Рішення
від 06.10.2010 по справі 2-о-293/10
КЕРЧЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-о-293/2010

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2010 р. м. Керч

Керченський міський суд А втономної Республіки Крим у складі :

головуючого судді - Біл енко Л.В.

при секретарі - Кущієв ої М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Керчі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована осо ба - Керченська міська рада про встановлення факту пост ійного проживання разом із с падкоємцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась д о суду з заявою про встановле ння факту постійного прожива ння разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, моти вуючи свої вимоги тим, що післ я смерті її батька - ОСОБА _2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина у вигл яді квартири , вона є єдиним сп адкоємцем померлого. У зв' я зку з тим, що вона тривалий пе ріод постійно проживала разо м із спадкодавцем у спадкові й квартирі вважає себе такою , що прийняла спадщину , оскіль ки від прийняття спадщини не відмовилась. Після закінчен ня шестимісячного строку пі сля відкриття спадщини вона звернулась до нотаріальної к онтори за видачею свідоцтва про право на спадщину, але отр имала відмову,оскільки не бу ла зареєстрована за місцем п остійного проживання спадко давця - в спадковій квартир і, на час відкриття спадщини. Просить суд встановити факт її постійного проживання із спадкодавцем в спадковій кв артирі з 2005 року до часу відкри ття спадщини.

За ініціативою суду , з і згоди заявниці , в якості заі нтересованої особи по справі притягнуто Керченську міськ у раду .

У судовому засіданні заяв ниця вимоги уточнила, зазнач ила , що постійно проживала в с падковій квартирі разом з О СОБА_2 з 2000 року, підтримала ц і вимоги, надала пояснення по їх суті.

Представник заінтересован ої особи - Керченської місько ї ради, до судового засідання не з' явився, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином, заявив клопо тання про розгляд справи у ві дсутності представника, прот и задоволення заяви не запер ечує за умови доведення обґр унтованості вимог.

Вислухавши пояснення заяв ниці , допитавши свідків, досл ідивши матеріали справи, пер евіривши обставини доказами , суд вважає, що заява підляга є задоволенню з наступних пі дстав.

Зі змісту ст. 256 ЦПК України у бачається, що у судовому поря дку можуть бути встановлен і факти, від яких залежить виникнення, зміна або прип инення особистих чи майнови х прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Враховуючи час відкриття с падщини - ІНФОРМАЦІЯ_1, с уд доходить висновку , що для в ирішення заяви застосуванню підлягають норми Цивільного кодексу України, прийнятого 16.01.2003р.

Згідно до ч.3 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець , який постійно проживав разо м із спадкодавцем на час відк риття спадщини, вважається т аким, що прийняв спадщину, якщ о протягом встановленого стр оку він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що ІНФ ОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2, щ о підтверджується Свідоцтво м про смерть (а.с.10)

На час смерті ОСОБА_2 ві дкрилась спадщина у вигляді квартири АДРЕСА_1, яка нал ежала йому на праві власност і (а.с.5).

Згідно до відповіді першої Керченської державної нотар іальної контори від 27.09.2010р., отр иманої на запит суду, після см ерті ОСОБА_2 з заявою про п рийняття спадщини ніхто не з вертався, спадкову справу не заведено. ( а.с.ХХХ) Відповідне убачається з Витягу з Спадко вого реєстру №24838163 від 24.09.2010р. ( а.с. Х)

06.07.2007р. ОСОБА_2 складено за повіт , згідно до якого все сво є майно, що буде належати йому на день смерті, він заповіда є ОСОБА_1. Зазначений запо віт посвідчений нотаріально та зареєстрований в реєстрі за №1735.( а.с.7).

На час відкриття спадщини з аявниця є зареєстрованою за адресою : АДРЕСА_2, що підтв ерджується відповідним штам пом в її паспорті. ( а.с.9)

Як убачається з пояснень за явниці , вона з 2000 року, після ро зірвання шлюбу з ОСОБА_3, п ереїхала на постійно прожива ння до АДРЕСА_1 , де прожив ала разом із своїми батьками до часу їх смерті : батьком - ОСОБА_2, який помер ІНФО РМАЦІЯ_1 та матір' ю - ОС ОБА_4 яка померла ІНФОРМАЦ ІЯ_2 , що підтверджується Сві доцтвом про смерть серії НО МЕР_1(а.с.11)

Згідно до Свідоцтва про роз ірвання шлюбу НОМЕР_2 шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 р озірваний 30.08.2000 р. ( а.с.ХХХ)

Свідок ОСОБА_5 показала суду, що вона більш ніж 40 років проживає в АДРЕСА_1 пості йно спілкувалась із родиною померлого, десь з 2000 року заявн иця зі своїми дітьми поверну лась жити до своїх батьків пі сля розірвання шлюбу, прожив ає там постійно, доглядала за хворими батьками. Свідок час то буває в квартирі, особисто бачила , що в квартирі знаходя ться речі заявниці.

Свідок ОСОБА_6 повідоми ла, що вони тривалий час працю вали разом із заявницею, деяк ий час вона проживала в кварт ирі заявниці АДРЕСА_2 , оск ільки сама заявниця проживал а на той час у своїх батьків - АДРЕСА_1. Десь в 1989 році заяв ниця переїхала жити АДРЕСА _2, але після розірвання шлюб у з чоловіком вона стала пост ійно проживати з батьками - в квартирі АДРЕСА_1, свідо к неодноразово відвідувала ї ї в цієї квартирі, спілкувала сь з батьками заявниці , бачил а, знає, що вони вели сумісне г осподарство , в квартирі знах одяться речі заявниці та її д ітей.

Свідок ОСОБА_8 показала , що вона є тіткою заявниці, як член сім' ї вона часто бувал а в квартирі померлого, де з 2000 року проживала й заявниця пі сля розірвання шлюбу з чолов іком. Заявниця здійснювала п остійний догляд за хворим ба тьком - ОСОБА_2 , на інше мі сце проживання не переїжджал а , вела сумісне з батьками гос подарство, здійснювала покуп ки , утримувала квартиру , всі її речі знаходяться в кварти рі.

З особистого листу , наданог о заявницею , надісланого з м. Смоленська РФ ОСОБА_9 на а дресу : АДРЕСА_1 в 2007 році, уб ачається, що автор звертаєть ся в цьому листі в тому числі й до заявниці особисто, що підт верджує факт проживання заяв ниці саме за вказаною адресо ю. ( а.с.ХХХ)

Згідно до довідки Онкологі чного клінічного диспансеру м. Керчі від 30.09.2010р. ОСОБА_2 зн аходився на диспансерному об ліку в онкологічному диспанс ері з 2003 року до часу смерті, по требував постійного догляду , який здійснювала дочка. (а.с.Х Х)

Відповідно до довідки Обсл уговуючого кооперативу «Жит лово-будівельний кооператив № 9 - Керч» від 06.09.2010р. № 29, ОСОБА _1 з січня 2005 року проживала за адресою : АДРЕСА_1 однією с ім' єю з батьками : ОСОБА_2 , ОСОБА_4 до часу їх смерті, вела з ними сумісне господар ство, мала загальний бюджет. ( а.с.13).

Таким чином, на підставі дос ліджених доказів суд доходит ь висновку, що факт постійног о проживання заявниці в квар тирі АДРЕСА_1 разом з ОСО БА_2 з 2000 року до часу його сме рті є доведеним в судовому за сіданні , у зв' язку з чим суд знаходить заяву такою, що під лягає задоволенню.

Враховуючи викладене, куру ючись ст.ст. .ст.10,11,60,212,213,215, 256-259 ЦПК Ук раїни, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінт ересована особа - Керченсь ка міська рада про встановле ння факту постійного прожива ння із спадкодавцем на час ві дкриття спадщини задовольн ити в повному обсязі.

Встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала однією сім' єю разом із спад кодавцем - ОСОБА_2, який п омер ІНФОРМАЦІЯ_1, в кварт ирі АДРЕСА_1 з серпня 2000 ро ку до часу відкриття спадщин и - ІНФОРМАЦІЯ_1

Рішення набирає законної сили після закінчення строк у для подання апеляційної ск арги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано , набирає з аконної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду АР Кри м через Керченський міський суд АР Крим . Апеляційна скар га подається протягом десят и днів з дня його проголошенн я . Особи, які брали участь в сп раві , але не були присутні у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , можуть подати апеляційну ск аргу протягом десяти днів з д ня отримання копії цього ріш ення.

Суддя -

Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено20.10.2010
Номер документу11689571
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту пост ійного проживання разом із с падкоємцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —2-о-293/10

Ухвала від 17.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Рішення від 17.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Ухвала від 03.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Рішення від 03.12.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Васильків О. В.

Ухвала від 06.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Л.О. Л. О.

Рішення від 21.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Л.О. Л. О.

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 08.12.2010

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Фазикош О. В.

Ухвала від 19.10.2010

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Шевченко Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні