Ухвала
від 09.02.2024 по справі 377/61/24
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У х в а л а

Справа №377/61/24

Провадження №2/377/113/24

09 лютого 2024 року суддя Славутицького міського суду Київської області Бабич Н.С., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів,

У С Т А Н О В И Л А:

23 січня 2024 року через систему «Електронний суд» до суду надійшла позовна заява, в якій позивач, в інтересах якого діє адвокат Кебкало Тетяна Михайлівна, посилаючись на статті 160-161, СК України, просить:

- визначити (змінити) місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з батьком, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- припинити з 19 січня 2024 року стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_4 на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які стягуються на підставі судового наказу, виданого Славутицьким міським судом Київської області 08 серпня 2019 року у справі № 377/549/19.

23 січня 2024 року, суд відповідно до частини 6 статті 187 ЦПК України звернувся до Управління адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача.

Як убачається з інформації Управління адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області №15-08/148, яка надійшла на адресу суду 09 лютого 2024 року, за даними Реєстру Славутицької територіальної громади ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , з 04 серпня 1995 року по теперішній час.

Позовна заява підсудна Славутицькому міському суду Київської області, проте не відповідає вимогам частини четвертої статті 177 ЦПК України, тому підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до частини 4 статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засадисправляннясудовогозбору,платників,об`єктитарозміриставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначається Законом України «Про судовий збір».

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За правилом частини третьої статті 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як убачається з позовної заяви, позивачем заявлено дві вимоги: немайнового характеру ( про визначення (зміну) місця проживання дитини) та майнового характеру (про припинення стягнення аліментів).

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 5ЗаконуУкраїни«Про судовийзбір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

З аналізувказаної правовоїнорми вбачається,що навимоги платникааліментів проприпинення стягнення аліментів не поширюються приписи пункту 3 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір».

З урахуванням наведеного та приписів частини третьої статті 6 Закону України «Про судовий збір», позивачу необхідно було сплатити судовий збір за дві вимоги: немайнового характеру (про визначення (зміну) місця проживання дитини) та майнового характеру (про припинення стягнення аліментів) у розмірах, передбачених підпунктами 1,2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України « Про судовий збір».

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору передбачена у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( підпункт 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»).

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( підпункту 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»).

Згідно із статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 грн.

Таким чином, 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1211 гривень 20 копійок.

Частиною 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Позовна заява надійшла до суду 23 січня 2024 року через систему «Електронний суд».

Таким чином, позивачу необхідно було сплатити судовий збір за дві позовні вимоги, з урахуванням коефіцієнту 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору, у розмірі 1937 гривень 92 копійки (1211,20 грн. х2 х0,8 ).

Проте, до позовної заяви позивач додав квитанцію про сплату судового збору на суму 1211,20 гривень.

За таких обставин, позивачу необхідно доплатити судовий збір в сумі 726 гривень 72 копійки (1937, 92 грн 1211,20 грн = 726,72 грн) та надати суду докази сплати судового збору у вказаному розмірі.

Згідно з частиною 1 статті 185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Як зазначено у частині 2 цієї статті, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 3 статті 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначенні статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області про визначення місця проживання дитини, необхідно залишити без руху та надати позивачеві строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись статтею 185 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області про визначення місця проживання дитини, залишити без руху, надавши позивачу строк 10 днів з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених вище недоліків шляхом надання до суду документу про сплату судового збору на суму 726 гривень 72 копійки.

Реквізити для сплати судового збору:

Отримувач коштів: ГУК у Київській області /Славутицька міська/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37955989; банк отримувача: Казначейство України (Ел.Адм.Подат); код банка отримувача МФО 899998; номер рахунку (IBAN): UA978999980313141206000010846; код класифікації доходів бюджету: 22030101; Найменування коду Судовий збір (ДСА України); Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податківфізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Славутицький міський суд Київської області (назва суду, де розглядається справа).

Попередити позивача, якщо недоліки будуть усунуті в установлений строк, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду, інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу для виконання.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 09 лютого 2024 року.

Суддя Н. С. Бабич

СудСлавутицький міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116890480
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —377/61/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні