ОСОБА_2 суду було надано копії квитанції, відповідно до яких заявницею здійснювалися замовлення на купівлю різних речей домашнього вжитку, продуктів харчування, тощо, при цьому адресою доставки таких товарів завжди вказувалась адреса:

АДРЕСА_3 (а.с. 61 160).

Також, відповідно до листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори

№ 209/01-16 від 12 жовтня 2023 року, який надійшов у відповідь на запит суду, після смерті ОСОБА_2 заяви про прийняття спадщини та про відмову від прийняття спадщини в нотаріальну контору не поступали, свідоцтва про право на спадщину не видавалися (а.с. 26 27).

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В силу ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з п. 2постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року

№ 7 «Про судову практику у справах про спадкування»справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Аналогічні роз`яснення містяться в абз. 1 п. 9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 2-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування».

Беручи до уваги вищенаведене, досліджені у судовому засіданні докази, що з достовірністю підтверджують факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд дійшов висновку про достатність підстав для встановлення даного факту та задоволення заяви, оскільки іншим чином встановити його неможливо, а встановлення даного факту необхідне заявнику для оформлення своїх спадкових прав.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст.259,263-265,293,315 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Харківська міська рада, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час її смерті за адресою: АДРЕСА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Повний текст судового рішення складено 05 лютого 2024 року.

Суддя О.Г. Романова

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116750702
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —709/1413/23

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Рішення від 31.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні