Ухвала
від 08.02.2024 по справі 274/2994/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 274/2994/21 Головуючий у 1-й інст. Большакова Т. Б.

Категорія 36 Доповідач Шевчук А. М.

У Х В А Л А

08 лютого 2024 р. м.Житомир

Суддя Житомирського апеляційного суду Шевчук А.М., вирішуючи питання про відкриття провадження

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , поданою через Громадську правозахисну організацію «Добробут та захист спільними зусиллями» в особі голови організації Венгріновича Сергія Олександровича,

на рішення Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 08 лютого 2023 року

у цивільнійсправі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся Екосфера» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , законним представником якої є ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за надання послуг з вивезення побутових відходів,

в с т а н о в и л а :

Рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 08 лютого 2023 року позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся Екосфера» задоволено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідач ОСОБА_1 , через Громадську правозахисну організацію «Добробут та захист спільними зусиллями» в особі голови організації Венгріновича Сергія Олександровича, подала апеляційну скаргу, в якій заявила клопотання про звільнення скаржника від сплати судового збору в порядку Закону України «Про захист прав споживачів».

Ухвалою Житомирського апеляційного суду від 03 січня 2024 року в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовлено та апеляційну скаргу останньої залишено без руху з наданням п`ятиденного строку для сплати судового збору в сумі 6 810 грн.

На виконання вимог ухвали апеляційного суду представник відповідача - Громадська правозахисна організацію «Добробут та захист спільними зусиллями» в особі голови організації Венгріновича Сергія Олександровича скерувала на адресу суду клопотання про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору в порядку Закону України «Про судовий збір» з огляду на те, що 5% від річного доходу скаржника за 2023 рік становить 2256 грн, тобто є значно меншим, аніж сума судового збору, яка підлягає до сплати в рамках даного провадження 6810 грн. На підтвердження зазначених обставин представником відповідача долучено копію відомостей з Державнго реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми нарахованого доходу ОСОБА_1 від 19 січня 2024 року за 2023 рік.

Відповідно до частини першої ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати (ч.3 ст. 136 ЦПК України).

Згідно з положеннями пункту 1 частини першої ст. 8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Частиною другою ст.8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Із матеріалів справи вбачається, що апеляційна скарга ОСОБА_1 направлена до апеляційного суду засобами поштового зв`язку 01 листопада 2023 року (а.с.24-30).

За таких обставин, суд доходить висновку що, наразі, відсутні підстави для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору в межах даного провадження в порядку п.1 частини першої ст.8 Закону України «Про судовий збір», оскільки стороноювідповідача ненадано таматеріали справине містятьвідомостей стосовнорозміру доходу ОСОБА_1 за календарнийрік,який передувавроку зверненнядо судуіз апеляційноюскаргою,тобто за2022рік. Отже, неможливо встановити, чи перевищує сума судового збору в межах даного провадження 5відсотків розмірурічного доходу ОСОБА_1 за календарнийрік,який передувавроку зверненнядо апеляційногосуду ізданою скаргою. Враховуючи зазначене, у задоволенні клопотання про звільнення скаржника від сплати судового збору належить відмовити.

Відповідно до вимог ст.356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Підпунктом 6 п.1 частини другої ст.4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду, судовий збір сплачується в розмірі 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Згідно з підпунктом 1 п.1 частини другої ст.4 цього Закону - за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270 грн станом на 01 січня 2021 року).

Крім того, вказаною нормою права визначено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270 грн станом на 01 січня 2021 року).

Частиною третьою ст.6 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Враховуючи викладене вище, за подання апеляційної скарги судовий збір підлягає сплаті у розмірі 6 810 грн (із розрахунку: 2270*2*150%= 6 810).

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» та листа Державної судової адміністрації України № 15-15335/15 від 28 серпня 2015 року судовий збір згідно закону перераховується у безготівковій або готівковій формі, при сплаті судового збору через онлайн системи, банкомати для приймання платежів, інтернет-банкінг, банківські установи обов`язковими для заповнення платниками є наступні реквізити:

-дата документа;

-отримувач коштів: ГУК у Жит.обл/ТГ м.Житомир/22030101;

-код отримувача: ЄДРПОУ 37976485;

-банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

-код банку отримувача: МФО 899998;

-рахунок отримувача: UA498999980313101206080006797;

-код класифікації доходів бюджету: 22030101

-призначення платежу.

При сплаті судового збору поле «призначення платежу» розрахункового документа повинно бути заповнено наступним чином:

*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має бути 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомлення про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Житомирський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Приклад заповнення графи "Призначення платежу":

*;101; НОМЕР_1 ; Судовий збір, за позовом ОСОБА_3 , Житомирський апеляційний суд.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга ОСОБА_1 залишається без руху з наданням строку для сплати судового збору в сумі 6 810 грн. або подання до Житомирського апеляційного суду клопотання про звільнення скаржника від сплати судового збору з наданням відомостей про доходи ОСОБА_1 за 2022 рік.

Керуючись ст.ст. 185,356,357 ЦПК України, суд

у х в а л и л а :

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , подану через Громадську правозахисну організацію «Добробут та захист спільними зусиллями» в особі голови організації Венгріновича Сергія Олександровича, на рішення Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 08 лютого 2023 року залишити без руху.

Надати строк для сплати судового збору або подання до Житомирського апеляційного суду клопотання про звільнення скаржника від сплати судового збору з наданням відомостей про доходи ОСОБА_1 за 2022 рік п`ять днів з дня вручення копії ухвали.

Оригінал квитанції /платіжного доручення/ або клопотання необхідно подати або надіслати на адресу Житомирського апеляційного суду до вищезазначеної дати.

Роз`яснити, що в разі невиконання вимог ухвали у встановлений строк, апеляційна скарга буде визнана неподаною і повернута скаржнику

Суддя

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116892397
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —274/2994/21

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Рішення від 08.02.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні