Рішення
від 19.04.2024 по справі 200/7153/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 року Справа№200/7153/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Зеленова А.С, розглянувши за правилами загального позовного провадження (у письмовому провадженні) в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, та зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання протиправними дій,

ВСТАНОВИВ

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період березень - листопад 2023 року в сумі 71 707,57 гривень.

Заявлені вимоги позивач за первісним позовом обґрунтовував нормами частини 2 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09 липня 2003 року № 1058-IV, пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі Інструкція). Сума заборгованості відповідача з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період березень - листопад 2023 року складає 71 707,57 гривень, у зв`язку з чим позивач за первісним позовом просить у судовому порядку стягнути з відповідача зазначену суму заборгованості.

Відзив на первісний позов обґрунтований тим, що розрахунок надсилається підприємствам раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. У порушення встановленого порядку відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, Пенсійним фондом щорічні розрахунки відповідачу до 20 січня поточного року не надсилалися, докази такого надіслання засобами поштового зв`язку відсутні. Дана обставина, на думку представника відповідача за первісним позовом, свідчить про порушення Пенсійним фондом свого законодавчо встановленого обов`язку, а також унеможливлює перевірку правомірності складання таких розрахунків відповідачем. Крім того, вважає, що не надсилання Пенсійним фондом щорічних розрахунків відповідачу робить ці розрахунки неналежними доказами, які містять інформацію щодо предмету доказування внаслідок їх неналежного підписання та не направлення первісному позивачу. Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення, а також супровідних листів до них, додані позивачем до позовної заяви у якості доказів наявності заборгованості відповідача складені із порушенням встановленого порядку їх складання та порядку ведення діловодства, і містять цілу низку порушень та недоліків, які унеможливлюють використання цих розрахунків у якості доказів взагалі. Виходячи з вищенаведеного суми фактичних витрат, які міститься у вищевказаних розрахунках відповідач за первісним позовом не визнає, як такі, що не доведені та документально не підтверджені первісним позивачем.

Відповідач за первісним позовом проти задоволення заявлених первісним позивачем вимог заперечував з підстав їх необґрунтованості та, зауважуючи на упередженості аргументації пенсійного органу, звернувся до суду із зустрічною позовною заявою, в якій просив визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо складання розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України щодо ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД».

Зустрічний позов вмотивований тим, що відповідно до пункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 (далі Інструкція № 21-1) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування. В порушення вищезазначених норм відповідачем за зустрічним позовом не було надано у строки, передбачені Інструкцією № 21-1, щорічні розрахунки для планування річних витрат підприємства. Крім того, реальність понесення відповідачем за зустрічним позовом фактичних витрат на виплату на доставку пільгових пенсій також документально не підтверджується.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області подано відзив на зустрічний позов, в якому заперечує проти зустрічного позову, обґрунтовуючи свої заперечення зазначає, що постанова правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року на теперішній час є діючим нормативно-правовим актом Пенсійного фонду України. Відповідно, внесення підприємством щомісяця до 25-го числа до Пенсійного фонду на підставі розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах має обов`язковий характер.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 15 грудня 2023 року залишено позовну заяву без руху.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 26 грудня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

11 січня 2024 року Товариство обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» подало зустрічну позовну заяву.

11 січня 2024 року Товариство обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» подало відзив на позов.

11 січня 2024 року Товариство обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» подало клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 19 січня 2024 року залишено зустрічний позов без руху.

30 січня 2024 року Товариство обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» подало заяву на виконання вимог ухвали суду від 19 січня 2024 року.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 02 лютого 2024 року прийнято зустрічний позов до спільного розгляду разом з первісним позовом, вимоги за зустрічним позовом об`єднано в одне провадження із первісним позовом, та задоволено клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 14 лютого 2024 року об 11 год. 00 хв.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 02 лютого 2024 року витребувано у Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області докази про призначення пільгових пенсій за період березень листопад 2023 року в сумі 71707,57 грн : заяви про призначення пенсій, протоколи, розпорядження про призначення пільгової пенсії, довідки про виплату пенсії працівникам підприємства, переліченим у розрахунках; відомостей про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, сформованих згідно з додатком 8, що передбачено п. 6.5 Інструкції №21-1, саме на підставі яких складені Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій; витягів з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів, що зазначені у наданих Розрахунках; відомостей на виплату пенсій відповідним пенсіонерам, що зазначені у Розрахунках.

09 лютого 2024 року представником відповідача за первісним позовом, через електронний кабінет, подана заява про відкладення розгляду справи.

13 лютого 2024 року представником позивача за первісним позовом, через електронний кабінет, подана: заява про відкладення розгляду справи; документи на виконання вимог ухвали суду від 02 лютого 2024 року та відзив на зустрічний позов.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 14 лютого 2024 року, задоволено клопотання учасників справи та відкладено підготовче засідання до 28 лютого 2024 року до 11 год 00 хв.

21 лютого 2024 року пенсійним органом подано до суду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 22 лютого 2024 року задоволено клопотання представника позивача за первісним позовом про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

27 лютого 2024 року до суду надійшло клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_1 про відкладення (перенесення) розгляду справи (підготовчого засідання) та продовження строку проведення підготовчого провадження у зв`язку із хворобою. Просила суд визнати причини неявки в судове засідання, яке призначене на 28 лютого 2024 року поважними та відкласти підготовче засідання на іншу дату та час.

У судовому засіданні 28 лютого 2024 року було поставлено на обговорення питання щодо відкладення розгляду справи у зв`язку із хворобою представника за зустрічним позовом ОСОБА_1 .

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 28 лютого 2024 року відмовлено у задоволенні клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_1 про відкладення підготовчого засідання у справі №200/7153/23 через хворобу представника, оскільки суд вже відкладав підготовче засідання у зв`язку з першою неявкою у судове засідання даного представника позивача за зустрічним позовом

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 28 лютого 2024 року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 20 березня 2024 року об 11 год. 00 хв.

14 березня 2024 року до суду надійшла заява представника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Полєжая Єгора Вячеславовича про відкладення розгляду справи на іншу дату.

Сторони у судове засідання, яке було призначено на 20 березня 2024 року об 11 год 00 хв не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представником Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» не повідомлено суду про причини неявки в судове засідання.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 20 березня 2024 року, враховуючи неприбуття сторін у судове засідання 20 березня 2024 року, яких належним чином було повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, неповідомлення про поважність неявки у судове засідання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» , відмову у задоволенні заяви представника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про відкладення розгляду справи, суд прийшов висновку про можливість подальшого розгляду справи №200/7153/23 в порядку письмового провадження на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених первісних позовних вимог і зустрічного позову, наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 72-79 Кодексу адміністративного судочинства України, суд встановив наступні обставини.

Згідно Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 384/2011 (далі - Положення № 384/2011), Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через віце-прем`єр-міністра України - Міністра соціальної політики України. Пунктом 7 вказаного Положення передбачено, що Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Таким чином, позивач, Головне управління Пенсійного фонду України Донецької області, є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього пунктом 12Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», «Положенням про Пенсійний фонд України», затвердженимУказом Президента України від 6 квітня 2011 року №384/2011.

Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» є юридичною особою, яке зареєстровано та обліковується в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 37295825, знаходиться на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

За час роботи на Товаристві з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» право на пільгову пенсію за списком №1 набули низка працівників, що підтверджується виданими довідками про підтвердження стажу роботи цих осіб в шкідливих умовах.

Як встановлено з матеріалів справи, колишнім працівникам товариства призначена та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах.

Судом з`ясовано, що позивач за первісним позовом надсилав на адресу відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно розрахунку суми позову та розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 1 встановлено, що заборгованість відповідача перед Пенсійним фондом за період березень - листопад 2023 року складає 71707,57 грн (98919,44 грн (нараховано по відшкодуванню в період березень листопад 2023 року) - 35980, 79 грн (сплачено Товариством в період березень листопад 2023 року) + 8768,92 грн (заборгованість станом на 01.03.2023):

- розрахунок фактичних витрат у березні 2023 року по списку 1 на суму 8820,75 грн, відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1428,16 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

- розрахунок фактичних витрат у квітні 2023 року по списку 1 на суму 9053,14 грн., відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1660,55 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

- розрахунок фактичних витрат у травні 2023 року по списку №1 на суму 8936,95 грн. відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1544,36 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

- розрахунок фактичних витрат по списку №1 у червні 2023 року на суму 8959,53 грн відносно наступних пенсіонерів ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1566,94 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 182,49 грн.

-розрахунок фактичних витрат по списку №1 у липні 2023 року на суму 8942,59 грн. відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1550 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

-розрахунок фактичних витрат по списку №1 у серпні 2023 року на суму 8942,59 грн. відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1550 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

-розрахунок фактичних витрат по списку №1 у вересні 2023 року на суму 8942,59 грн. відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1550 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1894,37 грн., ОСОБА_8 - 182.49 грн.

-розрахунок фактичних витрат по списку №1 у жовтні 2023 року на суму 23020,57 грн. відносно наступних пенсіонерів: ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1550 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 2086,91 грн., ОСОБА_9 13885,44 грн., ОСОБА_8 182,49 грн.

-розрахунок фактичних витрат по списку №1 у листопаді 2023 року на суму 13300,73 грн. відносно наступних пенсіонерів ОСОБА_2 2243,72 грн., ОСОБА_3 182,34 грн., ОСОБА_4 1550 грн., ОСОБА_5 1189,94 грн., ОСОБА_6 1699,73 грн., ОСОБА_7 1990,64 грн., ОСОБА_9 4261,87 грн., ОСОБА_8 182,49 грн.

Згідно з матеріалами справи розрахунки фактичних витрат за березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року отримані відповідачем, про що свідчать рекомендовані повідомлення з відмітками про вручення.

Доказів отримання відповідачем за первісним позовом розрахунків фактичних витрат за липень, жовтень, листопад 2023 року матеріали справи не містять.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Спеціальними законами, які визначають принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, є Закон України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року №1058-IV (Закон № 1058-IV) та Закон України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 року № 1788-XII (Закон №1788-XII) в редакції Законів, які діяли на момент виникнення спірних правовідносин.

Згідно пункту «а» статті 13 Закону №1788-XII на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - засписком №1виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 114 Закону № 1058-IV, на пільгових умовах пенсія за віком призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці засписком № 1виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Пунктом 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058-IV передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

На даний момент такий закон не прийнято, тому згідно із пунктом 2 розділу XV Закону № 1058-IV до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеними в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом (тобто до 01.01.2004 року).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування платниками збору на обов`язкове державне пенсійне страхування є: суб`єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об`єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об`єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Згідно підпункту 1 п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування: особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції №21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктами 6.7 Інструкції, передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Зазначені норми чинного законодавства передбачають наявність у підприємств обов`язку відшкодовувати Пенсійному органу витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених колишнім працівникам таких підприємств. Водночас вказаному передує обов`язок органів Пенсійного фонду надіслати страхувальнику відповідні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Звертаючись до суду з даним позовом позивач за первісним позовом вказав про те, що сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону 1788 до набрання чинності Законом № 2148 та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону №1058 в розмірі 71 707,57 грн обґрунтована надісланими відповідачу розрахунками фактичних витрат. Відповідачем за первісним позовом не відшкодовано позивачу заборгованість згідно з виставленими розрахунками відносно таких пенсіонерів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 .

Судом встановлено відповідність розрахунків до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1.

На підтвердження направлення та отримання розрахунків за березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року позивач надав повідомлення про вручення відповідачу поштового відправлення:

31.03.23, номер відправлення 2800008875859 вих./н. 0500-0606-8/22409;

27.04.23, номер відправлення 2800008864962 вих./н. 0500-0606-8/29161;

27.05.23, номер відправлення 2800001602502 вих./н. 0500-0606-8/40458;

24.06.23, номер відправлення 0600028978020 вих./н. 0500-0606-8/50874;

22.08.23, номер відправлення 0600039293673;

22.09.23, номер відправлення 0600046242219.

Однак, позивач не надав доказів направлення розрахунків фактичних витрат за липень, жовтень, листопад 2023 року відповідачу за первісним позовом, та, відповідно і не надано доказів отримання відповідачем за первісним позовом вказаних розрахунків за період липень, жовтень, листопад 2023 року.

В той же час, Верховний Суд у постанові від 31 серпня 2022 року у справі №805/482/17-а дійшов висновку, що у зв`язку з ненаправленням розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідачу такі не можуть вважатися узгодженими, оскільки у відповідача, в разі отримання відповідних розрахунків та незгоди з ними, є право на їх оскарження у встановленому законодавством порядку.

Згідно частини 5 статті 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

До складу заборгованості, стягнення якої є предметом спору, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області включено фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій призначених на пільгових умовах за списком №1 по підприємству ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» за липень 2023 року 8942,59 грн, за жовтень 2023 року 23020,57 грн, за листопад 2023 року 13300,73 грн.

Отже, враховуючи відсутність у матеріалах справи доказів направлення розрахунків фактичних витрат за липень, жовтень, листопад 2023 року відповідачу за первісним позовом, та, відповідно і відсутність доказів отримання відповідачем за первісним позовом вказаних розрахунків за період липень, жовтень, листопад 2023 року, висновки Верховного Суду у постанові від 31 серпня 2022 року у справі №805/482/17-а щодо обов`язку органів Пенсійного фонду надіслати страхувальнику відповідні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, суд приходить до висновку, що стягнення в рамках цієї справи з відповідача за первісним позовом суми заборгованості 45263,89 грн (за липень 8942,59 грн, жовтень 23020,57 грн, листопад 2023 року 13300,73), є безпідставними.

Безпідставним також є визначення Головним управлінням у розрахунку суми позову заборгованості ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» станом на 01.03.2023 у розмірі 8768,92 грн, оскільки матеріали справи не містять доказів складених розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по підприємству та їх направлення відповідачу на суму 8768,92 грн.

Слід зазначити, що надіслані пенсійним органом розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по підприємству за період березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року та отримані відповідачем за первісним позовом, не звільняє від обов`язку ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» погасити відповідну заборгованість.

Судом встановлено що, у відповідності до розрахунку суми позову за період березень листопад 2023 року відповідачем за первісним позовом було відшкодовано фактичні витрати на виплату та доставку призначених на пільгових умовах за списком №1 пенсій по підприємству у розмірі 35980, 79 грн.

Виходячи з вищенаведеного сума боргу ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України від 05.11.1991 року №1788-XII "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 року №2148- VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України 09.07.2003 року №1058-IV "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (за списком № 1) за період березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року складає 17674,76 грн (107688,36 грн (98919,44 грн - нараховано пенсійним органом до відшкодування + 8768,92 грн заборгованість станом на 01.03.2023) 35980,79 грн (відшкодовано підприємством фактичні витрати) - 45263,89 грн (за липень 8942,59 грн, жовтень 23020,57 грн, листопад 2023 року 13300,73 грн ) - 8768,92 грн (заборгованість станом на 01.03.2023), оскільки відсутні докази направлення та отримання розрахунків) = 17674,76 грн).

Доказів щодо неправомірності визначення розміру фактичних витрат позивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1, неправомірності їх нарахування за період березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року у сумі 17674,76 грн відповідачем до суду не надано.

Таким чином, слід частково задовольнити первісний позов про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових.

Оцінюючи аргументи, наведені ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» у зустрічному позові, що Головним управлінням складено розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій із порушенням Інструкції №21-1 в частині своєчасного направлення таких розрахунків суд на підставі частини п`ятоїстатті 242 КАС Українивраховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постанові Верховного Суду від 21 лютого 20219 року у справі №804/323/16 (пункт 36,37). Так, колегія суддів погодилась з висновками судів першої та апеляційної інстанцій про те, що посилання позивача на порушення відповідачем п. 6.4. - 6.8. Інструкції при формуванні Розрахунків, і як наслідок відсутність у нього обов`язку здійснювати відшкодування за такими розрахунками, є недоречним, оскільки невчасне направлення розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій не звільняє підприємство від обов`язку відшкодувати зазначену заборгованість. Чинне законодавство України не встановлює такого наслідку порушення строку направлення розрахунку, як визнання його недійсним чи протиправним. Несвоєчасність направлення органами Пенсійного фонду України розрахунку, не впливає на встановлення наявності і визначення розміру сум витрат на виплату і доставку пільгових пенсій працівникам, та не звільняє позивача від обов`язку їх відшкодування.

Слід зазначити і те, що під час розгляду справи позивач за зустрічним позовом не ставить під сумнів наявність в нього обов`язку відшкодувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно дост. 13 Закону № 1788-XII.

Отже, у задоволенні зустрічного позову про визнання протиправними дій зі складання розрахунків слід відмовити.

Крім цього, у контексті оцінки решти доводів суд звертає увагу на позицію Європейського суду з прав людини, зокрема, у справах "Проніна проти України" (пункт 23) та "Серявін та інші проти України" (пункт 58): принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення.

Відповідно дост. 72 Кодексу адміністративного судочинства України(далі -КАС України), доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з частиною 1статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановленихстаттею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 та ч.2ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцієюта законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності передзаконом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

З огляду на зазначене та враховуючи, що заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявність такої заборгованості не спростував; наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується копіями розрахунків, які знаходяться в матеріалах справи; у відповідності до чого, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають частковому задоволенню.

За вимогами ч. 3 ст. 139 КАС України при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

Отже, понесені ГУ ПФУ в Донецькій області витрати щодо сплати судового збору, суд покладає на цього суб`єкта владних повноважень, а понесені ТОВ «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» витрати щодо сплати судового збору за подання зустрічного позову, з огляду на результати його вирішення, суд покладає на позивача за зустрічним позовом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 5-10, 72-90, 139, 242-246, 205, 250, 255, 257-263, 293-295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3, код ЄДРПОУ 13486010) до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Соборна, буд. 7, код ЄДРПОУ 37295825) про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Соборна, буд. 7, код ЄДРПОУ 37295825) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області ((84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3, код ЄДРПОУ 13486010) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України від 05.11.1991 року №1788-XII "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 року №2148-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України 09.07.2003 року №1058-IV "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (за cписком № 1) за період березень, квітень, травень, червень, серпень, вересень 2023 року у сумі 17674 (сімнадцять тисяч шістсот сімдесят чотири) гривні 76 копійок.

У задоволенні іншої частини позовних вимог Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області відмовити.

Відмовити у задоволенні зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «КОРУМ ДРУЖКІВСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Соборна, буд. 7, код ЄДРПОУ 37295825) до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3, код ЄДРПОУ 13486010) про визнання протиправними дій.

Рішення складено у повному обсязі та підписано 19 квітня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Першого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Першого апеляційного адміністративногосуду.

Повідомити сторін, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну пошту суду або через особистий кабінет в системі Електронний суд.

Направлення даного рішення суду здійснювати шляхом електронного листування на електронні адреси учасників справи.

Суддя А.С. Зеленов

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118560422
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —200/7153/23

Рішення від 19.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 15.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні