Ухвала
від 05.02.2024 по справі 523/8637/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/1807/24

Справа № 523/8637/21

Головуючий у першій інстанції Аліна С. С.

Доповідач Кострицький В. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

05.02.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі судової колегій судової палати з розгляду цивільних справ: Кострицького В.В., Карташова О.Ю., Коновалової В.А. розглянувши у спрощеному порядку без повідомлення учасників справи питання про виправлення описки в ухвалі Одеського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача КП «Агенція державної реєстрації» про відновлення становища, яке існувало до порушення, шляхом скасування державної реєстрації, про закриття розділу в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, про стягнення судових витрат,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Одеського апеляційного суду знаходиться цивільна справа за апеляційною скаргою адвоката Стрезєва Анатолія Івановича, який діє в інтересах ОСОБА_1 на заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 18 травня 2023 року.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року відкрито апеляційне провадження.

Згідно із ч. 2 ст.269ЦПК України питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Оскільки характер виправлень, які підлягають внесенню, не потребує виклику учасників справи, у зв`язку із чим, виходячи з наданих Законом повноважень, суд ухвалив питання про їх внесення вирішити без повідомлення учасників справи.

У пункті 19 постанови №14 Пленуму «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року Верховний Суд України роз`яснив, що, «вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності. Проте якщо неправильне визначення стягнутої суми було наслідком, наприклад, застосування закону, який не підлягав застосуванню, то підстав для виправлення арифметичних помилок немає.

Питання про внесення виправлень може бути вирішено судом, що ухвалив рішення, як із власної ініціативи, так і за заявою осіб, які беруть участь у справі, і незалежно від того, чи виконано рішення, але в межах установленого законом строку, протягом якого воно може бути пред`явлено до примусового виконання. Внесення виправлень у судове рішення, яке не підлягає примусовому виконанню, строком не обмежено.

Після внесення виправлень чи арифметичних помилок текст рішення змінювати не можна, проте у виконавчому листі наводяться формулювання резолютивної частини рішення в тій редакції, яку воно отримало у зв`язку з постановленням відповідної ухвали».

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Отже, законом передбачені випадки, коли недоліки рішення суду можуть бути усунені тим самим судом, що його ухвалив.

Описка це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо).

Арифметична помилка це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо), або мають технічний характер (тобто, виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо, при цьому, не зачіпається суть судового рішення».

Встановлено, що відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.07.2023 склад суду складає: Кострицький В.В. (суддя доповідач), Карташов О.Ю., Коновалова В.А..

Однак при складені ухвали Одеського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року допущено описку у вступній та резолютивній частині судового рішення у зазначені прізвища суддів учасників по справі, а саме замість правильних прізвищ « ОСОБА_4 та ОСОБА_5 » вказано неправильні прізвища « ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ».

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що є законні підстави для постановлення ухвали про виправлення описки, допущеної у судовому рішенні апеляційної інстанції.

Керуючись ст. 269 ЦПК України, апеляційний суд,-

у х в а л и в :

Виправити описку допущену у вступній та резолютивній частині ухвали Одеського апеляційного суду від 07 листопад 2023 року та вважати правильним склад судової колегії «Карташов О.Ю., Коновалова В.А.», замість помилково вказаного «Назарова М.В., ОСОБА_7 ».

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її прийняття, проте може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Судді В.В. Кострицький

О.Ю. Карташов

В.А. Коновалова

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116889361
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення судових витрат

Судовий реєстр по справі —523/8637/21

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні