Ухвала
від 12.10.2023 по справі 760/26347/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/26347/19

2/760/10580/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2023 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Усатової І.А.,

при секретарі - Омелько Г.Т.,

представника позивача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» - Кліпановського А.П.,

представника відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, суд -

В С Т А Н О В И В:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та просило суд стягнути з ОСОБА_1 на його користь заборгованість зі сплати внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.04.2017 р. по 01.09.2019 р. у розмірі 62 039 (шістдесят дві тисячі тридцять дев`ять) грн. 31 коп., судовий збір у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. та витрати на послуги з підготовки до розгляду та розгляду справи в суді у розмірі 2 978 (дві тисячі дев`ятсот сімдесят вісім) грн. 40 коп.

Заочним рішенням Солом`янського районного суду м.Києва від 27 травня 2022 року позов ОСББ «АВІА» до ОСОБА_1 задоволено.

Стягнуто із ОСОБА_1 на користь ОСББ «АВІА» заборгованість зі сплати внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території з 01.04.2017 р. по 01.09.2019 р. з урахуванням інфляційного нарахування та 3% річних у розмірі 62 039 (шістдесят дві тисячі тридцять дев`ять) грн. 31 коп., судовий збір у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп., витрати на послуги з підготовки до розгляду та розгляду справи в суді у розмірі 4988 (чотири тисячі дев`ятсот вісімдесят вісім) грн. 40 коп.

Ухвалою суду від 27 вересня 2023 року задоволено заяву представника відповідача про перегляд заочного рішення від 27 травня 2022 року у цивільній справі №760/26347/19 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Скасовано заочне рішення Солом`янського районного суду міста Києва від 27 травня 2022 року у цивільній справі №760/26347/19 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Справу призначено до судового розгляду.

12.10.2023 до суду надійшла заява представника відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про закриття провадження у справі.

Обгрунтовуючи заяву, посилається на те, що згідно інформаційної довідки №85569068 від 21.04.2017 з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, приміщення АДРЕСА_1 є нежитловим приміщенням, яке є власністю відповідача та використовується нею у здійсненні господарської діяльності.

Дане приміщення використовується відповідачем у її господарській діяльності як ФОП, підтвердженням чого є наявна в матеріалах справи інформація з ЄДР, в якому зазначено про реєстрацію ОСОБА_1 суб?єктом господарської діяльності - фізичною особою підприємцем в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи зазначене, вважає, що даний спір підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

У судовому засіданні представник позивача заперечував проти задоволення клопотання та наполягав на розгляді справи в порядку цивільного судочинства.

Представник відповідача у судовому засіданні просив закрити провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України, з огляду на те, що дана справа підлягає розгляду господарським судом.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про закриття провадження в справі, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до частини другої статті 4 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК) юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Наведена норма свідчить, що законодавець відніс до юрисдикції господарських судів справи: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем; 2) у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи-підприємці.

Згідно зі статтею 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 цього Кодексу, у тому числі й фізичні особи, які не є підприємцями. Випадки, коли справи у спорах, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, підвідомчі господарському суду, визначені статтею 20 ГПК України.

Згідно із ч. 1 ст. 385 ЦК України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону (ч.2 ст.385 ЦК України).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Об`єднання є юридичною особою, що створюється відповідно до закону.

Отже, вищезазначений Закон визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позову є стягнення з відповідача на користь ОСББ «АВІА» заборгованості зі сплати внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.04.2017 р. по 01.09.2019 р. у розмірі 62 039,31 грн.

У позовній заяві, позивач посилається на те, що відповідач, будучи власником приміщення АДРЕСА_1 , не в повному обсязі та несвоєчасно сплачувала за надані послуги з утримання будинку й прибудинкової території, внаслідок чого утворилась вищевказана заборгованість, яку позивач просить стягнути.

З наданої позивачем інформаційної довідки №85569068 від 21.04.2017 з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, приміщення АДРЕСА_1 є нежитловим приміщенням. Право власності на нього належить ОСОБА_1 .

Заявляючи клопотання про закриття провадження, представник відповідача зазначає, що дане нежитлове приміщення використовувалось ФОП ОСОБА_1 у її господарській діяльності.

Так, з наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вбачається, що ОСОБА_1 є фізичною особою підприємцем.

Те, що ОСОБА_1 використовувала належне їй нежитлове приміщення АДРЕСА_1 , як фізична особа-підприємець, підтверджується наявними в матеріалах справи актами здачі-приймання робіт (надання послуг), укладених нею та ОК «Темп-2» щодо надання комунальних послуг та утримання прибудинкової території; довідкою АТ «БАНК ТРАСТ-КАПІТАЛ» щодо перерахування ФОП ОСОБА_1 на рахунок ОК «ТЕМП-2» коштів на утримання прибудинкової території згідно договору №1 від 01.04.2017.

Тобто, предметом спору є вимога управителя будинку ОСББ «АВІА» до ОСОБА_1 , яка будучи фізичною особою - підприємцем, використовує нежитлове приміщення у своїй господарській діяльності, щодо стягнення заборгованості за зі сплати внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території.

Враховуючи вищезазначене, такий спір з огляду на характер спірних правовідносин, склад учасників спору та обраний позивачем спосіб захисту прав підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідності до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З урахуванням цього, провадження в справі підлягає закриттю.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 255 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Провадження в справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АВІА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - закрити.

Роз`яснити позивачу право на звернення з даними вимогами в порядку господарського судочинства.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: І.А.Усатова

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116910248
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості, суд

Судовий реєстр по справі —760/26347/19

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Рішення від 26.05.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні