Ухвала
від 02.02.2024 по справі 200/7153/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

02 лютого 2024 року Справа №200/7153/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Зеленова А.С., розглянувши матеріали зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» (код ЄДРПОУ: 37295825, місцезнаходження: 84205, м. Дружківка, Донецька область, вул. Соборна, 7) до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ:13486010, місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, площа Соборна,3) про визнання протиправними дій, -

В С Т А Н О В И В:

11 грудня 2023 року через підсистему «Електронний Суд» до Донецького окружного адміністративного суду надійшов позов Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД», в якому позивач просить суд:

стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України від 05.11.1991 року №1788-XII "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 року №2148- VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України 09.07.2003 року №1058-IV "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (за cписком № 1) за період березень 2023 року - листопад 2023 року в сумі 71 707,57 грн.

Ухвалою суду від 15 грудня 2023 року залишено без руху позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. Надано позивачу термін протягом десяти днів, починаючи з наступного дня після отримання цієї ухвали, впродовж якого позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом надання до суду : позовної заяви із зазначенням адреси електронної пошти стосовно відповідача та відомостей про наявність/відсутність електронного кабінету стосовно позивача та його представника, відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

21 грудня 2023 року через підсистему «Електронний Суд» від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до суду надійшов адміністративний позов із зазначенням адреси електронної пошти стосовно відповідача та відомостей про наявність електронного кабінету стосовно позивача та його представника, відомостей щодо наявності у позивача оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Отже, вимоги ухвали суду від 15 грудня 2023 року були виконані позивачем.

Ухвалою суду від 26 грудня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №200/7153/23.

11 січня 2024 року з Товариство обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» подало зустрічний позов, у якому просило суд:

визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо складання розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України щодо ТОВ « КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД».

У період з 11 січня 2024 року по 17 січня 2024 року включно суддя Зеленов А.С. перебував у щорічній відпустці.

Ухвалою суду від 19 січня 2024 року зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» (код ЄДРПОУ: 37295825, місцезнаходження: 84205, м. Дружківка, Донецька область, вул. Соборна, 7) до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ:13486010, місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, площа Соборна,3) про визнання протиправними дій залишено без руху. Надано позивачу за зустрічним позовом термін протягом десяти днів, починаючи з наступного дня після отримання цієї ухвали, впродовж якого позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом надання зустрічної позовної заяви із зазначенням відомостей про наявність/відсутність електронного кабінету стосовно позивача, відомостей, визначених у пункті 2 частини п`ятої статті 160 КАС України стосовно представника позивача ОСОБА_1 , та доказів сплати судового збору у розмірі 2422,40 грн.

30 січня 2024 року до суду через підсистему «Електронний Суд» надано зустрічну позовну заяву із зазначенням відомостей про наявність/відсутність електронного кабінету стосовно позивача, відомостей, визначених у пункті 2 частини п`ятої статті 160 КАС України стосовно представника позивача Смирнової Юлії Олександрівни, та доказів сплати судового збору.

Отже, вимоги ухвали суду від 19 січня 2024 року виконані позивачем.

Разом з цим, у зустрічному позові Товариство з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» просило витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області докази про призначення пільгових пенсій за період березень листопад 2023 року в сумі 71707,57 грн, оскільки позивач за зустрічним позовом не має можливості самостійно отримати наступні документи:

заяви про призначення пенсій, протоколи, розпорядження про призначення пільгової пенсії, довідки про виплату пенсії працівникам підприємства, переліченим у розрахунках;

відомостей про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, сформованих згідно з додатком 8, що передбачено п. 6.5 Інструкції №21-1, саме на підставі яких складені Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій;

витягів з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів, що зазначені у наданих Розрахунках;

відомостей на виплату пенсій відповідним пенсіонерам, що зазначені у Розрахунках.

Статтею 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Частиною 4 ст.9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 4 ст.77 КАС України встановлено, що суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Таким чином, для ухвалення законного та обґрунтованого судового рішення, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача за зустрічним позовом про витребування доказів у цій справі та витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області докази про призначення пільгових пенсій за період березень листопад 2023 року в сумі 71707,57 грн :

заяви про призначення пенсій, протоколи, розпорядження про призначення пільгової пенсії, довідки про виплату пенсії працівникам підприємства, переліченим у розрахунках;

відомостей про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, сформованих згідно з додатком 8, що передбачено п. 6.5 Інструкції №21-1, саме на підставі яких складені Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій;

витягів з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів, що зазначені у наданих Розрахунках;

відомостей на виплату пенсій відповідним пенсіонерам, що зазначені у Розрахунках.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу(ч.4. ст.79 КАС України).

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребуває суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (ч.ч.6-8 КАС ст.81 України)

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може постановити ухвалу про стягнення з відповідної особи в дохід Державного бюджету України штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (п.3. ч. 1 ст.149 КАС України).

У разі повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення Суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних (п. 3 ч. 2 ст.149 КАС України).

Враховуючи викладене та керуючись статями 9, 72, 77, 243, 248, 256 КАС України, суд-

У Х В А Л И В:

Клопотання Товариства обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» про витребування доказів по справі №200/7153/23 задовольнити.

Витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області докази про призначення пільгових пенсій за період березень листопад 2023 року в сумі 71707,57 грн :

заяви про призначення пенсій, протоколи, розпорядження про призначення пільгової пенсії, довідки про виплату пенсії працівникам підприємства, переліченим у розрахунках;

відомостей про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, сформованих згідно з додатком 8, що передбачено п. 6.5 Інструкції №21-1, саме на підставі яких складені Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій;

витягів з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів, що зазначені у наданих Розрахунках;

відомостей на виплату пенсій відповідним пенсіонерам, що зазначені у Розрахунках.

Витребувані матеріали надати суду в строк до 13 лютого 2024 року.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала постановлена та підписана 02 лютого 2024 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя А.С. Зеленов

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116801729
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій

Судовий реєстр по справі —200/7153/23

Рішення від 19.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 15.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні