Ухвала
від 05.02.2024 по справі 420/28880/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/28880/23

У Х В А Л А

05 лютого 2024 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Білостоцький О.В., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України до Херсонської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача фізична особа підприємець ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Херсонській бізнес-центр ветеранів МВС України» про визнання протиправним та скасування рішення в частині, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України до Херсонської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача фізична особа підприємець ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Херсонській бізнес-центр ветеранів МВС України», в якому позивач просить суд визнати протиправним та скасувати окреме положення, а саме, пункт 1.7 рішення XXI сесії Херсонської міської ради від 12.05.2008 року №805 щодо вилучення у позивача частини земельної ділянки площею 0,057 га та передачу її іншій особі в оренду.

21.11.2023 року ухвалою Одеського окружного адміністративного суду у справі №420/28880/23 було відкрито спрощене позовне провадження без виклику (повідомлення) в порядку ст.262 ч.5 КАС України за наявними у справі матеріалами.

З матеріалів справи вбачається, що позивач оскаржує пункт 1.7 рішення XXI сесії Херсонської міської ради від 12.05.2008 року №805 щодо вилучення В Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України частини земельної ділянки площею 0,057 га та передачу її товариству з обмеженою відповідальністю «Херсонській бізнес-центр ветеранів МВС України» в оренду.

Як було зазначено позивачем, 30.10.2002 року Інститут фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України отримав від Херсонської міської ради державний акт II-XC №000651 XI на право постійного користування земельною ділянкою, де розташована будівля Херсонського відділу інституту. Вказаний акт, за твердженням позивача, виданий на підставі рішення Херсонської міської ради №75 від 16.08.2002 року та зареєстрований у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №744.

Разом з тим, позивачем при проведенні геодезичних робіт з метою отримання кадастрового номеру вказаної земельної ділянки було з`ясовано, що остання перебуває у віданні товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський бізнес-центр ветеранів МВС України» і використовується для будівництва.

Інститут фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України стверджує, що відповідач без отримання його згоди здійснив вилучення частини земельної ділянки площею 0,057 га та передав її в оренду товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський бізнес-центр ветеранів МВС України», шляхом винесення рішення ХХІ сесії Херсонської міської ради №805 від 12.05.2008 року.

Як вбачається з матеріалів справи, Херсонська міська рада, посилаючись на статтю 123 Земельного кодексу України зазначає, що не може надати до суду підтвердження подання Інститутом фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України нотаріально засвідченої письмової згоди (як землекористувача) на передачу вищевказаної земельної ділянки іншій особі в користування.

Херсонська міська рада також зауважує, що вищевказана письмова згода позивача може міститися у проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський бізнес-центр ветеранів МВС України» під будівництво двох житлових будинків площею 0,0570 га, розташованої по АДРЕСА_1 , із земель Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України, (кадастровий номер земельної ділянки: 6510136300:28:001:0131), який знаходиться у Державному фонді документації із землеустрою.

Приписами ч.4 ст.9 КАСУ визначений обов`язок суду вжити визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частини 1 ст.72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами.

Згідно ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 3 цієї ж статті КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Згідно положень ч.ч.6-9 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Порядок надходження, обліку, зберігання матеріалів Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель, а також порядок передачі документації із землеустрою та оцінки земель розробниками такої документації до Державного фонду закріплений у Положенні про Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України №1553 від 17.11.2004 року (далі Положення №1553).

Згідно п.1 Положення №1553 державний фонд формується на основі збирання, обробки, обліку матеріалів в електронній формі, отриманих у результаті проведення землеустрою та оцінки земель незалежно від місця розташування земельних ділянок та форми власності на них, для використання їх органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

Відповідно до п.3 Положення №1553 державний фонд складається з:

Головного фонду документації із землеустрою та оцінки земель;

регіональних фондів документації із землеустрою та оцінки земель - Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя;

місцевих фондів документації із землеустрою та оцінки земель - адміністративних районів та міст обласного значення.

За п. 5 Положення №1554 Регіональний фонд створюється, формується і ведеться головними управліннями Держгеокадастру в областях та м. Києві.

Регіональний фонд призначений для обліку і зберігання документації із землеустрою та оцінки земель, проведеного на регіональному рівні, та обліку відомостей про документи місцевих фондів.

З огляду на вказане судом було виявлено необхідність у витребуванні у Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області додаткової інформації та належними чином засвідчених доказів на її підтвердження, яка міститься у регіональному фонді документації із землеустрою та оцінки земель, а саме належним чином засвідченої письмової згоди Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України як землекористувача, щодо передачі земельної ділянки площею 0,0570 га, розташованої по АДРЕСА_1 іншій особі в користування, а також відомостей, чи була вона нотаріально засвідчена.

Частиною 2 ст. 241 КАС України визначено, що всі процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, а також клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 5-11, 77, 80, 90, 236, 241, 243, 248, 256, 287, 293-295 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області додаткову інформацію та належними чином засвідчені докази на її підтвердження, яка міститься у регіональному фонді документації із землеустрою та оцінки земель, а саме належним чином засвідчену письмову згоду Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова Національної академії наук України як землекористувача, щодо передачі земельної ділянки площею 0,0570 га, розташованої по АДРЕСА_1 іншій особі в користування.

Зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області виконати доручення суду та надіслати інформацію, а також належним чином засвідчені докази на її підтвердження до Одеського окружного адміністративного суду (65062, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14) протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 256 КАС України.

Суддя Білостоцький О.В.

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116835307
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення в частині

Судовий реєстр по справі —420/28880/23

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 21.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 31.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні